Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Μόνιμη η "καραντίνα" στους μισθούς!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόνιμη η "καραντίνα" στους μισθούς!

Οι μειώσεις μισθών θα έχουν ορίζοντα πέρα από το 2020 και, σύμφωνα με τις αναφορές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η χρηματοδότηση (πρόγραμμα SURE) που θα συνοδεύεται από μέτρα (μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία) θα φτάσει μέχρι και τις 31.12.2022.

Με άλλα λόγια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα όσο και ο υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση να αποκρύψουν τη νέα πραγματικότητα, η εργασία, οι μισθοί και οι συμβάσεις των εργαζομένων μπαίνουν σε μόνιμη «καραντίνα» τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ο νέος μηχανισμός, που περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για την εκ περιτροπής εργασία και τους μισθούς, θα αφορά κατ’ αρχάς το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι «η χρονική ισχύς μπορεί να επεκταθεί εφόσον χρειαστεί»...

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και «Αυγή»

Το ίδιο υποστήριξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο οποίος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και την «Αυγή» σημειώνοντας ότι το δίλημμα είναι ουσιαστικά «λουκέτα και ανεργία ή μείωση μισθών». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας, που άλλωστε είναι πολύ μικρότερο». Πιο προσεκτικός, ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να απαντήσει σημειώνοντας ότι είναι «ακραία περίπτωση» το 20% και πως «η οροφή της απώλειας είναι 16% και απέχει πολύ από τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων της αντιπολίτευσης».

Παραδείγματα της μείωσης του 20%

Η οριζόντια εφαρμογή τής εκ περιτροπής εργασίας θα επιφέρει απώλειες 20% στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστικά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι εργαζόμενος με μισθό 850 ευρώ, με τη μείωση του ωραρίου θα πέσει στα 425 ευρώ. Το κράτος, ωστόσο, θα επιδοτεί κατά 60% τον μισθό που περικόπηκε. Σ’ αυτή την περίπτωση το κράτος θα δίνει 255 ευρώ (το 60% των 425 ευρώ) και ο εργαζόμενος στο τέλος θα λαμβάνει 680 ευρώ. Επομένως επιβεβαιώνεται η μείωση των 170 ευρώ και ποσοστιαία 20%.

Ομοίως, για έναν μισθό των 1.000 ευρώ, με το μειωμένο ωράριο ο εργαζόμενος θα λάβει από την επιχείρηση 500 ευρώ. Από τα 500 ευρώ που χάνει, το κράτος θα καλύπτει τα 300 και ο εργαζόμενος στο τέλος θα παίρνει 800 ευρώ. Μια μείωση της τάξης των 200 ευρώ (-20%).

Η μόνη δικλείδα ασφαλείας είναι ότι οι μειώσεις θα έχουν όριο τα 650 ευρώ μεικτά (580 ευρώ καθαρά), επομένως η καθαρή αμοιβή δεν μπορεί να πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο. Σε μια τέτοια περίπτωση το κράτος θα αναπληρώνει τις αποδοχές τού εργαζομένου έως και τα 580 ευρώ. Επομένως, ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα έχει μείωση στις αποδοχές παρά τη μείωση του χρόνου εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό και δεν θα μεταβάλλεται το είδος τής σχέσης εργασίας. Επίσης, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα καλύπτεται από τον εργοδότη στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού, ενώ ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας (απόλυση) και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Έφη Αχτσιόγλου: Στρατηγική διάλυσης της εργασίας από την κυβέρνηση

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση φανερώνουν μια στρατηγική μη αντιμετώπισης της τεράστιας οικονομικής κρίσης. Ουσιαστικά πρόκειται για στρατηγική διάλυσης της εργασίας και εξαιρετικά ανεπαρκούς παρέμβασης για τη στήριξη των επιχειρήσεων» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9,84.

«Είναι καθαρή επιλογή τής κυβέρνησης να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «παρατάθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η οποία είναι ανεργία με το πενιχρό επίδομα των 530 ευρώ τον μήνα», ότι επιβάλλεται «οριζόντια μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 20% με τη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας» κι ότι οι εργαζόμενοι «είτε απολύονται είτε μειώνονται οι μισθοί τους είτε δεν ξέρουν αν θα επιστρέψουν στην εργασία τους».

Η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «πρέπει να σταματήσει το καθεστώς των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές να υπάρχει πλήρης κάλυψη του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος» και «σε όσες ξεκινούν να λειτουργούν να υπάρχει επιδότηση από το κράτος για να πληρώνονται οι μισθοί στο 100% και να μην έχουμε αρνητική μεταβολή των σχέσεων εργασίας, από πλήρη σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία. Δικλείδες πρέπει να είναι η διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας και του επιπέδου του μισθού στο 100%».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL