Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μειώσεις στις συντάξεις! Από τη μια τσέπη τα δίνει από την άλλη τα παίρνει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μειώσεις στις συντάξεις! Από τη μια τσέπη τα δίνει από την άλλη τα παίρνει η κυβέρνηση

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο μερικές ημέρες, από τότε που το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έδωσε στη δημοσιότητα την σχετική εγκύκλιο, με την οποία καθορίστηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

Για αυξήσεις ακόμα και 295 ευρώ το μήνα, για 253.000 συνταξιούχους  έκανε λόγο ο φιλοκυβερνητικός τύπος και για μέση αύξηση 108 ευρώ το μήνα, στις επικουρικές συντάξεις,   που πρόκειται να πιστωθούν στις αρχές Ιουνίου.

Η σκληρή όμως πραγματικότητα, άρχισε να αποκαλύπτεται από χθες το απόγευμα, όταν άρχισαν να πιστώνονται οι κύριες συντάξεις στους δικαιούχους. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν, αντί για αυξήσεις, μειώσεις στις  κύριες συντάξεις τους και γρήγορα το θέμα απέκτησε διαστάσεις.

Ο λόγος είναι απλός. Οι νέες αυξημένες  επικουρικές συντάξεις υπόκεινται σε  μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου σε συνδυασμό με τις κύριες, την οποία η εφορία όπως συμβαίνει πάντα, σπεύδει να παρακρατήσει απευθείας στην πηγή των παροχών.

Το άθροισμα της κύριας σύνταξης με την νέα επικουρική, οδηγεί σε μεγαλύτερες παρακρατήσεις ,με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται  μειώσεις από 12 μέχρι και 60 ευρώ στις κύριες  παροχές. Κυρίως μεγαλύτερες αυξήσεις, λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για το λόγο αυτό χιλιάδες εξ αυτών, είδαν τις σχετικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους προκαταβολικά από χθες, πριν πιστωθούν οι αντίστοιχες επικουρικές.

Δεν αμφιβάλλει κανείς φυσικά, ότι η παρακράτηση είναι καθόλα νόμιμη, αυτό όμως που συνιστά μέγιστη κοροϊδία προς τους συνταξιούχους, είναι να παραμυθιάζονται με τεράστια  μεικτά ποσά αυξήσεων  και όταν φτάνουν μπροστά στο ΑΤΜ να διαπιστώνουν το μέγεθος της απάτης.

Φρούδες ελπίδες λοιπόν και άνθρακας ο  θησαυρός.

Διονύσης Τεμπονέρας

Δικηγόρος - Εργατολόγος

Διαβάστε επίσης:

Μειωμένες οι συντάξεις τον Ιούνιο για εκατοντάδες συνταξιούχους (Video)

Η ψηφιακή απάτη Βρούτση μειώνει τις συντάξεις!

Κραχ στα ασφαλιστικά ταμεία!

Έχει απάντηση γι’ αυτά τα λάθη ο υπουργός Εργασίας;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL