Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Σάββας Ρομπόλης: Απαιτείται χρηματοδότηση των ταμείων για το έλλειμμα του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάββας Ρομπόλης: Απαιτείται χρηματοδότηση των ταμείων για το έλλειμμα του κορωνοϊού

Του Σάββα Ρομπόλη*

Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα θα συντελεστεί σε συνθήκες ύφεσης, ανεπάρκειας εισοδημάτων στα νοικοκυριά και ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Αλλά και διευρυμένης ευελιξίας της αγοράς εργασίας, από τη στιγμή που η οικονομική και κοινωνική πολιτική θα ακολουθήσει τη νεοφιλελεύθερη πεπατημένη.

Και αυτό καθώς οι περιορισμένοι πόροι που διατέθηκαν για την αποτροπή της εμβάθυνσης της ύφεσης στη χώρα μας συνέβαλαν στη μεγέθυνση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, ειδικότερα λόγω της αύξησης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και της αύξησης της μερικής ανεργίας (αναστολή συμβάσεων), που φαίνεται ότι θα επεκταθεί και κατά τους επόμενους μήνες. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Στις συνθήκες αυτές, ειδικότερα για το ασφαλιστικό θα πρέπει να εκτιμηθεί κατά πόσον η πανδημία του κορωνοϊού και οι προαναφερόμενες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές του στην ελληνική οικονομία απειλούν, κατά την επόμενη ημέρα, το επίπεδο των συντάξεων και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ).

Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η αύξηση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019 (16,3%), συνεπάγεται, κατά το 2020, μία απώλεια εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές του ΣΚΑ της τάξεως των 1,6 δισ. ευρώ και η αύξηση της ανεργίας κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες συνεπάγεται απώλεια εσόδων κατά 3,2 δισ. ευρώ, καθώς η ανεργία θα φτάσει το 22,3% (1.100.00 άνεργοι).

Όμως, παρά αυτές τις δυσμενείς εκτιμήσεις για τις απώλειες εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, το επίπεδο των καταβαλλόμενων συντάξεων στη χώρα μας δεν απειλείται. Κι αυτό διότι είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από τους διαθέσιμους πόρους (εγχώριους και ευρωπαϊκούς) της ελληνικής οικονομίας και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Το ίδιο δεν απειλείται η δημοσιονομική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ), δεδομένης της διατήρησης (μέχρι το 2070) της συνταξιοδοτικής δαπάνης (κύριας και επικουρικής σύνταξης) σε χαμηλά επίπεδα (12% του ΑΕΠ - 34 δισ. ευρώ), ποσοστό πολύ κατώτερο του μνημονιακού πλαφόν του 16,2% του ΑΕΠ, αντιστοιχώντας σε αριθμό 2.580.000 συνταξιούχων και σε επίπεδο κύριας και επικουρικής σύνταξης 1.150 ευρώ μεικτά σε σταθερές τιμές (52% συνολικός συντελεστής αναπλήρωσης από 75% το 2009).

* Ο Σάββας Γ. Ρομπόλης είναι ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL