Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Άφαντος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άφαντος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης...

Ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε διά της σιωπής το σχέδιο της κυβέρνησης που αποκάλυψε η "Αυγή" της Κυριακής

Συνεχίζει να κρύβεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τέσσερις μέρες μετά την αποκάλυψη της "Αυγής" της Κυριακής για το κυβερνητικό σχέδιο επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων «Recovery Plan».

Χθες, επιχειρώντας να απαντήσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προχώρησε σε μια διάψευση χωρίς περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, διέψευσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η νομοθέτηση νέου "υποκατώτατου μισθού".

Αλλά η "Αυγή", παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο, δεν ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει νέο υποκατώτατο μισθό 533 ευρώ, αλλά ότι θα συνεχίσει και μετά το τέλος της πανδημίας την αναστολή των συμβάσεων εργασίας με επιδότηση σε αυτό το ύψος (και τον Μάιο) που η ίδια καθιέρωσε στην εκκίνηση της πανδημίας, αντί να προχωρήσει στην επιδότηση των μισθών των εργαζομένων στις κλειστές επιχειρήσεις όπως έκαναν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

"Δεν θα νομοθετήσουμε υποκατώτατο μισθό"

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αναφέρθηκε καν στο σχέδιο της κυβέρνησης με τον κωδικό "Recovery Plan", αλλά και στις συνθήκες επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, και βέβαια απέκρυψε ποιος είναι ο σχεδιασμός για τους εργαζόμενους που θα επανέλθουν (σταδιακά;) στην εργασία τους και κάτω από ποιο καθεστώς αυτό θα γίνει.

"Καταρχάς, διαψεύδω κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία έχει ο συνάδελφος της 'Αυγής'. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση καθιέρωσης κανενός υποκατώτατου μισθού. Θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός ο οποίος πρώτος έθεσε το ζήτημα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού και της διαμόρφωσης ενός ενιαίου κατώτατου μισθού σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως ηλικίας του εργαζόμενου. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα" τόνισε κατηγορηματικά ο Στ. Πέτσας.

Ουσιαστικά, εδώ ο Στ. Πέτσας επιβεβαίωσε διά της σιωπής το σχέδιο της κυβέρνησης. Άλλωστε άλλες δύο εφημερίδες είχαν σχετική αναφορά, στις κυριακάτικες εκδόσεις τους, για το σχέδιο "Recovery Plan", χωρίς όμως να έχουν την οποιαδήποτε αναφορά στο σκέλος των επιχειρήσεων και κυρίως στο θέμα της εργασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης "πασπάλισε" την απάντησή του με το γνωστό ψέμα ότι "ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός ο οποίος πρώτος έθεσε το ζήτημα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού". Όταν μάλιστα ο πρωθυπουργός συμμετείχε από κορυφαία θέση στην κυβέρνηση Σαμαρά και υπερψήφισε και ο ίδιος τον Ν. 4093/2012, με τον οποίο αφενός καθιερώθηκε ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους, αφετέρου μειώθηκε στα 586 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Και ο συγκεκριμένος νόμος ήταν του τότε (και σήμερα) υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Η σιωπή και η παράταση των μέτρων

Αλλά ο Στ. Πέτσας συνέχισε απαντώντας στο σκέλος των εργασιακών σχέσεων ως εξής:

"Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, αυτό το οποίο έχει γίνει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μια σειρά έκτακτων μέτρων, τα οποία θα αρθούν μαζί με την άρση και των περιοριστικών μέτρων, που έχουν να κάνουν με την υγειονομική κρίση, αφού κερδίσουμε την ασφάλεια, αυτό τον πόλεμο. Δεν υπάρχει καμία άλλη σκέψη και κανένα άλλο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, παρά αυτό που όλοι γνωρίζουμε".

Εδώ ο κ. Πέτσας προσπαθεί να αποκρύψει (;) το περιεχόμενο της ΠΝΠ της 20ής Μαρτίου, της οποίας το άρθρο 9 ορίζει τα εξής: "Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, ο εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής"...

Επομένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να παραπλανήσει όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα των έκτακτων μέτρων που θεσμοθετήθηκαν μέσω των διαδοχικών ΠΝΠ και τα οποία ήδη έχει αποφασιστεί ότι θα επεκταθούν και μετά το τέλος της καραντίνας, ενώ τα νέα μέτρα που θα έρθουν να συμπληρώσουν τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να νομοθετηθούν το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το επίδικο των μέχρι τώρα παρεμβάσεων, αλλά και των νέων που περιλαμβάνονται στο "Recovery Plan" που έχει έτοιμο η κυβέρνηση, είναι παράταση της εργασιακής επισφάλειας και ανασφάλειας για περισσότερους από 1 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα κληθούν είτε να παραμείνουν σε αναστολή σύμβασης είτε να εργαστούν με νέο καθεστώς εργασίας. Και το οποίο περιλαμβάνει ήδη, εκτός από το μέτρο της εκ¨περιτροπής εργασίας (με μειωμένο μισθό έως και 50%), την ελεύθερη μετακίνηση του εργαζόμενου από επιχείρηση σε επιχείρηση (του ίδιου ομίλου) και την προσωρινή ανάκληση της αναστολής της σύμβασης για όποιο διάστημα επιλέξει η επιχείρηση.

Και μάλιστα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες τίθενται εν αμφιβόλω οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση διατήρησης της σύνθεσης του δυναμικού μιας επιχείρησης και μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL