Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
H ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ (ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ) ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / Γιατί ο πρωθυπουργός διατηρεί στη θέση του τον Γ. Βρούτση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ (ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ) ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / Γιατί ο πρωθυπουργός διατηρεί στη θέση του τον Γ. Βρούτση

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ακόμη και τώρα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα voucher και το σχέδιο να μοιραστούν σε φίλους και κολλητούς 85 εκατ. ευρώ μέσω της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρατάει στη θέση του τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Το ερώτημα παραμένει κρίσιμο διότι σε όλη αυτή την ιστορία του voucher gate το κύριο στοιχείο δεν είναι το φιάσκο, η αδικία και ο εμπαιγμός των επιστημόνων, αλλά το τεράστιο σκάνδαλο με πολιτικές, ιδεολογικές, οικονομικές διαστάσεις, που συμπυκνώνει και χαρακτηρίζει μόνιμα την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι η διασπάθιση, εν προκειμένω, κρατικού (και ευρωπαϊκού) χρήματος 85 εκατ. ευρώ, βάσει του σχεδιασμού του Μαξίμου και του υπουργείου Εργασίας, και βέβαια είναι η διαπλοκή του μεγάλου "κράτους - πατερούλη" με τις διάπλατα ανοιχτές πόρτες για τους κολλητούς και τους φίλους μιας νεοδεξιάς που έχει αποθρασυνθεί εντελώς.

Μια κρίσιμη λεπτομέρεια, που ίσως μπορεί να οδηγήσει σε μια απάντηση, είναι το γεγονός ότι η στενή συνεργάτης του υπουργού Εργασίας Ευγενία Παπαβασιλείου τοποθετήθηκε σε θέση μετακλητού συνεργάτη κατηγορίας Π.Ε. στο ιδιαίτερο γραφείο της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας τον Οκτώβριο του 2019, όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Το ερώτημα τίθεται ευθέως: Η Ευγ. Παπαβασιλείου πήγε στο υπουργείο Εργασίας με εισήγηση του Μεγάρου Μαξίμου ή ήταν προσωπική επιλογή του Γιάννη Βρούτση; Με άλλα λόγια την έστειλε το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη για να γίνουν γενικότερα δουλειές με την κατάρτιση ή τη γνώριζε ως ιδιοκτήτρια και αργότερα μέτοχο του ΚΕΚ "Ευκλείδης" ο υπουργός Εργασίας;

Όποια κι αν είναι η απάντηση, το στήσιμο της ιστορίας με τα voucher της ντροπής δείχνει αφ' υψηλού καθοδήγηση: Όπως προκύπτει, στις αρχές Απριλίου το υπουργείο Εργασίας, έχοντας βρει τον σκληρό πυρήνα του κυκλώματος, δηλαδή τις πέντε προνομιακές εταιρείες, διερευνά τον τρόπο για να απορροφήσουν (οι εταιρείες) τα 85 εκατ.

Επιλέγεται η δοκιμασμένη μέθοδος των σεμιναρίων με χρήση voucher. Τη θέση των καταρτιζομένων λαμβάνουν οι επιστήμονες, δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί, οι οποίοι, ενώ ζητούν να λάβουν το οκτακοσάρι που πήραν και οι άλλοι μισθωτοί, επιλέγονται ως επιδεκτικοί ψηφιακής κατάρτισης, όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Αυτό που απέμενε ήταν να βρεθούν φορείς κατάρτισης που επιτρέπεται να πληρωθούν νόμιμα και έτσι ενεργοποιήθηκαν τα ΚΕΚ - ΚΔΒΜ. Εδώ έπρεπε να γίνει το μεγάλο κόλπο της διαπλοκής, προκειμένου τα 85 εκατ. να μην σκορπιστούν στα περίπου 400 ΚΕΚ, αλλά να φτάσουν στις πέντε προνομιακές εταιρείες, τις τρεις από τις οποίες ήλεγχε η στενή συνεργάτης του υπουργού Εργασίας.

Υπήρχε και ένα ακόμη τελευταίο πρόβλημα που έπρεπε να επιλυθεί: έπρεπε να βρεθούν οι πλατφόρμες για εξ αποστάσεως κατάρτιση. "Επινοήθηκαν οι ‘εγκεκριμένες’ πλατφόρμες εξ αποστάσεως κατάρτισης, Ολοκληρωμένα Συστήματα Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ), τα οποία θα ενοικιάζονται στα ΚΕΚ - ΚΔΒΜ, παίρνοντάς τους πίσω το μισό ποσό των vouchers" σημειώνει ο Μιχάλης Φραγκίσκος, δρ μηχανικός ΕΜΠ, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων.

"Η έγκριση ‘πλατφόρμας εξ αποστάσεως κατάρτισης ή εκπαίδευσης’ δεν προβλέπεται από κανέναν σχετικό νόμο (Ν. 3879, Ν. 4186, Ν. 4547), οι οποίοι απλώς αναφέρουν ότι οι φορείς δύναται να τη χρησιμοποιούν. Παρόμοια και η πρόσφατη ΠΝΠ (64/14.3.2020). Το υπουργείο όμως επέβαλε την έγκριση παράνομα και καταχρηστικά, μέσα από μια διάτρητη διαδικασία προκήρυξης και αξιολόγησης, καταλήγοντας στο αρχικό ζητούμενο: στις πέντε εταιρίες και σε επτά αντίστοιχες πλατφόρμες"!

Το "ΚΕΚ Παπαβασιλείου"

Πάμε τώρα στη στενή συνεργάτη του υπουργού Εργασίας. Η Ευγενία Παπαβασιλείου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, τα οποία έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, στις 21 Οκτωβρίου 2016, υπέγραψε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μαζί με τους Κωνσταντίνο Παπαβασιλείου Μιχαήλ Παπαβασιλείου και Αθηνά Παπαβασιλείου. Το συμφωνητικό αφορούσε τη «μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων αλλά και τροποποίησης κωδικοποίησης του καταστατικού της ετερόρρυθμης εταιρείας με την επωνυμία Μ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ Ε.Ε. και Δ.Τ. ΚΕΚ ‘Ευκλείδης’».

Ύστερα από διαδοχικές μεταβιβάσεις ποσοστών μεταξύ των μελών της οικογένειας Παπαβασιλείου, η Ευγενία Παπαβασιλείου φθάνει σε ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία ΚΕΚ «Ευκλείδης» στο 40%.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Ευγενία Παπαβασιλείου αποχωρεί από την εταιρεία και μεταβιβάζει το μερίδιό της στην Αθηνά Παπαβασιλείου έναντι 24.000 ευρώ. "Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ίδια υπήρξε και μέτοχος, άρα είχε ίδιον οικονομικό όφελος, αλλά είναι και συγγενής της οικογένειας Παπαβασιλείου", όπως αναφέρει το documentonews.gr

Η επόμενη μέρα και το Recovery Plan

Επανερχόμενοι στο αρχικό ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός συνεχίζει να κρατάει στο υπουργείο Εργασίας τον Γιάννη Βρούτση, θα πρέπει να προσθέσουμε μια κρίσιμη παράμετρο, η οποία μεγαλώνει τα κυβερνητικά αδιέξοδα και μεγεθύνει την πληγή που άνοιξε η ιστορία των voucher.

Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να νομοθετήσουν το λεγόμενο Recovery Plan, όπως έχει αποκαλύψει η "Αυγή" της περασμένης Κυριακής.

* Με δεδομένη πλέον την "πολιτική καραντίνα" στην οποία έχει βρεθεί ο υπουργός Εργασίας μετά τα όσα έχουν συμβεί, πώς είναι δυνατόν ο Γ. Βρούτσης να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο της επόμενης μέρας, όταν αυτό θα προβλέπει εξαιρετικά δυσμενή μέτρα για τον κόσμο της εργασίας;

* Πώς μπορεί να σταθεί ο υπουργός Εργασίας καταθέτοντας σχέδιο για επ’ αόριστον αναστολή των συμβάσεων εργασίας -και μετά την πανδημία- που θα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα;

* Πώς, αλήθεια, θα περάσουν η κυβέρνηση και ο συγκεκριμένος υπουργός το νέο εργασιακό Μνημόνιο, που θα προβλέπει γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, δραματική μείωση μισθών και ενδεχομένως θέσπιση ενός νέου κατώτατου μισθού υπό τις σημερινές προβλέψεις;

Η πληγή που άνοιξε η υπόθεση των voucher μέρα με τη μέρα βαθαίνει. Από τις αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός θα κριθεί το αν θα εξελιχθεί σε ακατάσχετη αιμορραγία.

Τα ΚΕΚ καταθέτουν αγωγή κατά του υπ. Εργασίας

Δ. Τεμπονέρας: Να διασφαλιστεί ότι δεν θα πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης ούτε ένα ευρώ για αποζημιώσεις από πιθανές ρήτρες υπαναχώρησης

Μετά την κατάργηση των προγραμμάτων κατάρτισης, τα ΚΕΚ καταθέτουν σήμερα αγωγή απαντώντας σε κυβερνητικές διαρροές ότι δεν θα λάβουν χρήματα για τα καταργηθέντα προγράμματα. Όπως επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης Ντίνα Αθανασοπούλου, τα ΚΕΚ θα διεκδικήσουν αποζημίωση για ηθική και υλική βλάβη.

«Δυστυχώς, παρότι εργαστήκαμε, μένουμε εκτός της διαδικασίας. Εμείς εκτελέσαμε τους διοικητικούς ρόλους. Υπάρχει ένας προβληματισμός στον χώρο μας, θα καταλήξουμε πολύ σύντομα για να ζητήσουμε ηθική και υλική αποζημίωση, διότι και εργαστήκαμε και διασυρθήκαμε τελικά, χωρίς να αναγνωρίζεται αντίτιμο σε αυτήν την εργασία" τόνισε στον Real FM.

Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι θα πρέπει να ελεγχθούν οι συμβάσεις που υπεγράφησαν με τους παρόχους κατάρτισης και να διασφαλιστεί ότι δεν θα πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης ούτε ένα ευρώ για αποζημιώσεις από πιθανές ρήτρες υπαναχώρησης, που συμπεριλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις, σημειώνει από την πλευρά του ο εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας σε δήλωσή του στην “Αυγή” και προσθέτει:

«Τα κέντρα κατάρτισης και οι πλατφόρμες εκπαίδευσης, προκειμένου να ανταποκριθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αυξημένες απαιτήσεις του προγράμματος, προέβησαν σε προσλήψεις προσωπικού (για να δημιουργήσουν help desk, για τεχνική - διαδικτυακή υποστήριξη κ.λπ.). Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά, αφού σε τίποτα δεν ευθύνονται για τις… αστοχίες των κυβερνώντων. Μιλάμε για εκατοντάδες εργαζόμενους, που αναμένουν πληρωμές το επόμενο διάστημα".

Τέλος σημειώνει ότι "θα πρέπει κάποιος να αναλάβει να ψελλίσει μια συγγνώμη προς τον επιστημονικό κόσμο. Όχι όμως στα λόγια, αλλά εμπράκτως. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι επιστήμονες να λάβουν τα 800 ευρώ και για τον μήνα Απρίλιο (για παράδειγμα τα δικαστήρια είναι κλειστά από 13.3) και φυσικά για τον μήνα Μάιο. Σε διαφορετική περίπτωση ο εμπαιγμός και το φιάσκο συνεχίζονται κανονικά".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL