Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
"Πυροτεχνήματα" Μητσοτάκη για "αδήλωτη" εργασία και συντάξεις χηρείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πυροτεχνήματα" Μητσοτάκη για "αδήλωτη" εργασία και συντάξεις χηρείας

Με πυροτεχνήματα για "καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας" και αναφορές στην απόδοση των αυξημένων συντάξεων χηρείας (που αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), αλλά "ξεχνώντας" την καταστροφή που επιφέρουν στις κλαδικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε χθες στο υπουργείο Εργασίας να βάλει τη δική του σφραγίδα σε ένα εργασιακό μνημόνιο υπαγορευμένο από τον ΣΕΒ από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ξεχνώντας την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την ανάληψη των καθηκόντων από τον Γ. Βρούτση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "έχουμε κηρύξει τον πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία και θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό δραστικά. Όχι μόνο με συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται από τους επιθεωρητές εργασίας, τους οποίους θέλω και σήμερα και δημόσια να συγχαρώ για την αφοσίωσή τους στην αποστολή τους, αλλά και μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων για να ενθαρρύνουμε την πλήρη απασχόληση».

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων «σημαίνει αυξημένο υπερωριακό κόστος στη μερική απασχόληση, όπως νομοθετείται ήδη στο νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και μείωση των εργοδοτικών εισφορών από 1η Ιουλίου 2020, μόνο όμως για όσους βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης». Εδώ βέβαια ο πρωθυπουργός "ξέχασε" τα μειωμένα πρόστιμα (κατά 30%) που προβλέπονται για τους εργοδότες στο πολυνομοσχέδιο...

"Από τα έτοιμα" και οι συντάξεις χηρείας

Η επόμενη αναφορά του πρωθυπουργού είχε να κάνει με τις συντάξεις χηρείας, για τις οποίες ανακοίνωσε πανηγυρικά τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης (από το 50% στο 70%), τα οποία είχε αποφασίσει από την περασμένη άνοιξη η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. «Λύνουμε -επιτέλους- την εκκρεμότητα την οποία κληρονομήσαμε όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας. Στο τέλος αυτού του μήνα, 65.850 δικαιούχοι θα δουν τα ποσοστά αναπλήρωσης να πηγαίνουν από το 50% στο 70%, όπως είχαμε δεσμευθεί" ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης και, προσπαθώντας να παρουσιάσει ως κατόρθωμα το τέλος μιας γραφειοκρατικής εκκρεμότητας τριών μηνών, συμπλήρωσε: "Το κάναμε πράξη. Δεν ήταν εύκολο. Θέλω να συγχαρώ όλους τους εργαζόμενους του υπουργείου Εργασίας. Δούλεψαν πολύ σκληρά αυτούς τους δύο μήνες, διότι παραλάβαμε ένα σύστημα παντελώς απροετοίμαστο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευσή μας. Το κάνουμε, όμως, πράξη. Αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση αλλά και της Νέας Δημοκρατίας".

Ν. Μηταράκης: “Κινδυνολογεί η ‘Αυγή’ για κλαδικές και μειώσεις μισθών”

Το ενδιαφέρον, όπως σημειώσαμε ήδη, είναι ότι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ανέφεραν έστω και το παραμικρό για τις κλαδικές συμβάσεις. Αυτό το άφησαν στον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων (!) Νότη Μηταράκη, ο οποίος επιχείρησε να διαψεύσει ως ..."υπερβολικό" το χθεσινό πρωτοσέλιδο της “Αυγής” για τις μειώσεις μισθών (έως 40%) που υπαγορεύουν οι (ατέλειωτες) εξαιρέσεις από τις κλαδικές συμβάσεις.

Ο Ν. Μηταράκης αρχικά έκανε λόγο για "κινδυνολογία και διαστρέβλωση της πραγματικότητας" και διαβεβαίωσε ότι οι διατάξεις του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο δεν θα επιφέρουν μειώσεις σε μισθούς, καθώς η «ρήτρα εξαίρεσης» από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης αφορά σε πολύ λίγες -ειδικές -περιπτώσεις.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της "Αυγής" σύμφωνα με το οποίο οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δίνουν τη δυνατότητα στο 70% των επιχειρήσεων να μειώσουν τους μισθούς από 1.000 σε 650 ευρώ, ο Ν. Μηταράκης τόνισε: «Προσπαθούν να θεωρήσουν ότι όλες οι επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν μια δυνατότητα που δίνεται σε ελάχιστες, ειδικές περιπτώσεις, απολύτως δικαιολογημένες. Είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για κινδυνολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κάνει πριν από τις εκλογές κάποιες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και, τελικά, αυτό που συνέβη ήταν τον Ιούλιο να αυξηθεί η ανεργία. Όταν ήρθε η κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλάξαμε κάποιες διαδικασίες και ήδη είδαμε τον Αύγουστο να υπάρχει μια θετική αντίδραση της αγοράς εργασίας. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια θετική φάση, σε μια φάση ανάκαμψης, που δημιουργούνται θέσεις εργασίας και, όσο δημιουργούνται θέσεις εργασίας, είναι φυσικό ότι η ροπή για τους μισθούς αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις θα είναι θετική τα επόμενα χρόνια».

Εφη Αχτσιόγλου: Κάλυψη Μητσοτάκη στα μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους

«Ο κ. Μητσοτάκης με την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας παρείχε πλήρη κάλυψη στα μέτρα που πλήττουν βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων» σημείωσε σε δήλωσή της η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός "ξέχασε" να αναφερθεί στις κλαδικές συμβάσεις.

"Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του δεν είχε το θάρρος να αναφερθεί στην αιχμή του δόρατος των πολιτικών του υπουργείου Εργασίας, στην πλήρη αποδιάρθρωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ουσιαστική κατάργηση της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία. Δύο παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο ‘αναπτυξιακό’ νομοσχέδιο, οι οποίες οδηγούν σε μειώσεις μισθών της τάξης του 40% για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Ξέχασε, επίσης, να αναφερθεί στην κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων που έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες απολύσεις και στην κατάργηση της προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες από την κυβέρνησή του.

Φανερώνοντας το άγχος του για τη σκληρή αντικοινωνική εικόνα της κυβέρνησής του στα εργασιακά, έκανε λόγο για δήθεν ‘πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία’, όταν πριν λίγες μέρες ο ίδιος προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου για τη δήλωση της υπερεργασίας και των υπερωριών.

Κοροϊδία αποτελούν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας, τις οποίες νομοθέτησε, μαζί με άλλες θετικές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ξέραμε, τα περιμέναμε. Τουλάχιστον ας μην παρουσιάζει τις παρεμβάσεις του ως φιλεργατικές υποτιμώντας τη νοημοσύνη 2,5 εκατ. μισθωτών" κατέληξε στη δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL