Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ρεβανσισμός Ν.Δ., Μνημόνιο με τη σφραγίδα του ΣΕΒ / Σήμερα απεργούμε!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεβανσισμός Ν.Δ., Μνημόνιο με τη σφραγίδα του ΣΕΒ / Σήμερα απεργούμε!

Πρώτη απεργία ενάντια στο Μνημόνιο της κυβέρνησης είναι η σημερινή 24ωρη κινητοποίηση, που έχει λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα με τη μεγάλη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων, των μεγαλύτερων Ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ.

Η σημερινή κινητοποίηση ενάντια στην πλήρη απορρύθμιση των κλαδικών συμβάσεων και τη μισθολογική ισοπέδωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι επιπλέον η πρώτη απεργία "από τα κάτω". Απεργία που αγνοεί την ηγεσία της ΓΣΕΕ και προσπερνά τα εμπόδια των γνωστών "εργατοπατέρων" του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Νέας Δημοκρατίας. που αποτελούν ολοφάνερα πλέον συνοδοιπόρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις θα πραγματοποιηθούν στην περιφέρεια.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα κινητοποιούνται καθώς περισσότερα από 20 άρθρα του περίφημου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, τον θεσμό της Διαιτησίας, την ελαστική απασχόληση, διαμορφώνοντας μια νέα εργασιακή συνθήκη που ανταγωνίζεται ή και ξεπερνά σε σκληρότητα τα μέτρα του ΔΝΤ την περίοδο 2012 - 2015.

Τότε είχαν «παγώσει», προσωρινά, με εντολή Τόμσεν, οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας και είχαν καταβυθιστεί οι μισθοί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Τώρα οι κλαδικές συμβάσεις υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μείνουν νομοθετικά «κουφάρια» από τον ακραίο νεοφιλελεύθερο οίστρο του Άδ. Γεωργιάδη και του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.

Μνημόνιο σε κλίμα ρεβανσισμού

Το "σπιράλ" των κινητοποιήσεων ξεκίνησε από το ΕΚΑ και την ΑΔΕΔΥ, που ξεπερνώντας τα εμπόδια έλαβε απεργιακή απόφαση. Τα συνδικάτα επισημαίνουν "τον ρεβανσισμό της Ν.Δ. απέναντι στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους", την "επαναφορά Μνημονίου, χωρίς την παρέμβαση των δανειστών"!

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γιώργος Μυλωνάς, "η απόφαση στο ΕΚΑ πάρθηκε ομόφωνα και γίνεται και προσπάθεια για κοινή παρουσία όλων των παρατάξεων σε μια πλατεία μετά από πολλά χρόνια».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ σημειώνει ότι το πολυνομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει τίτλο «νόμος είναι το δίκιο του επενδυτή» και προσθέτει ότι ο ΟΜΕΔ ουσιαστικά απαξιώνεται και, πλέον, «η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται από αδύνατη έως επικίνδυνη, γιατί οι προϋποθέσεις προϊδεάζουν για μειώσεις μισθών».

Πρόκειται για «μεγάλης κλίμακας ρεβανσιστική αντεπίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών", σημειώνει η παράταξη ΕΑΚ/ΓΣΕΕ

«Το συμμαχικό μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοτών υπό την καθοδήγηση του ΣΕΒ προωθεί ένα νέο αντεργατικό έκτρωμα, που με ακραίο ρεβανσιστικό και εκδικητικό τρόπο καταργεί τα όσα θετικά μέτρα ψηφίστηκαν για τους εργαζόμενους μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα των δανειστών, τον Αύγουστο του 2018”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΚ/ΓΣΕΕ και προσθέτει: “Δίνει 'γην και ύδωρ' στους εργοδότες για να καταργούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής τους χωρίς εξαίρεση, απαγορεύει στους εργαζόμενους να προσφεύγουν στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ, ενώ θεσμοθετεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και ένα σωρό ακόμα αντεργατικές ρυθμίσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL