Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δίνουν τις μισές συντάξεις!

Απαντώντας στον Γ. Βρούτση, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τον Σεπτέμβριο είχε βγάλει κατά το 1/3 λιγότερες συντάξεις από αυτές που είχαν βγει πέρυσι τον ίδιο μήνα; "Μήπως, αντί για φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια, θα ήταν καλύτερο ο Γ. Βρούτσης να κάτσει να δουλέψει;" κατέληξε η πρώην υπουργός-Eurokinissi

Μειωμένες έως και 55% οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις στον ΕΦΚΑ - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για το τελευταίο τετράμηνο και αλλά και η σύγκριση μεταξύ Ιουλίου - Σεπτεμβρίου των ετών 2018 - 2019. Η εντυπωσιοθηρία Βρούτση και τα πραγματικά στοιχεία του ΕΦΚΑ που "καίνε" την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

Κάθε ρεκόρ αναξιοπιστίας καταρρίπτει καθημερινά ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, παρουσιάζοντας αλλοιωμένα στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Η "Αυγή" της Κυριακής παρουσιάζει σήμερα άλλο ένα "κατόρθωμα" του υπουργού Εργασίας, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη ισχυρίστηκε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, μαζί με... άλλες συνταξιοδοτικές "υποθέσεις", ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο!

Τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις έρχονται να καταρρίψουν το αφήγημα του υπουργού Εργασίας για "επιστροφή στην κανονικότητα", καθώς αφορούν τις συντάξεις που εκδόθηκαν το τελευταίο τετράμηνο, από τον Ιούνιο του 2019 έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και συγκριτικό πίνακα με τις συντάξεις την περίοδο του 2018.

Όπως προκύπτει, το τελευταίο τετράμηνο ο ρυθμός έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων από τον ΕΦΚΑ μειώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο αριθμός των εκκρεμοτήτων. Από τις 50.525 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις που είχαν συσσωρευτεί τον Ιούνιο, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε ένα τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι εκκρεμότητες να φτάσουν τις 65.133 τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακόμα χειρότερα είναι τα συγκριτικά στοχεία του ΕΦΚΑ που αφορούν την ολοκλήρωση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων, δηλαδή των συντάξεων που εκδόθηκαν μεταξύ Ιουλίου - Σεπτεμβρίου τα έτη 2018 και 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συντάξεις που εκδόθηκαν το επίμαχο διάστημα το 2018 είναι από 35% έως 55% περισσότερες από αυτές που εκδόθηκαν το τελευταίο τρίμηνο.

Αναλυτικά, ενώ τον Ιούλιο του 2018 ο ΕΦΚΑ βγάζει 13.503 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, τον ίδιο μήνα του 2019 ο αριθμός πέφτει στις 8.573. Ακόμα χειρότερα είναι τα στοιχεία για τον Αύγουστο. Από τις 12.488 συνταξιοδοτικές αποφάσεις του ΕΦΚΑ, τον ίδιο μήνα το 2019 πέφτουμε στις 6.191. Δηλαδή ο αριθμός μείωσης στην έκδοση αποφάσεων προσεγγίζει το 55%! Η κατάσταση συνεχίζει να είναι το ίδιο κακή και τον επόμενο μήνα, όπου η διαφορά μειώνεται στο 40%. Δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2018 ο ΕΦΚΑ προχωρεί συνολικά στην έκδοση 14.453 συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ενώ τον ίδιο μήνα του 2019 περιορίζεται στην έκδοση 9.000 αποφάσεων συνταξιοδότησης.

1 εκατομμύριο "υποθέσεις"

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας με κίνητρα εντυπωσιοθηρίας παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα έναν σχετικό πίνακα με πάνω από 1 εκατομμύριο εκκρεμότητες, όπου συνυπολογίζονται όχι μόνο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, αλλά και οι "υποθέσεις"! Δηλαδή κάθε πιθανό αίτημα ασφαλισμένου και συνταξιούχου που δεν έχει πάρει τη μορφή ασφαλιστικού φακέλου προς συνταξιοδότηση.

Από το σύνολο των εκκρεμοτήτων, που ξεπερνούν κατά τον υπουργό το 1.000.000, οι 726.000 αφορούν είτε "εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις", δηλαδή όχι συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, είτε συντάξεις προς επανυπολογισμό, όπου έχουν προσμετρηθεί ακόμα και οι συντάξεις χηρείας!

Τα στοιχεία από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ που καταγράφουν τις εκκρεμότητες σε κύριες, επικουρικές και εφάπαξ αθροιστικά φτάνουν περίπου τις 332.000. Ακόμα κι αυτό το νούμερο να ισχύει (που δεν ισχύει), υπολείπεται των υπολογισμών του Γ. Βρούτση...

Τα ερωτήματα για τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις

Να σημειώσουμε ότι στον υπουργό Εργασίας απάντησε η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία:

"1. Οι ληξιπρόθεσμες συνταξιοδοτικές παροχές στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τα ίδια τα ταμεία, ήταν 107.000 (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), μειωμένες κατά 73% σε σχέση με τις 400.000 που ο Γ. Βρούτσης παρέδωσε στις αρχές του 2015.

2. Ο Γ. Βρούτσης πολλαπλασιάζει κάθε δεύτερη μέρα στα χαρτιά τα νούμερα των εκκρεμών συντάξεων προσθέτοντας απροσδιόριστες 'ασφαλιστικές υποθέσεις', δηλαδή οποιοδήποτε ερώτημα υπέβαλε κάποιος σε ασφαλιστικό ταμείο.

3. Αξίζει να μας πει ο Γ. Βρούτσης πόσες συντάξεις έβγαλε ο ίδιος. Ήταν τον Σεπτέμβριο λιγότερες κατά το 1/3 από αυτές που είχαν βγει πέρυσι τον ίδιο μήνα; Μήπως, αντί για φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια, θα ήταν καλύτερο να κάτσει να δουλέψει;.

4. Γιατί η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι τόσο μειωμένη για το 2020 στον προϋπολογισμό που κατέθεσε; Θα μειώσει συντάξεις ή θα εκδώσει σημαντικά λιγότερες απ’ όσες εκδόθηκαν το 2019;".

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις