Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Τουρισμός - επισιτισμός - υπηρεσίες / Τουρισμός - επισιτισμός - υπηρεσίες: Μνημονιακή επίθεση στην εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός - επισιτισμός - υπηρεσίες / Τουρισμός - επισιτισμός - υπηρεσίες: Μνημονιακή επίθεση στην εργασία

Δραματική γίνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση στην αγορά εργασίας, αλλά το υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί αδιαφορώντας για την επιδείνωση της κατάστασης σε μεγάλους κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός, ο επισιτισμός και οι υπηρεσίες.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό κάνει λόγο για καθημερινές καταγγελίες που φτάνουν από τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα για μετατροπές συμβάσεων και εξαναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης διάρκειας.

«Σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καλούνται εργαζόμενοι με αφορμή τις ακυρώσεις λόγω κορωνοϊού να συμφωνήσουν σε μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση και σε εκ περιτροπής εργασία. Ξενοδοχεία όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας ζητούν από εργαζόμενους που απασχολούνται οκτάωρο και πενθήμερο να υπογράψουν μετατροπές συμβάσεων για τετράωρα ή για τρία με τέσσερα μεροκάματα την εβδομάδα» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν υπό τον φόβο της απόλυσης, παρ’ όλο που χωρίς τη συναίνεσή τους δεν επιτρέπεται η αλλαγή της σύμβασης, εκτός κι εάν ο εργοδότης εφαρμόσει σύστημα εκ περιτροπής μονομερώς. Στην Ομοσπονδία γίνονται συνεχείς καταγγελίες τα τελευταία εικοσιτετράωρα που αφορούν:

* Τροποποίηση συμβάσεων από συνεχούς απασχόλησης σε μερική απασχόληση.

* Επιβολή εκ περιτροπής εργασία.

* Χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών.

* Μη έγκαιρη επαναπρόσληψη εποχικών υπαλλήλων.

Σε συνάντηση που είχε χθες η Ομοσπονδία με τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, τόνισε την ανάγκη για άμεσα μέτρα όπως:

1. Στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, τις ημέρες που οι εργοδότες τους επιβάλλουν άδειες άνευ αποδοχών, αυτές να πληρώνονται και να ασφαλίζονται από το κράτος μέσω του προγράμματος επιδότησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ. Τις υπόλοιπες μέρες που απασχολούνται κανονικά το κόστος θα επιβαρύνει τον εργοδότη.

2. Στους εποχικά εργαζόμενους, που απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα προσληφθούν έγκαιρα, να δοθεί το επίδομα των 715 ευρώ που προτείνει και η ΓΣΕΕ και που έχει δοθεί και στο παρελθόν σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που κλείνουν ή μετά από καταστροφές όπως έγινε π.χ. στο Μάτι.

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μην υπογράφουν καμία τροποποίηση των συμβάσεών τους, να ενημερώνουν αμέσως τα σωματεία τους (όπου δεν υπάρχουν κατευθείαν στην Ομοσπονδία) για οποιαδήποτε μεταβολή των όρων αμοιβής και εργασίας τους ζητάει ο εργοδότης.

Χάνουν και το επίδομα ανεργίας!

Με δεδομένο το "φρένο" που μπαίνει στις προσλήψεις οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιμετωπίζουν το σοβαρό ενδεχόμενο να χάσουν ακόμη και το επίδομα ανεργίας λόγω της μη έγκαιρης επαναπρόσληψης, καθώς χρειάζονται 100 ένσημα για τρεις μήνες επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

Υπηρεσίες: Παράβαση της ΠΝΠ

Σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων, σύμφωνα με τις οποίες καλούνται να εργαστούν σε επιχειρήσεις που σύμφωνα με τη ΠΝΠ της κυβέρνησης είναι κλειστές λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, έρχονται στο φως τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του «λουκέτου» σε εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφετέριες και εστίαση.

Όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ) Κ. Κουλούρης, οι συνδικαλιστές έχουν ήδη δεχτεί αναφορές πως εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να βρεθούν στα πόστα τους σε κεντρικά εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας, τα οποία θα έπρεπε να είχαν κλείσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καταστήματα αυτά -του χώρου πωλήσεων καλλυντικών- κάλεσαν τους εργαζόμενους να βρίσκονται στις θέσεις τους και χθες Δευτέρα αγνοώντας τις σχετικές απαγορεύσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για λόγους περιορισμού της διασποράς του Covid-19 στην κοινότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL