Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Γ. Βρούτσης: / Γ. Βρούτσης: Οριστικό το "ξήλωμα" των κλαδικών συμβάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Βρούτσης: / Γ. Βρούτσης: Οριστικό το "ξήλωμα" των κλαδικών συμβάσεων

Το "ξήλωμα" των κλαδικών συμβάσεων επιβεβαίωσε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι νέες αντεργατικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή.

Όπως έχει αναφέρει λεπτομερώς η “Αυγή”, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας σπεύδουν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ υπονομεύοντας τις συλλογικές συμβάσεις και διαμορφώνοντας "ειδικές οικονομικές ζώνες" φθηνής εργασίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η εισαγωγή ρήτρας εξαίρεσης από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης θα αφορά επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν (ή θα επικαλούνται) πρόβλημα βιωσιμότητας ή βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα και στους κοινωνικούς εταίρους να παρέμβουν, ώστε να εξαιρούνται επιχειρήσεις από την εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως επίσης θα προβλεφθεί και η δυνατότητα υπογραφής τοπικών κλαδικών συμβάσεων με όρους που θα παρεκκλίνουν από την εθνική κλαδική σύμβαση εργασίας.

"Επιδιώκουμε την ευέλικτη εργασία"!

«Επιδιώκουμε πραγματική ευέλικτη εργασία να εμφανίζεται» δήλωσε μεταξύ άλλων χθες στον ΣΚΑΪ ο Γ. Βρούτσης, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει το μισθολογικό κόστος η κυβέρνηση από 1η Ιουλίου του 2020 ρίχνοντας κατά πέντε μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις και, όπως θεωρεί, αυτό θα αποτελέσει κίνητρο κατά της μερικής απασχόλησης διότι αυτό θα ισχύει μόνο για τους "συνεπείς" επιχειρηματίες.

Επίσης άλλη διάταξη στο νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης θα προβλέπει ότι η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων για περισσότερους από δύο μήνες θα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό παράθυρο για πιο εύκολες απολύσεις.

Να θυμίσουμε ότι επίσης σε άσχετο νομοσχέδιο στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης κατέθεσε δύο τροπολογίες οι οποίες κατήργησαν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει λίγους μήνες νωρίτερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η μία αφορούσε την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες για την καταβολή των μισθών και την τήρηση των ωραρίων τους και η δεύτερη αφορούσε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή το να πρέπει να δικαιολογείται από τον εργοδότη η απόλυση του εργαζόμενου.

Διαλύει τη δομή των συλλογικών διαπραγματεύσεων

«Το πλαίσιο που περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έχει ένα πολύ αρνητικό στίγμα στα εργασιακά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζει η κοινωνία» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Σε συνέχεια της πολιτικής η οποία κατήργησε δύο πολύ σημαντικές ρυθμίσεις προστασίας της εργασίας, το αιτιολογημένο των απολύσεων και την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, ο κ. Μητσοτάκης προεξήγγειλε την κατάργηση και του νόμου που είχαμε θεσμοθετήσει για τη δήλωση των υπερωριών και, ουσιαστικά, όλης της δομής των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δύο κορυφαίων ζητημάτων για τα εργασιακά» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

Όπως ακόμα τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το 2018 τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων σημειώνοντας ότι «πρόκειται να καταργηθεί ο μηχανισμός αυτός εκ νέου. Τον είχαν καταργήσει το 2012, τον επαναφέραμε και θέλουν να τον καταργήσουν ξανά. Είναι ο μόνος μηχανισμός με τον οποίο μπορούν να επιτευχθούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και να δημιουργηθούν ευνοϊκότεροι όροι σε κλάδους της οικονομίας. Είναι προφανές πως πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δείχνει μία αντίληψη για την οικονομία και την ανάπτυξη που βασίζεται στη συμπίεση των μισθών και των όρων εργασίας».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ακόμα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και για τους κατά 27% νέους καταργώντας τη ρατσιστική διάκριση του υποκατώτατου μισθού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL