Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
"Διάσταση" Βρούτση - Μηταράκη με κοινό τόπο την αφαίμαξη επαγγελματιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Διάσταση" Βρούτση - Μηταράκη με κοινό τόπο την αφαίμαξη επαγγελματιών

Με διαφορετικά σχέδια στο ασφαλιστικό, έχοντας όμως κοινό σημείο την αφαίμαξη ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, πορεύονται οι Γ. Βρούτσης και Ν. Μηταράκης, επιβεβαιώνοντας ότι η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και κυρίως το περιεχόμενό του θα αποτελέσει και το κομβικό σημείο για την περαιτέρω συνύπαρξή τους στο ίδιο υπουργείο.

Χθες ο Γ. Βρούτσης υποσχέθηκε επιστροφή στο... 2014. Μιλώντας στο συνέδριο του “Economist” για το δημογραφικό και αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, μίλησε για δημόσιο καθολικό σύστημα, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι "υπάρχει χώρος για την περαιτέρω ανάπτυξη ιδιωτικών σχημάτων ασφάλισης, ανάλογα με την εθελοντική και ελεύθερη επιλογή του κάθε πολίτη".

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ν.Μηταράκης έθετε ως προτεραιότητα "τη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης", τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή είναι και η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού!

Αρχικά ο Γ. Βρούτσης, σε μια προσπάθεια ωραιοποίησης της γκρίζας πραγματικότητας που θα ισχύσει από τον νέο χρόνο, απέφυγε να αναφερθεί στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών (20%) για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα επιβαρύνουν κυρίως όσους έχουν χαμηλά ετήσια εισοδήματα, κυρίως μεταξύ 7.000 και 9.500 ευρώ. Αναφέρθηκε σε ένα σύστημα... ελεύθερων επιλογών, που το συνέδεσε με την προηγούμενη θητεία της Ν.Δ. στην κυβέρνηση: "Σήμερα, πιάνουμε το ‘νήμα’ από το 2014 και προχωρούμε σε μια συνεκτική δέσμη μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό", τόνισε αναφερόμενος στις βασικές παραμέτρους:

* “Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, δημιουργούμε ένα νέο, καινοτόμο και ανταποδοτικό σύστημα ελεύθερης και ευέλικτης επιλογής ασφαλιστικών εισφορών. Κάθε ασφαλισμένος μπορεί να επιλέγει μεταξύ επτά διαφορετικών ασφαλιστικών κατηγοριών και να αλλάζει ελεύθερα την επιλογή του”.

* Για τους μισθωτούς προχωρούμε σε μια σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες, αρχής γενομένης από τον επόμενο χρόνο κατά μία (1) μονάδα.

Προσωπικό στοίχημα!

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μηταράκης μιλώντας προχθές στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, τόνισε πως προσωπικό του στοίχημα (!) αποτελεί η μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης και η οικοδόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων, υλοποιώντας έτσι μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού!

Χθες, σε νέα ομιλία του στο συνέδριο του “Economist” ο Ν. Μηταράκης τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του δημογραφικού χρειάζονται μια σειρά προσαρμογές στο ασφαλιστικό σύστημα, υπογραμμίζοντας:

"Χρειαζόμαστε συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, μεικτά, στα οποία θα υπάρχει στάθμιση των διαφορετικών κινδύνων (δημοσιονομικός, δημογραφικός, επενδυτικός). Μεικτό σύστημα συνεπάγεται την εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποίησης παράλληλα με το pay-as-you go σύστημα. Ταυτόχρονα, πρέπει και το ίδιο το κράτος να αναπροσαρμόσει τον ρόλο του και τις πολιτικές του ως θεματοφύλακας και διαχειριστής της κοινωνικής ασφάλισης", κατέληξε ο Ν. Μηταράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL