Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ομολογία Βρούτση: / Ομολογία Βρούτση: Καμία προστασία από τις απολύσεις! Στο 50% οι μισθοί στις εν λειτουργία επιχειρήσεις!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομολογία Βρούτση: / Ομολογία Βρούτση: Καμία προστασία από τις απολύσεις! Στο 50% οι μισθοί στις εν λειτουργία επιχειρήσεις!

Ξεπερνάει κάθε προηγούμενο ο κυνισμός της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση να λαμβάνει τα πιο αντεργατικά μέτρα στη μεταπολεμική Ιστορία της χώρας και να κατηγορεί συγχρόνως όσους αποκαλύπτουν τα μέτρα ισοπέδωσης της εργασίας και φτωχοποίησης των εργαζομένων ως "λαϊκιστές"!

Τα ψέματα ωστόσο έχουν "κοντά ποδάρια". Χθες ο υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι δεν υπάρχει καμία προστασία από τις απολύσεις, δεν λειτουργεί καμία ρήτρα αποτροπής τους. Αυτό αποδείχθηκε με τις εταιρείες Swissport και Skyserv, οι οποίες προχωρούν σε δεκάδες απολύσεις εργαζομένων στο "Ελ. Βενιζέλος", με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα τη δουλειά τους 300 εργαζόμενοι!

Παραδοχή για τις απολύσεις

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μελέτησαν τα κυβερνητικά μέτρα και προτίμησαν, αντί να μπουν στο έκτακτο καθεστώς της "αναστολής των συμβάσεων" που υποτίθεται ότι συνοδεύεται από "ρήτρα απασχόλησης", να προχωρήσουν σε απευθείας απολύσεις.

Μιλώντας στον Alpha ο Γ. Βρούτσης υπερασπίστηκε το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, επιμένοντας ότι προστατεύει τις θέσεις εργασίας, αλλά σιώπησε για την οριζόντια μείωση των μισθών στο 50% του προσωπικού των εν λειτουργία επιχειρήσεων.

Έτσι χθες ο υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε να παραδεχτεί το προφανές: Πρώτον, ότι καμία επιχείρηση εν λειτουργία που δεν έχει μπει σε έκτακτο καθεστώς δεν είναι υποχρεωμένη να διατηρεί το προσωπικό της. Δεύτερον, παραδέχτηκε ότι μια επιχείρηση που έχει ενταχθεί στα έκτακτα μέτρα και ανέστειλε τις συμβάσεις εργασίας μπορεί να διατηρεί τις θέσεις εργασίας αλλά όχι με τους ίδιους εργαζόμενους!

"Καμία επιχείρηση ιστορικά με τους εργαζομένους της δεν κάνει συμβόλαιο διά βίου συμβίωσης. Πάντα οι εργαζόμενοι αλλάζουν"... παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.

Σωτηρία η μείωση των μισθών!

Επιχειρώντας να θολώσει το στίγμα των μέτρων που λαμβάνει σημείωσε ακόμη ότι το μέτρο εκ περιτροπής "είναι ένα μέτρο που προϋπάρχει ήδη και έρχεται ως μέτρο σωτηρίας των εργαζομένων", επιχειρώντας ταυτόχρονα να διαψεύσει τις μειώσεις μισθών που συνεπάγεται η εφαρμογή του:

"Το μέτρο της εκ περιτροπής απασχόλησης δεν είναι καινούργιο. Ισχύει πάρα πολλά χρόνια στην πατρίδα μας. Είναι ψευδές ότι αποφασίστηκε 50% μείωση του μισθού. Είναι μια ακροβασία άλματος εκ μέρους όσων το θέτουν. Το μέτρο αυτό έρχεται στις επιχειρήσεις που καταρρέουν, που ο τζίρος τους είναι στο '0' και δίνουμε τη δυνατότητα στον επιχειρηματία με την απαραίτητη προϋπόθεση της ρήτρας διατήρησης θέσεων εργασίας να βάλει το προσωπικό του σε εκ περιτροπής απασχόληση... Το μέτρο αυτό θα ισχύει για ένα μήνα ή δύο μήνες. Όταν τελειώσει η κρίση, όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα θα καταργηθούν αμέσως» είπε.

Την ίδια στιγμή, στην ΠΝΠ (άρθρο 9) γράφεται ξεκάθαρα ότι τα μέτρα αυτά θα διαρκέσουν για έξι μήνες! Συγκεκριμένα, το άρθρο προβλέπει ότι δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις ανοιχτές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ακόμα κι αν αυτές είναι κερδοφόρες, με μονομερή απόφαση του εργοδότη να απασχολούν "τουλάχιστον το 50% του προσωπικού τους για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες".

Παραδέχεται και το ωράριο-λάστιχο!

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι σε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας για το πώς μπορεί να ελέγχεται το ωράριο των εργαζομένων όταν η δήλωσή του γίνεται μετά το τέλος του μήνα, απάντησε:

"Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πλέον κενά, πρώτος το αναγνωρίζω εγώ, δεν νομοθετώ σε κανονικές συνθήκες. Νομοθετώ σε συνθήκες απόλυτης κρίσης, τη στιγμή που η επιχείρηση είναι έτοιμη να βάλει λουκέτο. Είναι νόμος, δεν θα αλλάξει αυτό, διότι, αν αυτή τη στιγμή βάλω σε μια λογική κανονικότητας τη λειτουργία του ωραρίου για τις επιχειρήσεις, θα τινάξουμε τα πάντα στον αέρα μία ώρα πιο μπροστά".

Ζητάει ...σπατάλες πόρων και ο ΣΕΒ... αφού βέβαια πρώτα έλαβε όλα τα δώρα της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση

Σπατάλες... και αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ζητάει να γίνουν ακόμα και ο ΣΕΒ, αφού βέβαια πρώτα έλαβε όλα τα δώρα της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ προτείνει με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων «να διοχετευθούν οι πόροι άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενδεχομένως και ανεξαρτήτως κριτηρίων αναγκαιότητας και σκοπιμότητας, σε όλους τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις", ενώ, όπως διευκρινίζουν οι βιομήχανοι, δεν ζητούν κατάργηση της ρήτρας διατήρησης της απασχόλησης.

Στον ΣΕΒ εκτιμούν ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση πιθανώς να χρειαστεί να συμπληρωθούν με νέα, σε περίπτωση που η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού δεν περιοριστεί μέσα στον Απρίλιο.

Όπως ακόμα σημειώνουν οι βιομήχανοι, "η απελευθέρωση των πόρων πρέπει να γίνει αξιοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα, παρακάμπτοντας τις δαιδαλώδεις διαδικασίες αιτήσεων, υποβολής δικαιολογητικών κ.ο.κ., δεδομένου ότι, λόγω της άμεσης ανάγκης για τη διοχέτευση πόρων στην οικονομία, εξαντλητικές διαδικασίες πιστωτικών κριτηρίων, χειρουργικής ακρίβειας παρεμβάσεις κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας ή κριτήρια προσβασιμότητας, τα οποία είναι δύσκολο να αξιολογηθούν ταχέως αν συντρέχουν ή όχι, θα καταστήσουν τα μέτρα ατελέσφορα».

Ο ΣΕΒ καλεί επίσης την κυβέρνηση να διερευνήσει τη δυνατότητα να δανειστεί στις διεθνείς αγορές, τώρα που μπορεί να αξιοποιήσει και το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους 12 δισ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και, ταυτόχρονα, να κάνει χρήση, σε συμφωνία με τους εταίρους, μέρους του αποθέματος ασφαλείας που διαθέτει (άνω των 30 δισ., πόροι που χτίστηκαν με τα πρωτογενή πλεονάσματα και με προσφυγή σε εξωτερικό δανεισμό για να στηρίξουν την έξοδο της χώρας στις αγορές) για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

ΟΑΕΔ: Νωρίτερα τα επιδόματα

Να πληρωθούν νωρίτερα τα τακτικά επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και το δώρο Πάσχα αποφάσισε χθες ο ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα από την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 θα ξεκινήσει η προπληρωμή:

* Των τακτικών επιδομάτων ανεργίας, επιδομάτων μακροχρονίως ανέργων και των βοηθημάτων ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά καταβάλλονται από 31.3.2020 μέχρι και 3.5.2020.

* Των "δώρων" Πάσχα 2020 στους τακτικά επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL