Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Μείωση έως 60% του μισθού σε όλο το προσωπικό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μείωση έως 60% του μισθού σε όλο το προσωπικό!

Update: Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού κηρύττοντας πραγματικό πόλεμο στους εργαζόμενους.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (άρθρο 9) δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις ανοιχτές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ακόμα κι αν αυτές είναι κερδοφόρες, με μονομερή απόφαση του εργοδότη να απασχολούν από το 50% έως και το 100% του προσωπικού τους ανεξαιρέτως μόνο για δέκα ημέρες (!), οδηγώντας έτσι σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσειέως και 60%!

Το προβλεπόμενο διάστημα με βάση την ΠΝΠ φτάνει τους έξι μήνες (έως τις 21 Σεπτεμβρίου), και έτσι ο εργαζόμενος θα εργάζεται για δύο εβδομάδες και τις επόμενες δύο δεν θα εργάζεται! Πρόκειται για επιβολή νέου συστήματος εκ περιτροπής εργασίας με πλήρη εφαρμογή του διευθυντικού δικαιώματος και χωρίς καμία διαβούλευση, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος βέβαια καταργείται μέσω της ΠΝΠ.

Ακόμα χειρότερα, η ΠΝΠ δεν προβλέπει τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες χάνονται όπως και τα ένσημα των εργαζομένων για το αντίστοιχο που δεν θα εργάζονται.

Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνει, αν ο εργοδότης εφαρμόσει την ΠΝΠ που προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για όλο τον μήνα μισθό 300 ευρώ!

Εργασία "λάστιχο" και στους ομίλους επιχειρήσεων

Εργασία "λάστιχο" στους εργαζόμενους των επιχειρηματικών ομίλων προβλέπει η ΠΝΠ (άρθρο 10) που δημοσιεύτηκε στις 20.3.2020.

Με το συγκεκριμένο άρθρο ο εργοδότης μιας επιχείρησης (όμιλος επιχειρήσεων) που ο τζίρος του πλήττεται δραστικά θα μπορεί να μεταφέρει το προσωπικό σε άλλη επιχείρηση του ομίλου κατόπιν συμφωνίας, με μόνη υποχρέωση να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Μέχρι τώρα η νομοθεσία προέβλεπε την "απαραίτητη συναίνεση" του εργαζόμενου προκειμένου ο τελευταίος να μετακινηθεί. Τώρα ο εργοδότης μπορεί, στο πλαίσιο του διευθυντικού δικαιώματος, να μεταφέρει τον εργαζόμενο σε άλλη επιχείρηση του ομίλου!

Υπάρχουν ήδη καταγγελίες ότι όμιλοι επιχειρήσεων που διατηρούν επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν κανονικά μεταφέρουν τους εργαζομένους τους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους προκειμένου να απαλλαγούν από το μισθολογικό κόστος!

Με τον τρόπο αυτό ο εργαζόμενος, ειδικά αν είναι χαμηλόμισθος, δεν πρόκειται να καταγγείλει την πρακτική αυτή ως καταχρηστική στα δικαστήρια, αφού θα πάρει το επίδομα των 800 ευρώ μέχρι 30.4.2020, ενώ ο εργοδότης είναι πανευτυχής (!) διότι για το επίμαχο διάστημα ωφελείται γλιτώνοντας και τον μισθό του εργαζομένου, και τις ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες καλύπτει το κράτος!

Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας εργοδότης μεγάλου ομίλου που διατηρεί σούπερ μάρκετ αλλά και καφετέριες μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου σε μεταφορά προσωπικού, για το διάστημα που ισχύουν τα μέτρα, από το σούπερ μάρκετ που λειτουργεί στην καφετέρια που είναι κλειστή, ώστε να απαλλαγεί από το μισθολογικό κόστος!

Τι ορίζει το άρθρο 9 της ΠΝΠ

«Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, ο εργοδότης του οποίου η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά ή τελεί υπό απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του με βάση τις κείμενες κανονιστικές πράξεις δύναται να μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου κατόπιν σχετικής μεταξύ τους συμφωνίας».

Οι επιχειρήσεις του ομίλου που θα εφαρμόσουν τα οριζόμενα παραπάνω υποχρεούνται να διατηρήσουν συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν πριν από τη μεταφορά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL