Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
"Έβαλε χέρι" στα αποθεματικά ο ΕΦΚΑ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έβαλε χέρι" στα αποθεματικά ο ΕΦΚΑ!

Στα διαθέσιμα της κοινωνικής Αασφάλισης και συγκεκριμένα στον λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης, ο οποίος διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας, έβαλε "χέρι" o ΕΦΚΑ προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάλυψη των εισφορών των υπό αναστολή μισθωτών για το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου, που υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα διαθέσιμα του ΕΦΚΑ μειώθηκαν δραματικά, με το συνολικό έλλειμμα του τελευταίου τετραμήνου να διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, ο ΕΦΚΑ βάζει "χέρι" στα αποθεματικά και τα -συνταξιοδοτικά- διαθέσιμα της νέας γενιάς.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, το πλεόνασμα ύψους 348 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, που εμφάνισε η κύρια ασφάλιση, έπεσε στα 62 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, για να "γυρίσει" σε έλλειμμα 379 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και νέο έλλειμμα 359 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κλάδου κύριας σύνταξης -μαζί προπαντός και εκείνες για την καταβολή συντάξεων- αντλήθηκαν πόροι από τον λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης τον οποίο διατηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Έτσι τα ρευστά διαθέσιμα του εν λόγω κλάδου μειώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες από τα 2,7 δισ. ευρώ στα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι εάν συνεχιστεί το ίδιο έλλειμμα, στο ύψος περίπου των 350 εκατ. ευρώ, τα υφιστάμενα ρευστά διαθέσιμα (2 δισ. ευρώ) θα μπορούσαν να εξανεμιστούν τους επόμενους 5 ή 6 μήνες, δηλαδή έως τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Τέλος, τονίζουν ότι το κράτος θα πρέπει να καταβάλει τις εισφορές των μισθωτών οι συμβάσεις των οποίων ανεστάλησαν στα μέσα Μαρτίου - τέλη Απριλίου, αλλά και κατά τον τρέχοντα μήνα (Μάιο), υπολογίζοντας πως η συνολική κάλυψη για το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου θα ανέλθει στα 1,3 δισ. ευρώ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL