Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Ανακλήθηκαν οι 11 απολύσεις στο "ΡΕΑ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακλήθηκαν οι 11 απολύσεις στο "ΡΕΑ"

Βήματα πίσω, μετά την κατακραυγή για τις ανεξέλεγκες απολύσεις κυρίως σε επιχειρήσεις που δεν πλήττονται από την κρίση, υποχρεώθηκε να κάνει την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Στοιχειώδεις προβλέψεις προστασίας

Με σχετική υπουργική απόφαση, μετά από τουλάχιστον δύο εβδομάδες απόλυτης εργοδοτικής ασυδοσίας, τίθενται στοιχειώδεις προβλέψεις προστασίας των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που είναι εν λειτουργία και κερδοφόρες. Και αυτό καθώς σε αυτές τις επιχειρήσεις απαγορεύεται η εφαρμογή τής εκ περιτροπής εργασίας με εργοδοτική απαίτηση (μονομερής ενέργεια) για (τουλάχιστον) το 50% των εργαζομένων, όπως προβλέπει το άρθρο 9 της ΠΝΠ (20.3).

Κάτι που αυτομάτως προκάλεσε οριζόντιες μείωσεις στις αποδοχές των εργαζομένων έως και 50%, αλλά και απολύσεις προσωπικού, όπως συνέβη στο μαιευτήριο "ΡΕΑ", αλλά και σε μια σειρά από επιχειρήσεις άλλων κλάδων.

Ακόμα, με την απόφαση προβλέπεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας, με τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους συμβατικούς όρους, για τους εργοδότες που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση του μέτρου, απαγορεύοντας έτσι τις απολύσεις.

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Ειδικότερα η υπουργική απόφαση προβλέπει: "Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης υποχρεούνται, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, που σημαίνει ότι, για τους εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης του παρόντος, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρείται η λύση σύμβασης εργασίας με οικειοθελή αποχώρηση και η λύση σύμβασης ένεκα συνταξιοδότησης".

Η συγκεκριμένη απόφαση υποχρέωσε τη διοίκηση της ιδιωτικής μαιευτικής κλινικής "ΡΕΑ"να πάρει πίσω την επιβολή του οριζόντιου μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας, αλλά και τις 11 συνολικά απολύσεις που έκανε σε διάστημα μίας εβδομάδας.

"Ακούστηκε η κραυγή των εργαζόμενων"

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ) Παναγιώτη Μαυροειδή, η διοίκηση του μαιευτηρίου προχώρησε σε αυτές τις χείριστες πρακτικές έχοντας ουσιαστικά το ελεύθερο από το υπουργείο Εργασίας, αν και τόσο η κλινική όσο και η αίθουσα τοκετών δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις απολύσεις και την οριζόντια μείωση μισθών που επιβλήθηκε σε τουλάχιστον έξι εργαζόμενους.

"Όλοι μαζί πράξαμε το σωστό και η διοίκηση άκουσε την κραυγή των εργαζόμενων" σημείωσε μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής ο Π. Μαυροειδής.

Επίσης, με ανακοίνωσή της, η "Αδέσμευτη Αγωνιστική Κίνηση" στην ΟΣΝΙΕ καλεί τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας να εξαιρέσουν συνολικά τον κλάδο της Υγείας από το άρθρο 9 της ΠΝΠ.

'Όπως πήραν την απόφαση απόφαση ανεβάζοντας το νοσήλιο στις ΜΕΘ από τα 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ επικαλούμενοι το μισθολογικό κόστος, έτσι άμεσα να εκδώσουν διευκρινιστική εγκύκλιο ώστε να εξαιρούνται οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας και τα διαγνωστικά κέντρα από το άρθρο 9 της ΠΝΠ όταν οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη και προσφέρουν στην κρίση της πανδημίας του Covid-19 που περνά η χώρα μας", καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL