Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Απεργιακό "μπλακ - άουτ" για τις συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απεργιακό "μπλακ - άουτ" για τις συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα

Απεργιακό "μπλακ άουτ", το δεύτερο σε μία εβδομάδα, προκαλεί το αντεργατικό σχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να εισαχθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή με τη μορφή αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Αύριο Τετάρτη όλα τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προχωρούν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία πρωτοστατούν για άλλη μια φορά τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αύριο θα απεργήσουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ, ενώ χειρόφρενο θα τραβήξουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από κανένα λιμάνι της χώρας λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι ναυτεργάτες. Στην απεργία θα συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ενημέρωση για 24 ώρες.

Επίσης, ο δημόσιος τομέας, μετά από απόφαση της ΑΔΕΔΥ, θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι το τέλος της βάρδιας. Στη στάση εργασίας θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι σε δήμους, εφορίες, νοσοκομειακοί γιατροί, πολεοδομίες, νομαρχίες, δάσκαλοι και καθηγητές.

Στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης πρωτοστατεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), όπως και στην απεργία στις 24.9 κόντρα στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. Όπως έχει αναφέρει η "Αυγή", η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ επιχείρησε να σαμποτάρει την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση βάζοντας προσκείμενα εργατικά κέντρα να κηρύξουν απεργία μια μέρα μετά (!), ενώ ανήμερα της απεργίας προχώρησε μέσω και πάλι εργατικών κέντρων στην προκήρυξη απεργίας στις 2 Οκτωβρίου, γνωρίζοντας βέβαια την απόφαση των εργατικών κέντρων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΕΑΚ: Αντίσταση στην "ταφόπλακα" κυβέρνησης - ΣΕΒ

"Οι πετυχημένες και μαζικές Πανεργατικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 24/9 του ΕΚΑ, των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των πρωτοβάθμιων σωματείων και της ΑΔΕΔΥ, απέδειξαν καθαρά ότι οι εργατικές αντιστάσεις να μη περάσει το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο και να σπάσει το «μαύρο» μέτωπο που έχουν συμπτύξει Κυβέρνηση – ΣΕΒ – εργοδότες ενάντια στον κόσμο της εργασίας, έχουν μια μεγάλη και ισχυρή δυναμική, η οποία και πρέπει και μπορεί να διευρυνθεί", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΚ και προσθέτει σχετικά με τη στάση της ΓΣΕΕ:

"Το ζήτημα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή δεν είναι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών για τα όσα συνέβησαν στα συνέδρια της ΟΙΥΕ - ΓΣΕΕ, και για το συνέδριο της ΓΣΕΕ που πρέπει να πραγματοποιηθούν και θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν με δημοκρατικό τρόπο, χωρίς να επαναληφθούν οι αισχύνες του ΠΑΜΕ. Το κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να αντισταθούμε στην ταφόπλακα που μας ετοιμάζουν κυβέρνηση - ΣΕΒ.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Δίνουν "γη και ύδωρ" στους "επενδυτές"

Στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που «πλήττει σημαντικά εργατικά δικαιώματα».

Όπως αναφέρεται στην ομόφωνη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ, «οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο που ακυρώνει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζει το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας».

«Το 'αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο' της κυβέρνησης φέρνει νέα αντεργατικά μέτρα και ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα προς όφελος των επενδυτών στους οποίους προσφέρει ‘γη και ύδωρ’» σημειώνει. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ζητεί ακόμα «την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα που βάζουν σε κίνδυνο τα βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα».

ΟΤΟΕ: Σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης

Το ίδιο δυναμικά συνεχίζει και στην αυριανή κινητοποίηση η ΟΤΟΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση:

1. Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τη Διαιτησία, που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης, μείωσης μισθών και υποβάθμισης της εργασίας.

2. Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.

3. Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ μετά τη λήξη τους, καθώς και την πλήρη μετενέργεια των όρων τους»

"Χειρόφρενο" στα ΜΜΜ

Χωρίς μετρό και πιθανότατα χωρίς ΗΣΑΠ, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του σωματείου, σχετικά με τη συμμετοχή του στην απεργία, θα είναι η Αθήνα και ο Πειραιάς.

Την Τετάρτη ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί των γραμμών 2 και 3, ενώ οι εργαζόμενοι στο μετρό εξήγγειλαν και στάση εργασίας για την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μετά το μεσημέρι διαμαρτυρόμενοι, για τη μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία έχει υπογραφεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Επίσης, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας.

24ωρη απεργία για την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου έχει εξαγγείλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, κινητοποιήσεις οι οποίες, εφόσον υλοποιηθούν, θα κρατήσουν ακινητοποιημένες τις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τους συρμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου, ενώ δεν θα εξυπηρετείται και το μετρό μέχρι το αεροδρόμιο, με τα δρομολόγια να καταλήγουν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL