Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Στην Εθνική «κάθε Παρασκευή απολύσεις» ακόμη και ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Εθνική «κάθε Παρασκευή απολύσεις» ακόμη και ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας (Ηχητικό)

Με την... άδεια Βρούτση η Εθνική Τράπεζα απολύει κάθε Παρασκευή «ενοικιαζόμενους» ακόμη και με 19 χρόνια προϋπηρεσία και σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά η καθολική συμμετοχή στην σημερινή κινητοποίηση τόσο των ίδιων όσο και μόνιμου προσωπικού είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, τόνισε η πρόεδρος του σωματείου δανειζόμενου προσωπικού τραπεζικού τομέα Βασιλική Χριστοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/683230458&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Μετά την κατάργηση της συνευθύνης (σ.τ.σ.: εργοδότη και εργολάβου για τα εργασιακά των εργαζόμενων του τελευταίου) και της υποχρέωσης βάσιμης αιτιολόγησης μίας απόλυσης από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ξεκίνησε μπαράζ απολύσεων στην Εθνική Τράπεζα, σε ανθρώπους που εργάζονται για πάρα πολλά χρόνια σε καθεστώς «ενοικίασης», είπε η κ. Χριστοπούλου. Όπως διευκρίνισε, μόνο στο σωματείο έχουν πάει 16 απολυμένοι, αλλά ο αριθμός είναι μεγαλύτερος και «κάθε Παρασκευή αυξάνεται, κάθε Παρασκευή ανακοινώνονται απολύσεις».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μικρότερη διάρκεια απασχόλησης στην Εθνική Τράπεζα μεταξύ αυτών των απολυμένων ήταν 3 χρόνια, ενώ η μεγαλύτερη ήταν 19 χρόνια. «Μετά από 19 χρόνια απολύθηκε η συνάδελφος, χωρίς κανένα κριτήριο και μάλιστα ενώ έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, δηλαδή δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως κοινωνικό κριτήριο σε αυτές τις απολύσεις που γίνονται».

Η σημερινή τρίωρη στάση εργασίας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει τα σωματεία των «ενοικιαζόμενων» υπαλλήλων είχε καθολική συμμετοχή «και των “ενοικιαζόμενων” και του μόνιμου προσωπικού», τόνισε η κ. Χριστοπούλου, στα δύο κτίρια της Εθνικής Τράπεζας που στεγάζονται οι σχετικές υπηρεσίες.

Ευχαρίστησε επίσης τα σωματεία εργαζόμενων της πρώην Εθνοκάρτας και της Εθνοdata στην ΕΤΕ που προκήρυξαν επίσης στάση εργασίας στηρίζοντας την κινητοποίηση. Από το ΣΥΕΤΕ, κεντρικό σωματείο των… κανονικών εργαζόμενων της Εθνικής Τράπεζας, βγήκαν ψηφίσματα συμπαράστασης από κάποιες από τις παρατάξεις του, ωστόσο και εργαζόμενοι σε καταστήματα της ΕΤΕ συμμετείχαν στην κινητοποίηση, με αποτέλεσμα τα γκισέ εκεί να είναι κλειστά, όπως ανέφερε η ίδια. «Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό, αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε να μοιράσουν, ότι το “διαίρει και βασίλευε” δεν θα περάσει … η εργατική τάξη είναι μία -και δεν είμαστε “μεσαία τάξη”, 600 ευρώ μισθός», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Και το μήνυμα των σημερινών κινητοποιήσεων ήταν ελπιδοφόρο, γιατί ήταν καθολικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL