Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Χωρίς επιδότηση μισθού χιλιάδες εργαζόμενοι!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς επιδότηση μισθού χιλιάδες εργαζόμενοι!

Η απροθυμία αρκετών επιχειρήσεων να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» υποχρέωσε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με 190 εκατ. ευρώ ελαφραίνοντας αντίστοιχα το κόστος για τους εργοδότες.

Έτσι ένας εργαζόμενος που τίθεται σε καθεστώς μερικής εργασίας για 15 ημέρες τον μήνα θα εισπράττει από την επιχείρηση τον μισό μισθό (το κράτος θα καλύπτει το 60% της απώλειας εισοδήματος) και για 1,5 μήνα (15 Ιουνίου - 31 Ιουλίου) το κράτος θα επιδοτεί το 60% των ασφαλιστικών του εισφορών που μέχρι τώρα κάλυπτε εξ ολοκλήρου ο εργοδότης.

Η πρωτοβουλία και η εφαρμογή του μέτρου ανήκει στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και όχι στον υπουργό Εργασίας, καθώς ο Γιάννης Βρούτσης αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονομεύει το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" επιδιώκοντας ταυτόχρονα την ταχεία απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς προωθεί (μέσω παραλείψεων;) ένα μοντέλο ακόμη πιο φθηνής εργασίας, πολύ ελκυστικότερο για τους εργοδότες.

Η... παράλειψη Βρούτση

Με τη δημοσίευση του προγράμματος "Συν-Εργασία", όπου προβλέπεται (άρθρο 31) η δημιουργία ειδικού μηχανισμού «στήριξης» των μισθών, το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά ποσοστό 60% του εισοδήματος των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, των οποίων μειώνεται μονομερώς από τον εργοδότη ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας έως του ποσοστού 50%.

Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος υφίσταται μια μείωση στις αποδοχές του μέχρι και 16,5% και εργάζεται σε επίπεδο εβδομάδας τις μισές ώρες. Ο ονομαστικός μισθός διατηρείται «στα χαρτιά» στα προηγούμενα επίπεδα, ενώ για όσους εργαζόμενους ενταχθούν στον μηχανισμό ισχύει απαγόρευση απόλυσης. Οι λοιποί εργαζόμενοι φυσικά τίθενται εκτός προστατευτικού πλαισίου, δηλαδή έχουμε ελεύθερες απολύσεις.

Ωστόσο η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας διατηρούν έναν παραμηχανισμό, ο οποίος υπονομεύει το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" οδηγώντας ταυτόχρονα τους εργαζομένους σε μισθούς «φιλοδωρήματα», καθώς:

* Πρώτον, από 16.6.2020 δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να μειώνει ο εργοδότης τον μισθό κατά 50% για εργασία τις μισές ημέρες τον μήνα, αλλά θα πρέπει, αν θέλει, να κάνει χρήση του «Συν-Εργασία» ώστε να προκύπτει και η κρατική επιδότηση για τον εργαζόμενο.

* Δεύτερον, ενώ ρητά ο υπουργός Εργασίας κατάργησε την ιδιότυπη εκ περιτροπής εργασία του άρθρου 9 της από 20.3.2020 ΠΝΠ, διατηρεί τη δυνατότητα που έχουν οι εργοδότες να καταφύγουν στην παλιά εκ περιτροπής εργασία του Ν. 3846/2010!

Το αποτέλεσμα είναι αρκετές επιχειρήσεις, μετρώντας το κόστος, μισθολογικό και μη μισθολογικό, να καταφεύγουν στην παλαιότερη διάταξη της εκ περιτροπής εργασίας, με τη δυνατότητα αυτή να επεκτείνεται για 9 μήνες (!), και να μην μπαίνουν στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία", την ελληνική εκδοχή του SURE, που στηρίζει σε έναν -χαμηλό έστω- βαθμό και τις αποδοχές του εργαζόμενου.

Έτσι αρκετοί εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα στη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων που δεν κάνει χρήση του προγράμματος "Συν-Εργασία", με αποτέλεσμα οι μισθοί τους να μειώνονται πολύ περισσότερο από το 20% (ή 16,5% μετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%) και να κατρακυλούν ακόμα και στα 200 έως 400 ευρώ τον μήνα, με μειώσεις μισθών που αντιστοιχούν πάνω από το 60%!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL