Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Μένουμε Όρθιοι στην εργασία / ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η διατήρηση μισθών και απασχόλησης στα προ πανδημίας επίπεδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μένουμε Όρθιοι στην εργασία / ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η διατήρηση μισθών και απασχόλησης στα προ πανδημίας επίπεδα

"Μένουμε Όρθιοι" στην εργασία σημαίνει διατήρηση της απασχόλησης στα προ πανδημίας επίπεδα, δηλαδή του μισθού των ήδη εργαζομένων στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020, καθώς και των σχέσεων εργασίας όπως ήταν διαμορφωμένες πριν από την έναρξη της κρίσης.

Με ένα συνολικό πρόγραμμα ύψους 9,7 δισ. προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και οι επιχειρήσεις για να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους την επόμενη μέρα, απαντάει στην επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει ανακοινώσει αποσκοπούν σε «μια εκ βάθρων και εκ νέου αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας εις βάρος των εργαζομένων».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι:

* Με την αναστολή συμβάσεων εργασίας και την εκ περιτροπής απασχόληση προκαλεί κύμα αύξησης της ανεργίας και των φτωχών εργαζομένων.

* Αφήνει ακάλυπτα μεγάλα τμήματα των εργαζομένων, όπως μπλοκάκια, εργαζόμενοι με εργόσημο, εποχικοί κ.ά. που περνούν "κάτω από τα ραντάρ" της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων του υπουργείου Εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει ακόμη περισσότερους λόγους να πάρει γενναία μέτρα λόγω της υψηλής ανεργίας και της ήδη τεράστιας μισθολογικής πίεσης που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη το κράτος να παίξει τον ρόλο του "εργοδότη ύστατης καταφυγής" για τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται:

* Η πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους από το κράτος από την έναρξη της κρίσης μέχρι και το τέλος Μαΐου, με δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις μήνες.

* Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους επισφαλώς εργαζόμενους ύψους 1,5 δισ. και πλήρης καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους από το κράτος.

* Έκτακτο ειδικό επίδομα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών όλων.

* Απευθείας ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ελαιοκαλλιεργητών και παραγωγών κηπευτικών προϊόντων (ύψους 300 εκατ. ευρώ).

* Επέκταση τους επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους, απόλυτη απαγόρευση απολύσεων και ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα, παράταση ισχύος για έξι μήνες των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (από πλήρους σε μερικής) και υποχρέωση διατήρησης των συμβάσεων εργασίας για έξι μήνες μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

* Ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων και προστασία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν ή και εντείνουν τη δραστηριότητά τους, όπως τα σούπερ μάρκετ και delivery.

Πώς θα "Μείνουμε Όρθιοι"

1. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δισ. ευρώ.

2. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

3. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος (που μπορεί να δοθεί σε δύο φάσεις) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας -τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κ.λπ.- αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι.

4. Να σημειωθεί ότι πλήρη κάλυψη από το ειδικό Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, προβλέπει το σχέδιο "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ για τους δημιουργούς, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, τεχνικούς και άλλους επισφαλώς εργαζόμενους στον πολιτισμό, τη δημιουργική οικονομία και την καλλιτεχνική εκπαίδευση, που δεν εντάσσονται στην αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, όπως επισημαίνουν, με κοινή ανακοίνωση, οι τομείς Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και της Κ.Ο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL