Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συνταγματικός ο ΕΦΚΑ - Ενστάσεις ΣτΕ για εισφορές και περικοπές επικουρικών

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικό τον Ενιαίο Ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ) και την υπαγωγή σ’ αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων, γεγονός που ουσιαστικά...

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικό τον Ενιαίο Ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ) και την υπαγωγή σ’ αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων, γεγονός που ουσιαστικά σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα συνεχίσει να ισχύει για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, βάζει και τυπικά τέλος στο παλιό καθεστώς πολλαπλών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταχυτήτων, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει διάφοροι κλάδοι, όπως π.χ. οι δημόσιοι υπάλληλοι, που είχαν ζητήσει να μείνουν εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.

Από εκεί και πέρα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες (μπλοκάκια) σε σύγκριση με τους μισθωτούς απασχολούμενους. Δηλαδή, έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο Νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Επίσης, έκρινε συνταγματική κατά οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Ακόμα, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τις εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που κόπηκαν άνω των 1.300 ευρώ (και αφορούν περίπου 260.000 συνταξιούχους), ενώ κρίθηκε αντισυνταγματικό και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις.

Πάντως, με τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει αναδρομικότητα στις αποφάσεις του, καθώς η ισχύς των αποφάσεων του ΣτΕ δεν έχουν αναδρομική εφαρμογή και η ισχύς τους αρχίζει από την ημέρα έκδοσης των αποφάσεων.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις