Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
"Επίθεση" της κυβέρνησης στους εργαζομένους / "Επίθεση" της κυβέρνησης στους εργαζομένους: Μείωση μισθών με όριο τον κατώτατο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Επίθεση" της κυβέρνησης στους εργαζομένους / "Επίθεση" της κυβέρνησης στους εργαζομένους: Μείωση μισθών με όριο τον κατώτατο

Επέκταση της αναστολής σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε lockdown, μονιμοποίηση των μειωμένων μισθών με οριζόντια χρήση της εκ περιτροπής εργασίας και επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για συγκεκριμένους κλάδους προβλέπει ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης στην εργασία. Συγκεκριμένα τα μέτρα προβλέπουν:

* Χορήγηση του επιδόματος 534 ευρώ για τον Ιούνιο και Ιούλιο σε εργαζόμενους σε κλειστές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που πλήττονται (τουρισμός, εστίαση, μεταφορές, πολιτισμός, αθλητισμός).

* Επιδότηση του μειωμένου (κατά 50%) μισθού των εργαζομένων, που θα ξεκινάει στο 60% (του επιδόματος των 534 ευρώ) και θα φτάνει στο 100% αν ο μισθός του εργαζόμενου υπολείπεται του κατώτατου μισθού.

* Παράταση του επιδόματος ανεργίας προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για τους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Ακόμα στα μέτρα που παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης περιλαμβάνονται:

1. Επιδότηση μισθού: Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Στον μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.

Με ποιον τρόπο "πέφτουν" οι μισθοί

Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει τον χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50% θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για τον χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ ολοκλήρου.

2. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψής τους. Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες.

3. Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL