Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Γιώργος Κατρούγκαλος: / Γιώργος Κατρούγκαλος: Μπλόκο από το ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Κατρούγκαλος: / Γιώργος Κατρούγκαλος: Μπλόκο από το ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής

Η απόφαση του ΣτΕ αντιμετωπίζει την επικουρική ασφάλιση, όπως και την κύρια, ως υποχρέωση του κράτους, εμποδίζοντας μέσω της συγκεκριμένης νομολογίας τη διολίσθηση σε κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης, τόνισε χθες μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος , ο οποίος ως υπουργός Εργασίας το 2016 προχώρησε στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στη δημιουργία του ΕΦΚΑ.

Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ, σε σχέση με το ασφαλιστικό, τόνισε ότι οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης που ενοποίησε τα ταμεία «όχι απλώς κρίθηκαν συνταγματικές από το ΣτΕ, αλλά και σύμφωνες με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, ενώ πλευρές της μεταρρύθμισης που κρίθηκαν αντισυνταγματικές αφορούν παράπλευρες λεπτομέρειες του νόμου και σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπουν την τομή που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικά ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε:

«Το δικαστήριο έκρινε -κυρίως για τυπικό λόγο- ότι οι αναπροσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις ήταν αντισυνταγματικές, γιατί δεν υπήρχε πλήρης αναλογιστική μελέτη όπως υπήρχε στον ΕΦΚΑ. Επειδή δεν άλλαξε συνολικά και άρδην το σύστημα υπολογισμού των επικουρικών όπως των κύριων συντάξεων, υπήρχαν αναλογιστικές προβολές (μίνι αναλογιστικές μελέτες ώς τη δεκαετία του 2020, όχι ώς το 2060). Δεν είχε ζητηθεί από τους θεσμούς κάτι τέτοιο... Είναι μια τυπική έλλειψη. Αν προσκομιστεί τώρα αναλογιστική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, παύει και ο λόγος της αντισυνταγματικότητας», ξεκαθάρισε.

Επιπρόσθετα ο Γ. Κατρούγκαλος σημειώνει πως "η απόφαση λέει ότι η επικουρική πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως και η κύρια, δηλαδή ως υποχρέωση του κράτους, με βάση παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ότι μπορεί να εξυπηρετείται μόνο μέσω ΝΠΔΔ. Αυτή η παλαιά νομολογία επιβεβαιώνεται από την παρούσα του ΣτΕ και εμποδίζει οποιαδήποτε διολίσθηση του ‘πρώτου πυλώνα’ σε κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη "μόνη σοβαρή αμφισβήτηση πλευράς του νόμου που σχετίζεται στενά με τη μεταρρύθμιση», δηλαδή τα ποσοστά αναπλήρωσης στον υπολογισμό των συντάξεων, σημείωσε: «Ήταν μια επιλογή που κάναμε γιατί θέλαμε να προστατέψουμε τη σύνταξη των σχετικά χαμηλόμισθων, όλων όσοι είχαν μέσο μηνιαίο εισόδημα γύρω στα 1.000 ευρώ. Το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν περίπου 80%, δηλαδή σύνταξη 800 ευρώ. Αντίθετα, κάποιος με μηνιαίο εισόδημα 4.000 ευρώ... θα έπαιρνε γύρω στα 2.500 ευρώ, ποσοστό αναπλήρωσης 60%. Το ΣτΕ λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει κάτι παραπάνω στους υψηλόμισθους... δεν μου φαίνεται κακό, ο λόγος για τον οποίο δεν είχαμε δώσει ψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης ήταν ότι δεν έφτανε η δημοσιονομική δαπάνη. Αν καταφέρει η κυβέρνηση, τώρα που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος εκτός κρίσης, να αυξήσει τα ποσοστά αναπλήρωσης των πιο υψηλόμισθων χωρίς να πειράξει τους χαμηλόμισθους και την εθνική σύνταξη, δεν βλέπω πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

"Η απόφαση του ΣτΕ μάς επιτρέπει να αναμορφώσουμε το ασφαλιστικό σύστημα", τόνισε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μηταράκης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται "προ του εξαμήνου να νομοθετήσει και για την κύρια σύνταξη και για τις εισφορές και για την επικουρική σύνταξη", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνολικής παρέμβασης, παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει πλέον η απόφαση του ΣτΕ.

Τέλος, για τα αναδρομικά, σημείωσε ότι "δεν υπάρχει πρόβλεψη για κονδύλι για τα αναδρομικά στον προϋπολογισμό του 2020. (...) Τα αναδρομικά θα δοθούν αλλά δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL