Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Ρέστα" Βρούτση με τα αναδρομικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ρέστα" Βρούτση με τα αναδρομικά

Τα "ρέστα" του... με τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων δίνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ενόψει ανασχηματισμού. Η καταβολή των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις επισπεύστηκε, θα γίνει στις 2 Ιουλίου (αν και ήταν προγραμματισμένο να καταβληθούν τον προσεχή Οκτώβριο), είναι συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ και έρχεται σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων.

Με την υλοποίηση της απόφασης προβλέπεται μια -καθαρή- μεσοσταθμική αύξηση των επικουρικών συντάξεων 75 ευρώ μηνιαίως σε 250.000 δικαιούχους, δηλαδή οι αυξήσεις αφορούν μόλις το 10% των συνταξιούχων και κυρίως όσους πριν το 2014 είχαν συνολικές συνταξιοδοτικές απολαβές πάνω από 1.100 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα λάβουν συνολικά αναδρομικά οκτώ μηνών.

Για τη μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων η νέα επικουρική σύνταξη υπολογίζεται αυξημένη από 20 έως 40 ευρώ, ενώ μένει να υπολογιστεί το ακριβές ποσό σε συνάρτηση με τον φόρο του 2019 και του 2020 και τις τροποποιητικές που πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι.

Πάντως γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης σημειώνουν ότι η καταβολή των αναδρομικών στις επικουρικές ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την (επόμενη) καταβολή των παλαιών αναδρομικών για τα οποία αναμένεται η (τελεσίδικη) απόφαση του ΣτΕ όσον αφορά το χρονικό διάστημα (αν θα είναι το επίμαχο δεκάμηνο) και υπολογίζονται σε περίπου 200-250 εκατ. ευρώ.

Η τρύπα στο ΕΤΕΑΕΠ

Το σημαντικότερο, ωστόσο, που σχετίζεται με την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις είναι, σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, ότι θα δοθούν από τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, που, ενώ μέχρι πέρυσι ήταν πλεονασματικό (2 δισ. ευρώ), αυτή τη στιγμή καταγράφει έλλειμμα της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και, αν αυτό συνεχιστεί, στο τέλος της χρονιάς θα έχει έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτόν επισπεύστηκε και η ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αλλά και η ταυτόχρονη καταβολή τους από τον Ιούλιο και μετά.

Επίσης, με δεδομένο ότι το ενιαίο επικουρικό ταμείο δεν έχει λάβει μέχρι τώρα καμία κρατική ενίσχυση για την κάλυψη των ελλειμμάτων που δημιούργησε η πανδημία, οι δικαιούχοι των νέων αυξημένων επικουρικών ουσιαστικά θα χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τις αυξήσεις τους!

Αυτό άλλωστε υπαινίχθηκε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σημειώνοντας -ως αρκετά πιθανό- τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων να πληρωθούν από την περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ, που ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα τόσο ο ίδιος όσο και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρ. Χάλαρης προχώρησαν στην παράθεση στοιχείων σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα παρουσιάζουν το τελευταίο πεντάμηνο μείωση της τάξης του 7,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Έτοιμος για την έξοδο;

Ο υπουργός Εργασίας... απολογήθηκε για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου σχετικά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τους περίπου 100.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, που, παρά την αλλαγή της νομοθεσίας, ακόμη επιβαρύνονται με την περικοπή του 70% της σύνταξης, σύμφωνα με τον παλαιό και όχι με τον νέο νόμο, διαβεβαιώνοντας ότι τα νέα ποσοστά περικοπών (στο 30%) θα ισχύσουν τον Σεπτέμβριο, με αναδρομικότητα από τον Μάρτιο.

Επίσης για τον ίδιο μήνα προγραμματίζεται και η πληρωμή των νέων συνταξιούχων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που είναι αυξημένα για όλους όσοι έχουν προϋπηρεσία 30 χρόνια και μία ημέρα, ενώ τα αναδρομικά 12 μηνών θα καταβληθούν, σε αυτήν την κατηγορία, τον Οκτώβριο.

«Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα τη δικαστική απόφαση. Αν και δεν υπάρχουν χρήματα παρκαρισμένα, θα τα αποδώσουμε στη βάση των δημοσιονομικών αντοχών και δυνατοτήτων μας» τόνισε ο Γ. Βρούτσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση μπορεί να καταβάλει το ποσό των 4 δισ. ευρώ για τα συνολικά αναδρομικά και οφειλόμενα στους συνταξιούχους, δεν πήρε θέση για το εάν η υλοποίηση της απόφασης θα αφορά μόνο τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή το σύνολο των περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχων.

Πάντως, όσον αφορά την επίσπευση της καταβολής των αυξημένων επικουρικών συντάξεων, αλλά και των αναδρομικών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι: Είτε ο υπουργός Εργασίας Γ .Βρούτσης επιχειρεί να προλάβει τη μετακίνησή του -ή και την έξοδο από την κυβέρνηση- είτε θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε σχέση με το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης ενόψει (και) πιθανής προσφυγής στις κάλπες στις αρχές του φθινοπώρου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL