Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Μπαράζ απολύσεων στον τουρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπαράζ απολύσεων στον τουρισμό

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι απολύσεις στον τουριστικό κλάδο με εκατοντάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους να οδηγούνται στην ανεργία από την πρώτη κιόλας ημέρα επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων.

Τη δραματική κατάσταση στον κλάδο επιβεβαίωσε χθες με συγκεκριμένα στοιχεία (τα πρώτα σε μια εβδομάδα από την επανεκκίνηση του κλάδου) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό αναφέροντας δεκάδες καταγγελίες που καταφθάνουν στο συνδικάτο. Συγκεκριμένα χθες υπήρξε καταγγελία για απολύσεις στο ξενοδοχείο «Golden Sun Hotel» στη Γλυφάδα, όπου απολύθηκαν τις τελευταίες ημέρες 10 εργαζόμενοι από τους 20 συνολικά που απασχολούνται, ενώ στο ξενοδοχείο «IBIS Styles Athens Routes» απολύθηκε το σύνολο του προσωπικού!

Τις προηγούμενες ημέρες 201 εργαζόμενοι του «Porto Carras» μέσα σε μία νύχτα έχασαν τη δουλειά τους καθώς η νέα ιδιοκτησία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ανακοίνωσε, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, ότι το συγκρότημα θα παραμείνει κλειστό για δύο έτη, ώστε να εκτελεστούν έργα ανακαίνισής του...

Η Ομοσπονδία ζητεί με ανακοίνωσή της από το υπουργείο Εργασίας να βάλει φρένο σ' αυτήν την τακτική των εργοδοτών κινητοποιώντας και τη ΓΣΕΕ, που χθες έστειλε επιστολή στον υπουργό Εργασίας ζητώντας την άμεση προώθηση, ψήφιση και εφαρμογή ρυθμίσεων κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των καταχρηστικών συμπεριφορών.

"Κύμα" αυθαιρεσίας και παραβατικότητας

Βγαίνοντας από την... καραντίνα η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι ανησυχεί "για ένα νέο κύμα εργοδοτικής παραβατικότητας» και ζητάει να προωθηθούν και να ψηφιστούν άμεσα μέτρα, όπως απαγόρευση απολύσεων για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, επέκταση της παράτασης ισχύος των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει έως το τέλος του χρόνου, κατάργηση των μέτρων εργασιακής επισφάλειας και διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με ρητή απαγόρευση χρήσης τους τόσο στην πλήρη όσο και στη μερική απασχόληση.

«Οργιάζουν σε όλη τη χώρα η παραπληροφόρηση και η οικονομική εκμετάλλευση της σύγχυσης των εργαζομένων ως προς το τι ισχύει, με αποτέλεσμα να είναι άκρως απαραίτητο το άμεσο ξεκαθάρισμα του θεσμικού πλαισίου από σειρά ρυθμίσεων που επιτρέπουν την εργοδοτική επιβολή όρων εργασίας και ακολούθως η έκδοση σαφούς ενημέρωσης για το τι ισχύει από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, αλλά και από όλα τα συναρμόδια υπουργεία που χειρίζονται ζητήματα εργασίας, προς τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, Αστυνομία)» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

Τέλος, ζητάει την άμεση σύγκληση και λειτουργία όλων των τμημάτων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΣΚΕΕΕ, ΣΥΑΕ, Αδήλωτης Εργασίας κ.λπ.) προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση και αξιολόγηση της επικρατούσας κατάστασης, ώστε να δρομολογηθούν έγκαιρα οι κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL