Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Σε "καραντίνα" διαρκείας μισθοί και θέσεις εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε "καραντίνα" διαρκείας μισθοί και θέσεις εργασίας

Νέο τοπίο σε απασχόληση, μισθούς και ωράριο διαμορφώνεται από χθες στην αγορά εργασίας με τη σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και την επιστροφή σε πρώτη φάση περίπου 65.000 εργαζομένων στις δουλειές τους.

Ωστόσο το πρώτο κύμα χαλάρωσης των μέτρων για την καραντίνα κρύβει μεγάλες και οδυνηρές εκπλήξεις για τους εργαζομένους, οι οποίοι καλούνται πλέον να εργαστούν με "ελεύθερο" ωράριο εργασίας, με μειωμένους μισθούς έως και 50% και χωρίς προστασία από τις απολύσεις.

Τις σημαντικές απώλειες εισοδήματος που θα έχουν οι εργαζόμενοι που επανέρχονται στην εργασία τους παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μιλώντας στο Mega και κάνοντας λόγο για "πρωτόγνωρη κατάσταση", επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι τα μέτρα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, καθώς θα υπερβούν το χρονικό διάστημα της κρίσης.

Να σημειωθεί ότι αρκετοί εργαζόμενοι θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο παρατείνεται μέχρι το τέλος Μαΐου και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν σε αναστολή μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους, ενώ για όσους εργαζομένους συνεχίσουν σε καθεστώς αναστολής το επίδομα (για τον Μάιο) μειώνεται στα 534 ευρώ.

Μειώσεις μισθών και απολύσεις

Η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας συνοδεύεται με μειώσεις μισθών λόγω της οριζόντιας (δυνατότητας) επιβολής της εκ περιτροπής εργασίας. Κάτι που σημαίνει ότι καθιερώνεται ένα νέο εργασιακό μοντέλο "μισής δουλειάς, μισού μισθού", με το κράτος (μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE) να καλύπτει ένα μικρό μέρος των απωλειών.

Γενικότερα μέσα στον Μάιο θα υπάρχουν μισθωτοί που ήταν σε αναστολή και μπαίνουν σε νέα αναστολή μέχρι το τέλος του μήνα, μισθωτοί που θα επιστρέψουν στη δουλειά τους σε πλήρη ή μερική εκ περιτροπής εργασία.

Επίσης όσοι επιστρέφουν στη δουλειά τους μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα διαφορετικό τοπίο όσον αφορά το ωράριο εργασίας, που θα μπορεί να προσαρμόζεται με το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, το οποίο θα καθορίζει ο εργοδότης.

Το νέο σκηνικό ολοκληρώνεται με τις ελεύθερες απολύσεις και τις αντικαταστάσεις των εργαζομένων, καθώς ο εργοδότης έχει την ευχέρεια να μην προσλάβει τον ίδιο εργαζόμενο μετά τη λήξη της αναστολής εργασίας, αλλά άλλον στη θέση του, απλώς να έχει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε και πριν.

Όπως έχει αναφέρει η "Αυγή", η ΠΝΠ του υπουργείου Εργασίας (20 Μαρτίου 2020) προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις - εργοδότες που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και της Covid-19, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες. Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος ορίζεται η 18η Μαρτίου 2020. Δηλαδή απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις από τις 18 Μαρτίου και μετά.

Ωστόσο οι επιχειρήσεις υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Γ. Βρούτσης: Πρωτόγνωρη κατάσταση

«Τυχόν απώλειες του εισοδήματος των εργαζομένων θα προστατευθούν με το πρόγραμμα SURE, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο από την Ε.Ε., 1,4 δισ." τόνισε χθες μιλώντας στο Mega o υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης παραδεχόμενος, πρώτη φορά, ότι αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο:

"Δεν έχει εξειδικευθεί ακόμα σε επίπεδο Ευρώπης (σ.σ.: το ευρωπαϊκό πρόγραμμα), εμείς κάνουμε την άσκηση για να βρούμε περιοχές που θα έχουν ένταση επηρεασμού -αρνητικό δηλαδή- και εκεί θα επιδώσουμε πάνω σε πιθανές αλλαγές μορφών εργασίας στους εργαζόμενους που θα έχουν απώλεια εισοδήματος, να καλύψουμε ένα ποσοστό της απώλειάς τους... Δεν είναι εύκολες αυτές οι ασκήσεις. Είναι μια απόφαση οικονομικής πολιτικής που μπορεί να ανατρέξει κάποιος και να αποφασίσει στη βάση του τι έχει συμβεί στον κόσμο». «Είναι πρωτόγνωρο..." κατέληξε.

ΕΜΕΙΣ - ΑΡΚΙ: Άμεσα να συνεδριάσει η ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό

Να συνεδριάσει άμεσα η διοίκηση της ΓΣΕΕ προκειμένου να λάβει άμεσες αποφάσεις, μετά την πρωτοφανή και μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης να παγώσει για το 2020 την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ - ΑΡΚΙ.

Όπως αναφέρει, "σε συνέχεια των δεκάδων αντεργατικών αποφάσεών της η πλέον κοινωνικά ανάλγητη και καταστροφική για τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς, με μια ακόμα ΠΝΠ, υπακούοντας στις εντολές του ΣΕΒ να παγώσει όπως υποδείκνυε για όλο το έτος την αύξηση του κατώτατου μισθού!

Η απόφαση  αυτή πάρθηκε την ώρα που το 28% των εργαζομένων (697.652) αμείβονται με μέσο μηνιαίο μικτό μισθό 402,3 ευρώ! Με μισθούς πείνας. Με μισθούς που δεν τους δίνουν τη δυνατότητα όχι να ζήσουν αξιοπρεπώς ούτε καν να ζήσουν...", καταλήγει η ανακοίνωση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL