Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
"Χαράτσι" εισφορών, με εκκίνηση τα 500 ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χαράτσι" εισφορών, με εκκίνηση τα 500 ευρώ

Με "χαράτσι" εισφορών αυξημένο από 25 έως 50 ευρώ τον μήνα για τη χαμηλότερη κατηγορία θα ξεκινούν οι νέες ασφαλιστικές κλάσεις για 1,44 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που προωθείται από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Όπως είχε αναφέρει και η "Αυγή" της Κυριακής, το «κίνημα της γραβάτας», που είχε ξεσηκωθεί κατά των ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε (με βάση το εισόδημα) ο νόμος Κατρούγκαλου, αρχίζει σιγά - σιγά να αντιλαμβάνεται το σχέδιο της κυβέρνησης για επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της συντριπτικής πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον από 300 έως και 500 ευρώ τον χρόνο!

Και αυτό θα αφορά την πρώτη κατηγορία (ασφαλιστική κλάση), όπου οι εισφορές θα διαμορφωθούν μεταξύ 210 και 230 ευρώ, έναντι 185 ευρώ που είναι σήμερα.

Στις επόμενες κατηγορίες οι ασφαλιστικές κλάσεις θα έχουν μια «λογική προσαύξηση», όπως αφήνει να διαρρεύσει το υπουργείο, που θα κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ. ∆ηλαδή κάθε επόμενη κατηγορία, μετά την πρώτη και ελάχιστη, θα διαμορφώνεται σε σταθερό ποσό, προσαυξημένο σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, αρχικά κατά 50 ευρώ και στις τελευταίες κλίμακες κατά 100 ευρώ.

Κάθε ποσό εισφορών θα αντιστοιχίζεται με συγκεκριμένο συντάξιμο εισόδημα, «δείχνοντας» διαφορετικό ποσό σύνταξης στο τέλος του εργασιακού βίου. Οι επαγγελματίες θα επιλέγουν οι ίδιοι ασφαλιστική κατηγορία, ενώ θα μπορούν να αλλάζουν ασφαλιστική κατηγορία (!), προφανώς αναλόγως των ετήσιων εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με τις διαρροές του υπουργείου Εργασίας, οι άξονες του νέου συστήματος θα αφορούν: α) αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, β) αποσύνδεση από τα έτη ασφάλισης, γ) αποσύνδεση από τον κατώτατο μισθό, δ) ελευθερία επιλογών στον ασφαλισμένο, ε) οι εισφορές θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και ζ) υποχρέωση του ασφαλισμένου θα είναι να επιλέγει με αίτησή του μία από τις κατηγορίες, ώστε να ενταχθεί καταβάλλοντας στον ΕΦΚΑ το αντίστοιχο ασφάλιστρο.

Με άλλα λόγια, και με πρόσχημα την αντισυνταγματικότητα, κατά την κρίση του ΣτΕ, στο θέμα της καταβολής εισφορών 20% από τους ελεύθερους επαγγελματίες για την κύρια σύνταξη, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα επαναφέροντας τις ασφαλιστικές κλάσεις που ίσχυαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, με την πρώτη ασφαλιστική κλάση να ορίζεται πάνω από τα σημερινά κατώτατα όρια εισφορών (185,18 ευρώ μηνιαίως).

Επίσης να θυμίσουμε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο δρομολογήθηκαν μειώσεις στις εισφορές 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με το ποσοστό για τον υπολογισμό της εισφοράς κύριας σύνταξης να ορίζεται στο 13,33%, αντίστοιχο με το ύψος της εργοδοτικής εισφοράς που καταβάλλεται για τους μισθωτούς, έναντι του 20% που ισχύει από το 2017. Δηλαδή από τις αρχές του 2019 μειώθηκε κατά 6,67 μονάδες και ποσοστιαία κατά 33,3%, ενώ για τους αγρότες το ποσοστό υπολογισμού της εισφοράς για κύρια σύνταξη είναι ακόμα χαμηλότερα, στο 12%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL