Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
"Πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι φέτος δεν θα δουλέψουν" (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι φέτος δεν θα δουλέψουν" (Ηχητικό)

Για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αχαΐας, Κώστας Κοτόπουλος. Όπως εξήγησε, δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι καλά σε έναν τομέα από τον οποίο η χώρα περιμένει πολλά.

«Πάρα πολλοί συνάδελφοι θα χάσουν τη δουλειά τους και την έχουν χάσει ήδη. Το βασικότερο είναι ότι οι περισσότεροι θα έπρεπε να δουλεύουν από τον Απρίλιο και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει κανείς. Τα μηνύματα δεν είναι πάρα πολύ καλά, υπό την έννοια ότι έχουμε βγει από μια κρίση κατά τη διάρκεια της οποίας εμείς έχουμε υποστεί απώλεια εισοδήματος 12% και τώρα πάλι δεν βλέπουμε φως. Περιμένουμε και τα υγειονομικά μέτρα γιατί θα είναι δύσκολος και ο τρόπο λειτουργίας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτόπουλος.

Αναφερόμενος στις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κληθούν να εργαστούν αλλά και το πώς οι ίδιοι ζητούν από την κυβέρνηση να λειτουργήσει ο καθεστώς της επιδότησης εργασίας ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Αχαΐας, επισήμανε:

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/825019615&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

«Η επιδότηση εργασίας ήταν κάτι που είχαμε προτείνει κι εμείς. Θα θέλαμε όμως να γίνει κάπως διαφορετικά. Να επαναπροσληφθούν δηλαδή όλοι οι συνάδελφοι και το κράτος να βάλει ένα επίδομα, ένα κομμάτι στην αναπλήρωση του μισθού. Τώρα δίδεται το δικαίωμα στους εργοδότες, να βάλουν το προσωπικό σε αναστολή και να επιδοτηθεί η διαφορά στο 60%. Το θέμα είναι ότι εδώ θα υπάρξει σοβαρό θέμα. Φοβάμαι ότι, ειδικά στα εποχικά ξενοδοχεία, τα τεθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας καθώς παρέχεται στον εργοδότη το δικαίωμα, να δηλώσει πόσους απασχόλησε στο τέλος του μήνα.

Εκεί καταλαβαίνετε ότι θα τους αναγκάσουν να δουλεύουν 30 μέρες, θα τους δηλώνουν για 15 κι εκεί θα αρχίσουν τα προβλήματα. Οι επιθεωρήσεις εργασίας δεν έχουν προσωπικό για να κάνουν ελέγχους. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι, γιατί είναι ένα κομμάτι που υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση. Είναι κοινό μυστικό, ο κόσμος δουλεύει 12ωρα. Εδώ υπάρχουν ξενοδοχεία που στην φουλ σεζόν που είναι γεμάτα, δήλωναν μία καμαριέρα ή κανέναν μάγειρα».

Παράλληλα ο κ. Κοτόπολος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αρκετά ξενοδοχεία, ειδικά από τα εποχικά, θα παραμείνουν κλειστά με ότι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας. «Τα 12μηνης λειτουργίας θα ξεκινήσουν αλλά και σε αυτά θα εξαρτηθεί από την ζήτηση, αν θα πάρουν όλο το προσωπικό, γιατί τώρα δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, είναι όλα στα χαρτιά. Στα εποχικά, οι αλυσίδες θα κάνουν λογικά συμπτύξεις και θα αφήσουν κάποια κλειστά γιατί είναι δύσκολος και ο τρόπος λειτουργίας του. Μεγάλο βάρος θα πέσει στους εργαζόμενους και θα είναι κρίμα σε έναν τομέα που υπήρχε άνθιση».

Τέλος σχολιάζοντας επιγραμματικά τα μέτρα που παρουσίασε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση ανέφερε: «Πολλά πράγματα είναι θετικά όπως να επιδοτηθούμε με λιγότερα ένσημα. Η επιδότηση εργασίας όμως θέλουμε να μπει κάτω από άλλες προϋποθέσεις. Είναι κάποια θετικά, είναι όμως και πολλά που έχουν μείνει πίσω. Τι θέλουμε ποιο πολύ; Διασφάλιση, οργάνωση και έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν ειδικά σε έναν τομέα που έχει να προσφέρει στην Ελλάδα».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL