Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Απάτη Βρούτση και οι αυξήσεις στις επικουρικές! / Μέχρι και 60 ευρώ λιγότερα για 253.000 συνταξιούχους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάτη Βρούτση και οι αυξήσεις στις επικουρικές! / Μέχρι και 60 ευρώ λιγότερα για 253.000 συνταξιούχους

Όλη η προσπάθεια του υπουργού Εργασίας να παρουσιάσει ένα πλάνο σημαντικών αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις αποδεικνύεται φιάσκο, καθώς από προχθές το απόγευμα οι συνταξιούχοι, κυρίως του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, είδαν μειωμένες συνταξιοδοτικές αποδοχές για τον Ιούνιο αντί για αυξήσεις.

Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο του υπουργού Εργασίας για αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις ύψους 99 ευρώ κατά μέσο όρο αποδεικνύεται απόλυτα ψευδές, καθώς δεν αφορά τις καθαρές αποδοχές των συνταξιούχων, αλλά τις μεικτές. Οπότε η καθαρή αύξηση είναι πολύ μικρότερη και ή δεν καταβάλλεται γιατί συμψηφίζεται με την αλλαγή φορολογικής κλίμακας ή το τελικό ποσό είναι και μειωμένο!

Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι μειώσεις που είδαν από προχθές στις συντάξεις τους περίπου 250.000 συνταξιούχοι οφείλονται στο γεγονός ότι ο φόρος που αντιστοιχεί στις επικουρικές συντάξεις (και τις αυξήσεις που θα χορηγηθούν) παρακρατείται από την κύρια σύνταξη που μπήκε χθες στους λογαριασμούς των δικαιούχων συνταξιούχων.

Τις μειωμένες αποδοχές για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους παραδέχθηκε ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Κ. Τσαγκαρόπουλος μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1. Πρόκειται, όπως είπε, απολογητικά για αναδρομικά από το 2018 6 ευρώ και πάνω, που φτάνουν για κάποιους συνταξιούχους μέχρι και πάνω από 50 ευρώ.

«Υπάρχουν συνταξιούχοι που θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους λόγω της φορολόγησης των αυξήσεων στις επικουρικές (…) Επειδή θα υπάρξει για κάποιους αύξηση στις επικουρικές, αυτό θα οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα για τους συνταξιούχους, οπότε αυξάνεται και ο συντελεστής φορολόγησης. Τώρα που πληρώνεται η κύρια σύνταξη, θα εμφανιστεί και ο αυξημένος φορολογικός συντελεστής» τόνισε.

Δ. Τεμπονέρας:

«Τα δίνουν από τη μία τσέπη τα παίρνουν από την άλλη!»

«Δεν έχουν περάσει παρά μόνο μερικές ημέρες από τότε που το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική εγκύκλιο με την οποία καθορίστηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων κάνοντας λόγο για αυξήσεις ακόμα και 295 ευρώ τον μήνα σε 253.000 συνταξιούχους -σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο- και για μέση αύξηση 108 ευρώ τον μήνα στις επικουρικές συντάξεις από τις αρχές Ιουνίου» σημειώνει στην «Αυγή» ο γνωστός δικηγόρος - εργατολόγος Δ.Τεμπονέρας, προσθέτοντας: «Η σκληρή όμως πραγματικότητα άρχισε να αποκαλύπτεται από την Πέμπτη το απόγευμα, όταν άρχισαν να πιστώνονται οι κύριες συντάξεις στους δικαιούχους. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν, αντί για αυξήσεις, μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους!

Ο λόγος είναι απλός. Οι νέες αυξημένες επικουρικές συντάξεις υπόκεινται σε μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου σε συνδυασμό με τις κύριες, την οποία η εφορία, όπως συμβαίνει πάντα, σπεύδει να παρακρατήσει απευθείας στην πηγή των παροχών».

Ο Δ. Τεμπονέρας εξηγεί γιατί έτσι οδηγούμαστε σε μεγαλύτερες παρακρατήσεις: «Το άθροισμα της κύριας σύνταξης με τη νέα επικουρική οδηγεί σε μεγαλύτερες παρακρατήσεις, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται μειώσεις από 12 μέχρι και 60 ευρώ στις κύριες παροχές. Κυρίως μεγαλύτερες αυξήσεις λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για τον λόγο αυτόν χιλιάδες εξ αυτών είδαν τις σχετικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους προκαταβολικά, πριν πιστωθούν οι αντίστοιχες επικουρικές.

Δεν αμφιβάλλει κανείς φυσικά ότι η παρακράτηση είναι καθόλα νόμιμη, αυτό όμως που συνιστά μέγιστη κοροϊδία προς τους συνταξιούχους είναι να παραμυθιάζονται με τεράστια μεικτά ποσά αυξήσεων κι όταν φτάνουν μπροστά στο ΑΤΜ να διαπιστώνουν το μέγεθος της απάτης!».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL