Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Ασφαλιστικό / Ασφαλιστικό: Η "βόμβα" 5 δισ. στα έσοδα και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των επικουρικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασφαλιστικό / Ασφαλιστικό: Η "βόμβα" 5 δισ. στα έσοδα και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των επικουρικών

"Βόμβα" στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΦΚΑ βάζουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας επαναφέροντας το σχέδιο σταδιακής μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες μέχρι το 2023.

Το πλήρες σχέδιο ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους για επιχειρήσεις και εργοδότες, που αποτελεί υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης, θα επιφέρει απώλειες 2 δισ. ευρώ. Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα γιατί επανέρχεται τώρα ο σχεδιασμός της μείωσης των εισφορών, με δεδομένες τις δραματικές συνέπειες που ήδη καταγράφουν στα έσοδά τους τα ταμεία λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, αποκαλύπτει μια σημαντική σκοπιμότητα.

Κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας, εν μέσω δραματικής υστέρησης των εσόδων (μείον 3 δισ. το 2020), "κάνουν την κρίση ευκαιρία" προκειμένου να επαναφέρουν το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος μεθοδεύοντας την παραχώρηση της επικουρικής σύνταξης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Στόχος η μεταφορά από το ΕΤΕΑΕΠ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), η συσσώρευση και η αξιοποίηση εσόδων (δηλαδή εισφορών) ύψους 75 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών (2022 - 2047).

Η "βόμβα" στα ταμεία

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών η κατακόρυφη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τα επόμενα τριάμισι χρόνια αναμένεται να επιβαρύνει δραματικά τα έσοδα των ταμείων με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο και κλιμακώνεται δραματικά με πρωτοφανείς και απρόβλεπτες επιπτώσεις στα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Η πρώτη μείωση εισφορών κατά 0,90, που άρχισε τον Ιούνιο, αν και επιβαρύνει αποκλειστικά τα έσοδα του ΟΑΕΔ (πρόκειται για εισφορά - συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ του Οργανισμού), συνοδεύεται από την ταυτόχρονη συρρίκνωση των εσόδων του ΕΦΚΑ το τελευταίο τρίμηνο σχεδόν κατά 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η εκτίμηση από γνώστες του ασφαλιστικού, όπως είναι ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, είναι ότι οι συνολικές απώλειες εσόδων για τον ΕΦΚΑ μέσα στο 2020 μπορεί να ξεπεράσουν και τα 3 - 3,5 δισ. ευρώ αν η ύφεση ξεπεράσει το 12% και η ανεργία υπερβεί μέχρι το τέλος του χρόνου το 22%.

Η δε μείωση κατά 5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών θα στερήσει από τον e-ΕΦΚΑ περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, την ώρα που περισσότερες από 300.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης κύριας και επικουρικής σύνταξης στοιβάζονται στους φακέλους των υποκαταστημάτων.

Αν αθροίσει κάποιος στις απώλειες αυτές το κόστος εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων, αλλά και τις έκτακτες απώλειες από την αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας καμπής που θα εμφανίσει τη ζοφερή πραγματικότητα.

Έβαλαν "χέρι" στα αποθεματικά

Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα ο ΕΦΚΑ προσέφυγε στα διαθέσιμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και συγκεκριμένα στον λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης ο οποίος διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάλυψη των εισφορών των υπό αναστολή μισθωτών για το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου, που υπολογίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα διαθέσιμα του ΕΦΚΑ μειώθηκαν δραματικά, με το συνολικό έλλειμμα του τελευταίου τετραμήνου να διαμορφώνεται ήδη στα 2 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια ο ΕΦΚΑ βάζει "χέρι" στα αποθεματικά και τα -συνταξιοδοτικά- διαθέσιμα της νέας γενιάς για να καλύψει ένα μέρος των ελλειμμάτων του τελευταίου τριμήνου. Μάλιστα, όπως επιβεβαιώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, το πλεόνασμα ύψους 348 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, που εμφάνισε η κύρια ασφάλιση, έπεσε στα 62 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, για να "γυρίσει" σε έλλειμμα 379 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και νέο έλλειμμα 359 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Έτσι, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κλάδου κύριας σύνταξης -μαζί και εκείνες για την καταβολή συντάξεων- αντλήθηκαν πόροι από τον λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης τον οποίο διατηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Έτσι τα ρευστά διαθέσιμα του εν λόγω κλάδου μειώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες από τα 2,7 δισ. ευρώ στα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Διονύσης Τεμπονέρας, δικηγόρος - εργατολόγος: Πρώτα ασφυξία, μετά ιδιωτικοποίηση

"Η επιλογή συρρίκνωσης του δημόσιου χώρου της ασφάλισης, πέρα από το γεγονός ότι θα προκαλέσει ‘ασφυξία’ στα οικονομικά των ταμείων, είναι βέβαιο ότι προκαλέσει περαιτέρω υποβάθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για χάρη των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων που καραδοκούν” σημειώνει ο δικηγόρος - εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την ενεργοποίησή του είναι να συρρικνωθεί η δημόσια κύρια και επικουρική ασφάλιση. Ένας εργαζόμενος που έχει κρατήσεις κοντά στο 40% των μεικτών αποδοχών του προφανώς δεν έχει περίσσευμα για να δαπανήσει σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Η μείωση όμως των εισφορών κατά 5 μονάδες σε έναν μεικτό μισθό 1.500 ευρώ, αντιστοιχεί σε 75 ευρώ τον μήνα, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για το αδηφάγο ιδιωτικό ασφαλιστικό κεφάλαιο, όταν μιλάμε για μερικά εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

"Ο συνδυασμός της ανευθυνότητας, της προχειρότητας και της ιδεοληψίας υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης εγκυμονεί τρομακτικούς κινδύνους για ασφαλισμένους και συνταξιούχους".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL