Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Καθεστώς εργασιακής γαλέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθεστώς εργασιακής γαλέρας

Ένα νέο τοπίο με πλήρη κυριαρχία των πλέον ελαστικών μορφών απασχόλησης διαμορφώνεται στην εργασία στο κατώφλι της νέας δεκαετίας με πρωτοπόρες τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Μόλις δεκαπέντε μήνες μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και ελάχιστους μήνες μετά την επαναφορά μέρους της εργασιακής κανονικότητας -επανήλθε σταδιακά από τον Αύγουστο του 2018 και ενισχύθηκε με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και την αποκατάσταση της λειτουργίας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας- οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την πολιτική συγκυρία διαμορφώνοντας τετελεσμένα στην εργασία και στους μισθούς.

Οι τράπεζες, ο ΟΤΕ, τα ΕΛ.ΠΕ., αλλά και μια σειρά μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, μετατρέπουν με ταχύτατους ρυθμούς την εργασία σε απασχολησιμότητα. Οι εργασιακοί κανόνες ορίζονται από εργολάβους και τίθενται με θεαματικό τρόπο εκτός του προστατευτικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας που διαμορφώθηκε σταδιακά από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα.

Με μεθοδικές παρεμβάσεις (τροπολογίες Βρούτση τον περασμένο Αύγουστο για ελεύθερες -αναιτιολόγητες- απολύσεις, απαλλαγή των εργολάβων από στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους) και ενθάρρυνση της κυβέρνησης για αντικατάσταση συμβάσεων, π.χ. στα νοσοκομεία, με εργολαβίες.

Τράπεζες, ΟΤΕ, ΕΛ.ΠΕ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου το γαϊτανάκι των απολύσεων και της επέκτασης της ενοικιαζόμενης εργασίας ξεκίνησε από τις τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει σε 24 απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την τράπεζα και να ενταχθούν στη σουηδική εισπρακτική εταιρεία «Intrum», παρά την αρχική δεσμευτική συμφωνία με την ΟΤΟΕ για εθελοντικές και μόνο μεταθέσεις.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται άλλοι 140 εργαζόμενοι της τράπεζας. Μετά από διαδοχικές συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας, συμφωνήθηκε ένα προσωρινό μορατόριουμ, με την τράπεζα να εμμένει ωστόσο στο δίλημμα: μετατάξεις ή εθελούσια έξοδος.

Στον ΟΤΕ, παραμονή Πρωτοχρονιάς, η διοίκηση προχώρησε στην απόλυση των έξι φυλάκων με το αιτιολογικό ότι αρνήθηκαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ταυτόχρονα οδηγεί μεθοδικά σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογική σύμβαση εργασίας προτείνοντας μηδενικές αυξήσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων μιας εμβληματικής εταιρείας με κέρδη που φθάνουν το 88%.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Βάκο, γενικό γραμματέα της ΟΜΕ - ΟΤΕ, ο Οργανισμός με τις ευλογίες της διοίκησης περνάει στα χέρια των εργολάβων. Όπως σημειώνει, "η μετεξέλιξη της εταιρείας και το νέο μοντέλο θα απαρτίζεται από τη μητρική εταιρεία, που θα διαχειρίζεται τα οικονομικά, και όλα τα άλλα θα είναι εργολαβικές εταιρείες με υπαλλήλους χωρίς δικαιώματα. Αυτό σημαίνει αβέβαιο μέλλον για τους εργαζόμενους, χωρίς δομημένα συλλογικά δικαιώματα».

Δραματικές διαμορφώνονται οι εργασιακές συνθήκες στα ΕΛ.ΠΕ. με τη διοίκηση να ανακοινώνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τρίμηνες συμβάσεις για όλο το εργολαβικό προσωπικό, θέτοντας ουσιαστικά σε εργασιακή ομηρεία το 40% του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης. Ταυτόχρονα τουλάχιστον εξήντα εργολαβικοί εργάτες που απασχολούνται στα πετρελαιοειδή βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο, καθώς οι κάρτες εισόδου τους σταμάτησαν να "χτυπούν" στις 2 Ιανουαρίου.

"Δεκάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί της ουσίας στον δρόμο. Χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς κανένα εργασιακό αύριο" τόνισε στην "Αυγή" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργολαβικών Εργαζομένων Χρ. Ζαρκίνος καλώντας "όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και να ζητήσουν τώρα την ανάκληση αυτής της αισχρής απόφασης των ΕΛ.ΠΕ.».

Ο πρόεδρος του σωματείου σημειώνει ότι είναι πλέον προφανές πως η κυβέρνηση έχει αφήσει στα χέρια του Λάτση την επιχείρηση, αν και στο Δημόσιο ανήκει το 35%. Όσα γίνονται στα ΕΛ.ΠΕ. τις τελευταίες ημέρες είναι προφανές ότι εντάσσονται στον συνολικότερο σχεδιασμό κυβέρνησης - Λάτση, που βέβαια περιλαμβάνει και την επένδυση του μεγαλοεπιχειρηματία στο Ελληνικό.

Σχέδιο κατεδάφισης και στους μισθούς

Στις αρχές του 2020 θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το μισθολογικό καθεστώς σχεδόν 800.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% τον περασμένο Φεβρουάριο, που συμπαρέσυρε και το μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων με τριετίες, με μεθόδευση αρχικά του ΣΕΒ, αλλά και της κυβέρνησης, μεθοδεύεται ανατροπή μετά την προσφυγή των βιομηχάνων στο ΣτΒ.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αφενός η κυβέρνηση πρόσφατα, διά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα απέσυρε πρόσφατα την προεκλογική της δέσμευση για νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, αφετέρου οι βιομήχανοι ζητούν μισθό 650 ευρώ για όλους χωρίς τριετίες, έστω και «παγωμένες» από το 2012, και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί το πρώτο τετράμηνο του 2020 και θα κρίνει την τύχη των τριετιών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου θα κρίνει αν οι χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 200 ευρώ τον μήνα.

Η απόφαση θεωρείται κομβική και για το περιβάλλον εντός του οποίου θα ισχύσει ο νέος κατώτατος μισθός, καθώς εκτιμάται πως το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει ως προς τις τριετίες πριν από τη θεσμοθέτηση του νέου ελάχιστου μισθού και ημερομισθίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL