Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για για το επίδομα των 800 ευρώ - Οδηγίες συμπλήρωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για για το επίδομα των 800 ευρώ - Οδηγίες συμπλήρωσης

Στην πλατφόρμα, θα μπορούν να ενταχθούν οι εργοδότες - οι επιχειρήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους από την 1η Απριλίου, διευκρίνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το άνοιγμα της πλατφόρμας στην ΕΡΓΑΝΗ, υποβλήθηκαν 356 φόρμες από εργοδότες, ενώ ανά λεπτό λειτουργίας προστίθενται 100 νέες φόρμες.

Τέθηκε πριν από λίγο σε πλήρη παραγωγική λειτουργία η δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων εντύπων στο Π.Σ. Εργάνη για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν βάσει κρατικής απόφασης ή που πλήττονται βάσει ΚΑΔ1 προκειμένου να δηλώσουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τέθηκε σε αναστολή, καθώς τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020 (είτε με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση).

Οι εργοδότες θα εισέλθουν στο Π.Σ. Εργάνη και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» θα διαλέξουν την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών και στη συνέχεια θα συμπληρώσουν τα απαραίτητα πεδία.   

Οι εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση μέχρι 31 Μαρτίου. Οι υπόλοιποι που πλήττονται βάσει ΚΑΔ θα μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 20 Απριλίου.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ - Πως θα συμπληρώσετε την αίτηση (Video)

Για διεύρυνση δικαιούχν μίλησε στο Mega, o υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

https://www.youtube.com/embed/XyaRxX0hHx0

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠOY ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΚΔΟΣΗ 24.03.2020

Το έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» αναφέρεται για λόγους συντόμευσης ως Δήλωση Αναστολής Σύμβασεων Εργασίας . Οι εργοδότες προβαίνουν στην υποβολή της Δήλωσης Αναστολής Δραστηριότητας, λαμβάνοντας υπ' όψη τα αναφερόμενα στο άρθρο δέκατο τρίτο («Μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων») και ενδέκατο («Ακυρότητα καταγγελιών σύμβασης εργασίας») των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου:

1.«Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» άρθρο 13ο (ΦΕΚ 64/Α'/14.03.2020) και

2. «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» άρθρο 11ο (ΦΕΚ 68/Α'/20.03.2020).

3. Τις παρακάτω αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

3.1. την αριθμ. 13031/Δ1.4551/2020 Υ.A. «Τροποποίηση της αριθμ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 (3520/Β΄/19-9-2019) «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

3.2. την αριθμ. 12997/231/2020 Y.A. «Μηχανισμός Εφαρμογής των μέτρων στήριξης εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων» (ΦΕΚ 993 Β’).

Η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας υποβάλλεται από επιχειρήσεις εργοδότες, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e- ΕΦΚΑ, του ιδιωτικού τομέα, των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει Κ.Α.Δ. κύριας δραστηριότητας, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.

Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων – εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά βάσει Κ.Α.Δ. κύριας δραστηριότητας, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εντύπων σε διαφορετικούς χρόνους και πάντα εντός του διαστήματος από 24. 3. 2020 έως
και 20. 4. 2020 ( χρόνος εφαρμογής του μέτρου) από τον ίδιο εργοδότη, τμηματικά με ξεχωριστές υποβολές, ανάλογα με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας .

Η Υποβολή της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας πραγματοποιείται από την αρχική οθόνη του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ επιλέγοντας από το μενού στο πάνω μέρος της οθόνης [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] – [Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριότητας Εργοδότη] – [Εισαγωγή] ή εναλλακτικά από την ενότητα [Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριότητας Εργοδότη] κάνοντας κλικ στο
[Για να καταχωρήσετε νέα Δήλωση, πατήστε εδώ:].

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ

Έχετε την δυνατότητα να επιλέξτε μόνο την έδρα του εργοδότη

Οι οδηγίες από το taxheaven.gr

Από 1η Απριλίου η δυνατότητα στους εργαζόμενους

Από την 1η Απριλίου θα δοθεί η δυνατότητα να κάνουν ηλεκτρονική καταγραφή όσοι εργαζόμενοι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (supportemployees.yeka.gr).

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι οι εξής κατηγορίες εργαζομένων:

εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους

-είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, με κυβερνητική απόφαση,

-είτε λόγω χρήσης της ρύθμισης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις (επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους καταλόγους του υπουργείου Οικονομικών με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που έχουν προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης)

εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «οι εργοδότες-εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τη διαδικασία αυτή καθώς η ψευδής δήλωση για προσωπικό όφελος επισείει ποινές κάθειρξης μέχρι και 10 έτη».

O σύνδεσμος που οδηγεί στην πλατφόρμα είναι https://eservices.yeka.gr/(S(oepmr3ivzk1psyvy43rhdr2u))/login.aspx?ReturnUrl=%2f  

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ και τη μείωση ενοικίων - Από το απόγευμα οι αιτήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL