Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στοιχεία από την Εργάνη για τον Αύγουστο / Στοιχεία από την Εργάνη για τον Αύγουστο: Στασιμότητα και αύξηση της ευελιξίας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στοιχεία από την Εργάνη για τον Αύγουστο / Στοιχεία από την Εργάνη για τον Αύγουστο: Στασιμότητα και αύξηση της ευελιξίας...

Σημειωτόν... στην απασχόληση τον πλέον τουριστικό μήνα του χρόνου έδειξαν τα στοιχεία της Εργάνη, ένα μήνα μετά το αρνητικό ρεκόρ του Ιουλίου, όταν χάθηκαν περισσότερες από 14.000 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο απασχόλησης τον Αύγουστο, χάρη κυρίως στις προσλήψεις στην εκπαίδευση, που αντιστάθμισαν τις απώλειες θέσεων εργασίας στον τουρισμό, κινήθηκε οριακά, με τις προσλήψεις να είναι μόλις κατά 3.111 περισσότερες από τις απολύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνη, τον Αύγουστο του 2019 οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 195.425, ενώ οι αποχωρήσεις σε 192.314. Από τις 192.314 συνολικά αποχωρήσεις, οι 91.936 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 100.378 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ωστόσο το πλέον αρνητικό στοιχείο αφορά στην αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, οι οποίες τον συγκεκριμένο μήνα έφτασαν το 56,91%. Συγκεκριμένα το 43,09% των νέων θέσεων του Αυγούστου είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ το 42,15% είναι μερικής απασχόλησης και το 14,76% εκ περιτροπής εργασία. Και μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η αύξηση των ευέλικτων μορφών τον Αύγουστο, καθώς ήταν σημαντική σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα σε επίπεδο οκταμήνου, οι νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης για την περίοδο 1.1.2019 - 31.8.2019 είναι κατά 47,29% πλήρους απασχόλησης, κατά 40,56% μερικής απασχόλησης και κατά 12,15% εκ περιτροπής εργασίας. Το 52% των ελαστικών μορφών κατά μέσο όρο έφτασε σε ένα μήνα το 57%.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, μέσα στον Αύγουστο άρχισαν οι απώλειες θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα, οι οποίες ωστόσο αντισταθμίστηκαν από τις προσλήψεις κυρίως στην εκπαίδευση (περισσότερες από 10.000 προσλήψεις)

Σε σύγκριση πάντως με τον Αύγουστο 2018, προκύπτει επίδοση αυξημένη κατά 10.859 θέσεις εργασίας, επίδοση που βασίζεται, κυρίως, στις νέες αναγγελίες πρόσληψης, που είναι περισσότερες κατά 8.265 από τον περσινό Αύγουστο.

Τέλος, σε επίπεδο οκταμήνου, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης παραμένει θετικό και διαμορφώνεται στις 284.886 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου οκταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Έφη Αχτσιόγλου: Δεύτερο αρνητικό ρεκόρ της Ν.Δ.

Την αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας τον Αύγουστο επισημαίνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου. Όπως σημειώνει, "οι δύο πρώτοι μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. σημαδεύτηκαν από δύο αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας.

Τον Αύγουστο το ποσοστό της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις σημείωσε ρεκόρ φτάνοντας το 57%, ενώ τον Ιούλιο είχε σημειωθεί αρνητικό ρεκόρ στις απολύσεις με απώλεια 14.691 θέσεων εργασίας.

Το ίδιο ακριβώς διάστημα, η κυβέρνηση διευκόλυνε τις απολύσεις απαλλάσσοντας τους εργοδότες από την υποχρέωση να τις αιτιολογούν, κατάργησε μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες και, απ’ ό,τι φαίνεται, σχεδιάζει να καταργήσει ξανά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για 'καλές δουλειές' διαψεύδονται ήδη από τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του", υπογραμμίζει στη δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου.

Τη συγκεκριμένη εικόνα στασιμότητας και αύξησης της ευελιξίας επιχείρησε να ανασκευάσει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και σε πανηγυρικούς τόνους απέδωσε τις 3.000 περισσότερες θέσεις εργασίας στην κατάργηση του "βάσιμου λόγου" απόλυσης (!), δηλαδή στη δυνατότητα που έχουν και πάλι οι εργοδότες να απολύουν χωρίς αιτιολόγηση τους εργαζόμενους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "αποτελεί επιβεβαίωση της αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού κλίματος που έχει επέλθει. Διαψεύδει όσους επιχειρηματολογούσαν ότι η απόσυρση του βάσιμου λόγου απόλυσης θα έφερνε μεγάλο κύμα απολύσεων και κατάρρευση της αγοράς εργασίας. Αντίθετα, το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα του Αυγούστου λειτούργησε υπέρ των εργαζομένων καθώς οι προσλήψεις αυξήθηκαν. Τα ποιοτικά στοιχεία της Εργάνη δείχνουν, μάλιστα, ότι οι απολύσεις Αυγούστου 2019 είναι ευδιάκριτα λιγότερες από τις απολύσεις του ίδιου μήνα για το έτος 2018, καταρρίπτοντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL