Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Στέλιος Κούλογλου: Ελάχιστο ζωτικό εισόδημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέλιος Κούλογλου: Ελάχιστο ζωτικό εισόδημα

Του Στέλιου Κούλογλου*

Την εβδομάδα που πέρασε, η ισπανική κυβέρνηση (Σοσιαλιστές - Αριστερά) έβαλε τις τελευταίες υπογραφές για την υλοποίηση μιας από τις πιο συμβολικές προγραμματικές της εξαγγελίες, του ελάχιστου ζωτικού εισοδήματος.

Το νέο μέτρο εγγυάται στους δικαιούχους του μεταξύ 462 ευρώ και 1.015 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Υπολογίζεται ότι από το μέτρο θα επωφεληθούν 850.000 νοικοκυριά και πάνω από 2 εκατ. πολίτες ηλικίας από 21 (ή 23, αυτό δεν είχε κλείσει όταν τελείωνε το παρόν άρθρο) έως 65 ετών (από εκεί και μετά καλύπτονται από τη σύνταξη).

Η νομοθετική ρύθμιση δεν είναι στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, αλλά επιταχύνθηκε από αυτήν. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επεξεργάζεται αντίστοιχες ρυθμίσεις.

Πριν από ένα μήνα ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Πάμπλο Ιγκλέσιας και οι ομόλογοί του της Ιταλίας και της Πορτογαλίας συνυπέγραψαν ένα άρθρο, στο οποίο απαιτούν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (αναλογικό του γενικού βασικού εισοδήματος σε κάθε χώρα).

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το «εισόδημα έκτακτης ανάγκης», που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Έχει σχεδιαστεί να καλύψει 1,9 εκατ. νοικοκυριά, πολύ περισσότερα δηλαδή από τα ισπανικά, αλλά μόνο για τέσσερις μήνες.

Αν εγκριθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για το έκτακτο πακέτο των 500+250 δισ., θα μπορούσαμε και στην Ελλάδα να υποβάλουμε πρόταση ανάλογη με αυτήν της Ισπανίας. Στην τελευταία το νέο «ελάχιστο ζωτικό εισόδημα» θα αρχίσει να εκταμιεύεται από τον ερχόμενο μήνα και θα δίδεται, επίσης, στα θύματα εμπορίας ανθρώπων και στους αιτούντες άσυλο.

* Ο Στέλιος Κούλογλου είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL