Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
"Τελεσίγραφο" από το Υπ. Εργασίας: / "Τελεσίγραφο" από το Υπ. Εργασίας: Παρέμβαση υπέρ του σχεδίου της Τράπεζας Πειραιώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τελεσίγραφο" από το Υπ. Εργασίας: / "Τελεσίγραφο" από το Υπ. Εργασίας: Παρέμβαση υπέρ του σχεδίου της Τράπεζας Πειραιώς

"Τελεσίγραφο" για την αποδοχή των προτάσεων της Τράπεζας Πειραιώς έστειλε χθες η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη υιοθετώντας πλήρως το σκεπτικό και την τακτική της Τράπεζας Πειραιώς για τους 146 συνολικά εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια αρνούμενοι την ένταξή τους στην στη νέα εταιρεία που θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια (Intrum Hellas).

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας η γ.γ. του υπουργείου ικανοποιώντας προφανώς και τη ΔΑΚΕ, "μάζεψε" τις 24 απολύσεις που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η Τράπεζα Πειραιώς, επανέφερε ωστόσο στο τραπέζι της τριμερούς διαπραγμάτευσης ατόφια την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.

Με άλλα λόγια η τακτική του υπουργείου Εργασίας, όπως τη διατύπωσε χθες η Ά. Στρατινάκη, είναι ότι οι απολύσεις θα παρθούν πίσω, μόνο αν γίνει αποδεκτή πλήρως η πρόταση της Πειραιώς μετά την παραβίαση της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ και τον σύλλογο εργαζομένων στην τράπεζα.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες το απόγευμα η ΟΤΟΕ:

Η Ά. Στρατινάκη χαρακτήρισε τη συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς - ΟΤΟΕ - ΣΕΤΠ ιδιαίτερα σημαντική και κάλεσε την τράπεζα να ξαναβάλει στο τραπέζι όλες τις διαθέσιμες επιλογές και για τους 145 εργαζόμενους (σ.σ.: στον αριθμό αυτόν συμπεριλαμβάνονται και οι 24, μέχρι σήμερα, απολυμένοι), οι οποίοι δεν επέλεξαν να πάνε στην Intrum και δεν έχουν μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί από την τράπεζα.

Επίσης αναφέρθηκε στις τρεις διαθέσιμες επιλογές, που είναι:

1. Δυνατότητα τοποθέτησης στον όμιλο ανά την επικράτεια.

2. Την επανεξέταση αν τυχόν υπάρχουν εργαζόμενοι που επιθυμούν εθελοντικά να πάνε μετά από αξιολόγηση στην Intrum

3. Το πακέτο της εθελουσίας εξόδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Μπεμπένη, η γ.γ. Άννα Στρατινάκη «επανέφερε επί της ουσίας τις προηγούμενες προτάσεις που είχε κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, όχι μόνο για τους 24 απολυμένους, αλλά συνολικά για τους 145 εργαζόμενους που είναι σε αναγκαστική άδεια. Δική μας θέση μας ήταν η ανάκληση των απολύσεων και η τήρηση της συμφωνίας που προβλέπει τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στον τόπο κατοικίας τους».

Η Πειραιώς τορπιλίζει τη συμφωνία

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος επανέλαβε την πάγια θέση της ΟΤΟΕ ότι οι απολύσεις των 24 εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς -που δεν επέλεξαν να μεταβούν στην Intrum- ήταν εξαρχής μεθοδευμένες, πρωτοφανείς και απαράδεκτες για μια τράπεζα που η ίδια δηλώνει ότι επανήλθε σε κερδοφορία και είναι ανταγωνιστική.

Τόνισε ακόμα ότι με αυτήν τη στάση της και τις μέχρι σήμερα πρακτικές της η τράπεζα παραβιάζει και το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας τορπιλίζοντας την ομαλότητα και την εμπιστοσύνη στον κλάδο. Τέλος ζήτησε από την τράπεζα να ανακαλέσει άμεσα τις απολύσεις και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΟΤΟΕ, με στόχο να εξευρεθούν ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις στο πνεύμα της μεταξύ τους συμφωνίας.

Από την πλευρά της τράπεζας οι εκπρόσωποί της προσπάθησαν ανεπιτυχώς να δικαιολογήσουν τις αυθαίρετες και πρωτοφανείς ενέργειες και προσπάθειές της να δημιουργήσει τετελεσμένα. Επέμειναν, μάλιστα, στην απαράδεκτη και ανάλγητη στάση της τράπεζας να μην ανακαλεί τις απολύσεις.

Παντραπεζική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη

Αργά χθες το βράδη η ΟΤΟΕ έλαβε απόφαση για νέα 24ωρη απεργία που θα αφορά το σύνολο των τραπεζών και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα διεξαχθεί νέα τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Η ΟΤΟΕ και οι σύλλογοι των τραπεζοϋπαλλήλων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την ίδια ημέρα έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Η χθεσινή 24ωρη απεργία της ΟΤΟΕ και του συλλόγου στην Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε πολύ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής που κυμάνθηκαν από 80% έως 50%, ενώ ιδιαίτερα μαζική ήταν και η συγκέντρωση των τραπεζοϋπαλλήλων που έγινε το μεσημέρι μπροστά στο υπουργείο Εργασίας. Να σημειωθεί ότι η απεργία σημείωσε υψηλότατα ποσοστά στην Αττική, τόσο στα καταστήματα της τράπεζας όσο και σε κεντρικές μονάδες, παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που επιστράτευσε η τράπεζα μεταφέροντας προσωπικό από άλλα καταστήματα και υπηρεσίες.

Ν. Φίλης: Θέλουν να "ξηλώσουν" τα εργασιακά δικαιώματα

Στη συγκέντρωση των απεργών τραπεζοϋπαλλήλων έξω από το υπουργείο Εργασίας μίλησε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Ν. Φίλης τονίζοντας: "Ο αγώνας των τραπεζοϋπαλλήλων αφορά όλους τους εργαζόμενους, καθώς αυτό που γίνεται στην Τράπεζα Πειραιώς είναι η αρχή για το ξήλωμα δικαιωμάτων σε όλο το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Θα είμαστε μαζί σας και στη Βουλή και στο πεζοδρόμιο για να αντιπαρατεθούμε σε όσα φέρνει η εργοδοσία χέρι - χέρι με την κυβέρνηση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL