Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Αφωνία Βρούτση για τις αυξήσεις στις εισφορές, υπαναχώρηση για τους αγρότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφωνία Βρούτση για τις αυξήσεις στις εισφορές, υπαναχώρηση για τους αγρότες

Με αλχημείες και τεχνάσματα επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να συσκοτίσει τις μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές για το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυταπασχολουμένων που δρομολογεί το νέο ασφαλιστικό, που προωθείται για ψήφιση τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ταυτόχρονα υποχρεώνεται -όπως φαίνεται- σε αναδίπλωση για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών μετά και τον σάλο που προκάλεσε ο αρχικός σχεδιασμός για διπλασιασμό τους και ένταξή τους στις ασφαλιστικές κατηγορίες (κλάσεις) που θα ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, που εμφανίστηκε το περασμένο Σάββατο σε ρόλο... συμπαρουσιαστή στην εκπομπή του Γ. Αυτιά στον ΣΚΑΪ, αποσιώπησε τις αυξήσεις στις εισφορές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό, ενώ επιχείρησε ουσιαστικά να εξαπατήσει τους ασφαλισμένους που θα υποχρεωθούν σε μεγαλύτερα ασφάλιστρα με δήθεν μεγαλύτερες συντάξεις, αλλά και φορολογικές εκπτώσεις που θα ισχύσουν, οι οποίες ωστόσο (από το 2021) δεν πρόκειται να καλύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων.

Ωστόσο με έναν απλό υπολογισμό διαπιστώνει κανείς ότι τα οφέλη από τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή (9% από 22%) που θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2020 δεν θα ξεπερνούν τα 140 ευρώ. Οπότε δεν θα υπάρξει όφελος για έναν ελεύθερο επαγγελματία όταν θα κληθεί να καταβάλλει αυξημένες εισφορές 450 σε ετήσια βάση.

Από τα 175 ευρώ στα 210

Όπως είναι γνωστό, με το νομοσχέδιο οι νέοι επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, αυτοαπασχολούμενοι) θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν 210 ευρώ στην κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία (ή πρώτη ασφαλιστική κλάση) από 175 ευρώ που είναι σήμερα η εισφορά. Επίσης οι επόμενες κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής: Η Β' ασφαλιστική κατηγορία διαμορφώνεται στα 252 ευρώ, η Γ' στα 302 ευρώ, η Δ' στα 363 ευρώ, η Ε' στα 435 ευρώ και η τελευταία κατηγορία στα 566 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους αγρότες διατηρείται το κατώτατο ύψος εισφορών που ισχύει σήμερα (114 ευρώ), αλλά θα ισχύσουν και στην περίπτωσή τους οι ασφαλιστικές κλάσεις, οι οποίες ωστόσο θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των ελεύθερων επαγγελματιών. Να σημειωθεί ότι οι εισφορές των αγροτών θα διαμορφωθούν το 2021 μεταξύ 121 ευρώ και 326 ευρώ, ενώ το 2022 η πρώτη κλίμακα θα είναι μεταξύ των 124 και 334 ευρώ.

"Ο κάθε ασφαλισμένος θα επιλέγει ελεύθερα τον Δεκέμβριο κάθε έτους το επίπεδο εισφορών για το επόμενο. Η επιλογή του θα καθορίζει αντίστοιχα και το επίπεδο των συντάξιμων αποδοχών και της μελλοντικής σύνταξης. Για παράδειγμα, στο πρώτο επίπεδο των 210 ευρώ αντιστοιχούν συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 775 ευρώ τον μήνα, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι μελλοντικές παροχές" τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης διαβεβαιώνοντας επίσης ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, ενώ σχετικά με την εθνική σύνταξη δήλωσε ότι «παραμένει ίδια».

Ακόμα ανέφερε ότι μακροχρόνια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εκδίδονται ηλεκτρονικά όλες οι συντάξεις. "Κάποια στιγμή να φτάσουμε όλες οι συντάξεις να δίνονται ψηφιακά, είτε λέγεται εφάπαξ, είτε λέγεται επικουρική, είτε κύρια σύνταξη. Είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε. Τώρα ξεκινάμε με την κύρια σύνταξη» κατέληξε ο Γ. Βρούτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL