Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ο εφιάλτης της εργασίας στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο εφιάλτης της εργασίας στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού

Σκληρή - πολύωρη εργασία, που, όμως, δεν  επιτρέπει  στον πρωταγωνιστή να έχει για τον εαυτό του και την οικογένεια του  προοπτική για το μέλλον.

Το σύστημα το ξέρει και είναι έτοιμο για να κερδίσει ακόμα περισσότερα χρήματα και ισχύ να του πετάξει το «τυράκι» των δανείων. Να αγοράσει σπίτι που δεν έχει, να μορφώσει τα παιδιά του και να πάψει να ζει εν ανεπάρκεια καλύτερων συνθηκών ζωής.

Τσιμπά το «τυράκι» και τότε έρχεται η παγκόσμια κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο εφιάλτης της ανεργίας εμφανίζεται στη ζωή του. Η εργατικότητα και η αξιοσύνη του δεν λέει τίποτα και σε κανέναν, γιατί δουλειές δεν υπάρχουν. Μόνο κάτι δουλειές του ποδαριού για λίγο καιρό και μετά ξανά στην ανεργία.

Και τότε, έρχεται πάλι το σύστημα να του δώσει και δεύτερο «τυράκι». Να γίνει αφεντικό του εαυτού του, αυτοαπασχολούμενος, που όσο περισσότερο  δουλεύει, τόσο περισσότερα χρήματα θα βγάζει.

Στην πραγματικότητα, κάθε άλλο παρά αφεντικό του εαυτού του γίνεται, αφού τους όρους και τις προϋποθέσεις της εργασίας του, τις ορίζει η εταιρία στην οποία εργάζεται. Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στην εποχή μας στο New Castle της Σκωτίας. Η εταιρία με σύμμαχο της την τεχνολογία, μπορεί  να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκεται με το βανάκι του.

Αν εκτελεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση και στο λεπτό της ώρας ακόμα, την αποστολή των δεμάτων στους πελάτες. Αν τον χτυπήσουν, ή κλέψουν μέρος των δεμάτων που έχει να παραδώσει στους ενδιαφερόμενους, τότε πρώτο μέλημα της εταιρίας που εργάζεται είναι η κοστολόγηση των απολεσθέντων. Για να λείψει από τη δουλειά, έστω σοβαρά τραυματισμένος, ή ασθενής στο νοσοκομείο, πρέπει να βρει αντικαταστάτη. Αν δεν το κάνει ,το πρόστιμο είναι τσουχτερό και ακολουθούν κυρώσεις.

Ούτε λόγος να γίνεται, φυσικά, στην περίπτωση που συμβεί να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα  και πρέπει να λείψει, όχι λίγες μέρες, αλλά λίγες ώρες από τη δουλειά, χωρίς να έχει βρει αντικαταστάτη του.

Θεωρείται ως μη ανταποκρινόμενος στις υποχρεώσεις του ως εργαζόμενος και τον περιμένει κόκκινη κάρτα, η οποία συνοδεύεται με  υψηλό πρόστιμο. Είναι αδύνατον να μην επηρεάσουν όλα αυτά τον ίδιο και την οικογένεια του.

Οι συνέπειες να δουλεύει στην ουσία σκλάβος, βγαίνουν στον αφρό. Η ψυχολογική εξουθένωση τον οδηγεί σε μη ελέγξιμες συμπεριφορές στην οικογενειακή του εστία.

Στα παιδιά αντανακλάται η πίεση  των γονιών, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας που βιώνουν. Σημειώνονται ρωγμές  στην οικογένεια, η οποία δίνει μάχη για να τις κλείσει. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει δρόμος ανοιχτός για διαφορετικές επιλογές. Έχει συνειδητοποιήσει ότι στην ουσία είναι δέσμιος των υποχρεώσεων του.

Μίας εργασίας που έχει δημιουργηθεί με προϋποθέσεις και συνθήκες για ανθρώπους εκτεθειμένους σε δάνεια και  οικογενειακές υποχρεώσεις, όπως αυτός.

Και  όχι  για εργαζόμενους, που με την εργατικότητα τους μπορούν να γίνουν αφεντικά του εαυτού τους και να κερδίσουν μάλιστα περισσότερα από όσα έχασαν στην κρίση. Όπως τον παραμύθιαζε η εταιρία – εκ μέρους του συστήματος- για να του χρυσώσει το χάπι του αυτοαπασχολούμενου.

Η ζωή η δική του και της οικογένειας του, προσαρμόζεται στον τρόπο που έχει ορίσει το σύστημα των ισχυρών.

Δεν έχει ανοιχτό δρόμο για διαφορετικές επιλογές. Ζει σε έναν αέναο φαύλο κύκλο, εγκλωβισμένος. Αιχμάλωτος ενός συστήματος που για να κυριαρχεί, ρουφάει το μεδούλι του, όπως άλλωστε και της πλειοψηφίας των εργαζομένων.  Η ταινία είναι η πραγματικότητα που ήδη έχει ανοιχτεί μπροστά μας.

Η κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκές χώρες και ισχυρή δόση δέχτηκε και η χώρα μας με την επιβολή των μνημονίων.

Διάλειμμα από τα σκληρά μέτρα κατά της εργασίας, αποτέλεσε η επαναφορά σημαντικού μέρους εργασιακών δικαιωμάτων  από την κυβέρνηση Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης ιδεολογικά πρόσκεινται στη νεοφιλελεύθερη δεξαμενή σκέψη. 

Στόχευση του είναι η επικράτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και σχεδόν ανύπαρκτα τα εργασιακά δικαιώματα. Επαναφέρει από την πίσω πόρτα τα μνημόνια στην εργασία. Δεν είναι τυχαίο που με την άνοδο του στην εξουσία, αυξήθηκαν οι θέσεις μερικής απασχόλησης.

Καθόλου τυχαία, δεν ήταν η αναφορά του προεκλογικά  περί ξεπερασμένου οκταώρου, αλλά και η αναφορά του στο μοντέλο εργασίας  στο σπίτι για τη γυναίκα. Να δουλεύει, όσες ώρες θέλει  η γυναίκα. Να κατανέμει την εργασία της, χωρίς περιορισμούς από τον εργοδότη της, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύχτας ακόμα.

Δίπλα το απαραίτητο «τυράκι», θα μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένεια της και να ασχολείται με το νοικοκυριό και τη φροντίδα της οικογένειας. Τη δουλειά από το σπίτι, τη χαρακτήρισε μάλιστα πρωτότυπη ιδέα.

Για καταβολή εργοδοτικών εισφορών, κουβέντα. Καμία νύξη για διασφάλιση των μισθών της από τον εργοδότη, αφού δεν θα είναι εξασφαλισμένη με την υπογραφή σύμβασης εργασίας από τα δύο μέρη των ενδιαφερομένων. Η δουλειά στο σπίτι, δεν σημαίνει ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, όπως θέλει να το πλασάρει ο κ. Μητσοτάκης.

Οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων μπορούν να υπερβαίνουν την οκτάωρη εργασία και να καταστούν τις συνθήκες, για αυτό και μόνο το λόγο, ανυπόφορες. Οι μαρτυρίες και τα παραδείγματα πολλά, κυρίως, στην εποχή μας. Για τον κ. Μητσοτάκη, είναι όμως,  τα πράγματα ξεκάθαρα, όπως στην ταινία του Κέιν Λόουτς.

Θα σας πουλήσουμε πρωτότυπες ιδέες, διανθισμένες με «τυράκια» για να σας σώσουμε από την κρίση που δημιουργήσαμε και υπόκεισθε  εσείς για λογαριασμό μας τις βαριές συνέπειες.

Το ερώτημα που τίθενται είναι ως πότε οι λαοί θα τους το επιτρέπουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL