Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχεται την αποτυχία του προγράμματος "Συν-Εργασία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχεται την αποτυχία του προγράμματος "Συν-Εργασία"

Στην (παταγώδη) αποτυχία του προγράμματος "Συν-Εργασία" αναφέρθηκε χθες, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις. Ωστόσο, έστω και έτσι, εμμέσως αποδέχθηκε ότι το πρόγραμμα-"ναυαρχίδα" των κυβερνητικών παρεμβάσεων μετά την πανδημία, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους (SURE) και έχει στόχο τη στήριξη επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, όχι μόνο δεν "τραβάει" καθόλου, αλλά δείχνει να έχει ακυρωθεί στην πράξη!

Μάλιστα, την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία ακόμα και ο περιορισμός του προγράμματος (προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ) ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια και να διοχετευθούν σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ίσως χρειαστούν νέες παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας, τονίζοντας: «Παρατηρούμε με πολύ μεγάλη προσοχή το τι συμβαίνει, κυρίως στην αγορά εργασίας, και μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, πρωτίστως το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, είμαστε πάντα έτοιμοι -εφόσον χρειαστεί- να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, κάτι το οποίο αποτελεί από την αρχή της κρίσης την πρώτη μας απαράβατη προτεραιότητα».

Ό,τι ζητάει ο ΣΕΒ

Η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού αφορούσε και τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, που μάλλον μετράει αντίστροφα προς την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα ενόψει ανασχηματισμού. Ωστόσο, η μόνη πρωτοβουλία -που επιβεβαίωσαν χθες κυβερνητικές πηγές- έχει γνωστοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας και αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (εκ περιτροπής εργασία), η οποία "μπορεί να γίνεται και με βάση αναφοράς τον μήνα».

Ουσιαστικά, με τη νέα παρέμβαση ικανοποιείται σχετικό αίτημα του ΣΕΒ ώστε ο υπολογισμός του χρόνου εργασίας στο πρόγραμμα να υπολογίζεται σε μηνιαία και όχι σε εβδομαδιαία βάση, όπως ισχύει σήμερα. Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη αλλαγή πρακτικά σημαίνει "εργασία-λάστιχο" για τον εργαζόμενο που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα και από την 1η Ιουνίου εργάζεται στο γνωστό σχήμα "μισή δουλειά - μισός μισθός".

Να σημειώσουμε ότι στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία" έχουν ενταχθεί μόλις 3.000 επιχειρήσεις.  Η αρχική πρόβλεψη των συναρμόδιων υπουργείων ήταν ότι στον "μηχανισμό" θα ενταχθούν έως 500.000 επιχειρήσεις και μέχρι ένα εκατ. εργαζόμενοι.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL