Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Και μισθός και σύνταξη στα... μεγάλα γαλάζια παιδιά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και μισθός και σύνταξη στα... μεγάλα γαλάζια παιδιά!

Φωτογραφική διάταξη προκειμένου να μπορούν να εργάζονται στο Δημόσιο συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση (opengov), το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα και θα κατατεθεί και στη Βουλή το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου.

Η διάταξη όπως γίνεται κατανοητό θα αφορά κυρίως μετακλητούς υπαλλήλους και συμβούλους, που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό και τα γραφεία υπουργών, γενικών γραμματέων κ.λπ. και σήμερα αποφεύγουν να καλύψουν τις θέσεις αυτές αφού ο νόμος προβλέπει την ολική απώλεια της σύνταξής τους.

Τι είπε ο Βρούτσης στην ΑΔΕΔΥ

Η αποκάλυψη της συγκεκριμένης ακραίας ρουσφετολογικής διάταξης έγινε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σε συνάντησή του με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στα μέσα της εβδομάδας. Μάλιστα τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΔΕΔΥ άκουσαν εμβρόντητα τον υπουργό Εργασίας να προχωρεί σε λεπτομέρειας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε τομή (!) καθώς όπως ανέφερε "έτσι θα δοθεί η δυνατότητα εργασίας στο Δημόσιο, συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς περικοπή μάλιστα της σύνταξής τους!

Με άλλα λόγια, ενώ η ανεργία παραμένει κολλημένη σε δυσθεώρητα επίπεδα (17%) η Ν.Δ. έρχεται να χαρίσει στα γαλάζια... μεγάλα παιδιά και μισθό και σύνταξη, επαναφέροντας άλλη μια εκδοχή του κομματικού κράτους των ημετέρων, με τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Λίγους μήνες πριν, τόσο ο κ. Βρούτσης όσο και όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μιλούσαν ψευδώς για τους υψηλά αμειβόμενους μετακλητούς του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έσπευσε μετεκλογικά να αυξήσει προκλητικά τις αμοιβές των μετακλητών υπαλλήλων.

Επιπλέον η συγκεκριμένη διάταξη προωθείται την ώρα που 5.500 νέοι επιστήμονες με υψηλά προσόντα που στελεχώνουν τον δημόσιο τομέα στην προσπάθεια να αποτραπεί το brain drain, απολύονται στις αρχές του επόμενου μήνα και όταν χιλιάδες υποψήφιοι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένουν χρόνια να διοριστούν, έστω με αυτές τις πενιχρές αμοιβές του εισαγωγικού μισθού των 680 ευρώ.

Ποιο είναι το σημερινό καθεστώς

Για να γίνει κατανοητό τι επιχειρεί να αλλάξει με τη συγκεκριμένη διάταξη ο υπουργός Εργασίας, μιλήσαμε με τον εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα, σχετικά με το καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα.

"Μία από τις πολυδιαφημιζόμενες διατάξεις, αφορά στη λεγόμενη απασχόληση συνταξιούχων. Πρόκειται για ρύθμιση, που αναμένεται να τροποποιήσει το άρθρο 20 του Ν.4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με το οποίο στο εξής, η παρακράτηση από το 60% στο ποσό της σύνταξης, των συνταξιούχων που εργάζονται, περιορίζεται στο 30%", σημειώνει ο κ. Τεμπονέρας, προσθέτοντας:

"Ας σημειωθεί ότι ο νόμος σήμερα προβλέπει ότι, εφόσον ο συνταξιούχος άρχισε να εργάζεται/αυτοαπασχολείται από 13.5.2016 και μετά, με ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 60% για όσο χρόνο εργάζεται.

Αν όμως συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα εργαζόμενος πριν από τις 13.5.2016 συνεχίζει εργαζόμενος κατά την ημερομηνία αυτή και μετά, εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 διατάξεις, δηλαδή θα μειωθεί κατά 70% το ποσό της σύνταξης, που ξεπερνά τα 1007,00 ευρώ.

Μέχρι εδώ η επερχόμενη ρύθμιση φαίνεται να λειτουργεί προς όφελος των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, που θα δουν τη εναπομείνασα σύνταξη τους, να αυξάνεται σημαντικά".

Πλήρης αναστολή της σύνταξης!

Στο ερώτημα τι συμβαίνει όμως με τους συνταξιούχους που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα", ο κ. Τεμπονέρας είναι αποκαλυπτικός:

"Για συνταξιούχους του δημόσιου τομέα πριν από τις 13.5.2016 που συνεχίζουν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα κατά την ημερομηνία αυτή και μετά εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 8 του Ν.2592/1998, δηλαδή μειώνεται η σύνταξή τους κατά 70%.

Ωστόσο, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή της σύνταξης γήρατος εξαιτίας της εργασίας του συνταξιούχου όταν αναλάβει εργασία σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης από 13.5.2016 και μετά, και για όσο διάστημα εργάζεται με ασφάλιση στον ΕΦΚΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL