Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Υφεση και ανεργία μπορεί να διπλασιάσουν το ελλειμμα - Νέες δραματικές εκτιμήσεις για την πορεία εσόδων του ΕΦΚΑ / Έως και 3 δισ. θα χάσουν τα ταμεία μέσα στο 2021
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υφεση και ανεργία μπορεί να διπλασιάσουν το ελλειμμα - Νέες δραματικές εκτιμήσεις για την πορεία εσόδων του ΕΦΚΑ / Έως και 3 δισ. θα χάσουν τα ταμεία μέσα στο 2021

Η δραματική βουτιά στα έσοδα των ταμείων, που αποκάλυψε χθες η "Αυγή", βρίσκεται στο επίκεντρο νέων εκτιμήσεων για το Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι συντάξεις.

Εκτιμήσεις παραγόντων της οικονομίας και ειδικών περί το ασφαλιστικό αναφέρουν ότι η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη και οι απώλειες στα ταμεία να μην σταματήσουν στα 1,6 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά να ξεπεράσουν ακόμα και τα 3 δισ.!

"Αυτό εξαρτάται από το βάθος της ύφεσης και το ύψος της ανεργίας. Αν η ύφεση συγκρατηθεί στα επίπεδα του 7%-8,5% και η ανεργία δεν ξεπεράσει το 20%, τότε οι απώλειες στα ταμεία θα περιοριστούν κάτω από τα 2 δισ.. Στην περίπτωση όμως που η ύφεση φτάσει το 12%-13% και η ανεργία ξεπεράσει το 22%, τότε το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι διπλάσιο" σημείωναν χθες στην "Αυγή".

Στην εκτίμηση αυτή συντελούν, όπως εξηγούν, και άλλοι παράγοντες, όπως η αύξηση της "μαύρης" εργασίας και η πιθανή αδυναμία ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων να ανταποκριθούν στα νέα αυξημένα ασφάλιστρα, που ισχύουν από τον περασμένο Ιανουάριο.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι το πώς θα αντιμετωπιστεί το νέο έλλειμμα που διαμορφώνεται στα ταμεία είναι θέμα πολιτικής επιλογής. "Μπορεί η ‘τρύπα’ αυτή να καλυφθεί από τα αποθεματικά του ασφαλιστικού συστήματος και εν ευθέτω χρόνο το κράτος να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ζημιάς που προκλήθηκε με τις μαζικές αναστολές συμβάσεων εργασίας".

Να σημειώσουμε ότι, όπως ανέφερε χθες η "‘Αυγή’, η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, η μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ υπολογίζεται σε 3% στο πρώτο τετράμηνο του 2020. Οι απώλειες τρέχουν με μείον 350 εκατ. ευρώ τον μήνα -με την εφαρμογή των αναστολών συμβάσεων εργασίας- και ήδη έχουν χαθεί 800 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες θεωρείται δεδομένο ότι θα πολλαπλασιαστούν Μάιο και Ιούνιο με την εφαρμογή των νέων μέτρων στην αγορά εργασίας, όπως η καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας, που συνεπάγεται "μισή δουλειά - μισό μισθό", καθώς και η αύξηση των απολύσεων, αλλά και της "μαύρης" εργασίας.

Έφη Αχτσιόγλου: Κίνδυνος για τις συντάξεις

"Το σημερινό (σ.σ.: χθεσινό) πρωτοσέλιδο της 'Αυγής' είναι αποκαλυπτικό των αλυσιδωτών αρνητικών επιπτώσεων που έχουν οι κυβερνητικές πολιτικές στα εργασιακά", τόνισε με δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως αναφέρει, "σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ήδη πολύ μεγάλες και εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε 1,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή έχουν διπλασιαστεί οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις στο δεκάμηνο διακυβέρνησης της Ν.Δ. Τέτοιας τάξης μεταβολές θα δημιουργήσουν εκ νέου τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα διακινδυνεύοντας στο εγγύς μέλλον το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει επειγόντως πολιτική στην αγορά εργασίας: να στηρίξει τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας, να καλύψει ώς την πλήρη καταβολή τους μισθούς και να επαναφέρει τους ελέγχους στην αγορά" ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL