Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Ασφαλιστικό νομοσχέδιο / Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Αυξήσεις εισφορών για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και Αγρότες.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο / Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Αυξήσεις εισφορών για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και Αγρότες.

Αυξήσεις στις εισφορές 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση τον προσεχή Δεκέμβριο.

Με πρόσχημα την αντισυνταγματικότητα κατά την κρίση του ΣτΕ στο θέμα της καταβολής εισφορών 20% από τους ελεύθερους επαγγελματίες για την κύρια σύνταξη, το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει στην αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα και θα επαναφέρει τις ασφαλιστικές κλάσεις που ίσχυαν πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την πρώτη ασφαλιστική κλάση να ορίζεται πάνω από τα σημερινά κατώτατα όρια εισφορών (185,18 ευρώ μηνιαίως), ενώ, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, ακόμα πιο αυξημένες θα είναι οι επόμενες δύο ασφαλιστικές κλάσεις!

Να θυμίσουμε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο δρομολογήθηκαν μειώσεις στις εισφορές 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών με το ποσοστό για τον υπολογισμό της εισφοράς κύριας σύνταξης να ορίζεται στο 13,33%, αντίστοιχο με το ύψος της εργοδοτικής εισφοράς που καταβάλλεται για τους μισθωτούς, έναντι του 20% που ισχύει από το 2017. Δηλαδή από τις αρχές του 2019 μειώθηκε κατά 6,67 μονάδες και ποσοστιαία κατά 33,3%, ενώ για τους αγρότες το ποσοστό υπολογισμού της εισφοράς για κύρια σύνταξη είναι ακόμα χαμηλότερα, στο 12%.

Πάντως χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Μηταράκης τόνισε σχετικά με το νέο ασφαλιστικό ότι "θα χρειαστούμε αναλογιστικές μελέτες για τις αλλαγές που θα επέλθουν στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και μια γενικότερη μελέτη σχετικά με το πώς το ασφαλιστικό σύστημα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας μας ως προς το ελάχιστο ανεκτό επίπεδο διαβίωσης... Αυτό καταλαβαίνετε πως προϋποθέτει ένα χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει το προσχέδιο από το υπουργείο...".

Χάος με τα αναδρομικά

Στο μέτωπο των αναδρομικών και χθες επαληθεύτηκε το... ατέλειωτο κυβερνητικό αλλαλούμ, καθώς ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης ακύρωσε ουσιαστικά τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος μια μέρα νωρίτερα διαβεβαίωνε ότι τα αναδρομικά θα αρχίσουν να καταβάλλονται στους συνταξιούχους εντός του μήνα Οκτωβρίου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open TV ο Ν. Μηταράκης κατέστησε σαφές ότι είναι μάλλον αδύνατο ή εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν οι πληρωμές των αναδρομικών εντός του 2019, ενώ αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ επανέλαβε ότι το οικονομικό επιτελείο θα αναμένει να καθαρογραφούν, ώστε να είναι δυνατός ο ακριβής υπολογισμός των ποσών που αναλογούν ανά συνταξιούχο. "Οι όποιες πληρωμές πιθανότατα θα ξεκινήσουν εντός του 2020" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL