Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Οδοστρωτήρας Νο 2 / Οδοστρωτήρας Νο 2: Καταργούν (με εξαιρέσεις) και τις κλαδικές συμβάσεις!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οδοστρωτήρας Νο 2 / Οδοστρωτήρας Νο 2: Καταργούν (με εξαιρέσεις) και τις κλαδικές συμβάσεις!

Μετά την κατάργηση των διατάξεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον βάσιμο λόγο απόλυσης, αλλά και των ευθυνών του εργολάβου όσον αφορά την παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ο "οδοστρωτήρας" Βρούτση επελαύνει για νέες δραματικές ανατροπές κάνοντας ουσιαστικά νόμο "το δίκιο του εργοδότη"!

Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό, σε διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν τις κλαδικές συμβάσεις, στον συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργίες, αλλά και τη διεκδίκηση αποζημίωσης σε περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων.

Ουσιαστικά πρόκειται για παρεμβάσεις, που γίνονται όλες καθ' υπόδειξη του ΣΕΒ και οι οποίες έλαβαν χθες και τη σιωπηρή συναίνεση της ΓΣΕΕ, καθώς, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας δεν ανέφερε το παραμικρό.

"Ζώνη" ΣΕΒ για χαμηλούς μισθούς

Συνολικά προβλέπονται δέκα επώδυνες αλλαγές, με σημαντικότερη την αναστολή ισχύος της κλαδικής σύμβασης σε μια σειρά περιπτώσεις.

Ειδικότερα με διάταξη θα εισάγεται η δυνατότητα εξαίρεσης, από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης, επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ενώ στις εξαιρέσεις θα υπάρχει η δυνατότητα να περιλαμβάνονται ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές με κριτήριο την αυξημένη ανεργία! Για όσους θυμούνται, ειδικότερα η συγκεκριμένη διάταξη αποτελούσε προτεραιότητα του ΣΕΒ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990! Από τότε ζητούσε τη διαμόρφωση "ελεύθερων" ειδικών οικονομικών ζωνών με χαμηλές αμοιβές και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Έτσι η διάταξη θα προβλέπει ότι η κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπερισχύσει σε περίπτωση συρροής με ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας όταν η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται σε καθεστώς συνδιαλλαγής ή πτώχευσης ή εξωδικαστικού συμβιβασμού. Προϋπόθεση (για μη εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης) θα είναι η επιχείρηση να μην μειώσει θέσεις εργασίας και να μην χορηγεί μισθούς που υπολείπονται των κατώτατων ορίων. Με άλλα λόγια οι αυξήσεις που έλαβαν μέσω της υπογραφής (πάνω από 200) κλαδικών συμβάσεων χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν άμεσα σε αρκετές περιπτώσεις και είναι θέμα χρόνου οι απολαβές τους να επιστρέψουν στα 650 ευρώ από 800 η και 850 ευρώ!

Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δυνατότητα εξαίρεσης από την κλαδική σύμβαση θα δίδεται και μετά από συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για περιοχές με υψηλή ανεργία, νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι μετά την έξοδο από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, τον περασμένο Αύγουστο, επανήλθε σε ισχύ η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που ορίζει ότι, σε περίπτωση συρροής κλαδικής σύμβασης εργασίας που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική και επιχειρησιακής ΣΣΕ, εφαρμόζεται πλέον η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο συλλογική σύμβαση εργασίας.

Μαζικές απολύσεις με πρόσχημα τη μη καταβολή δεδουλευμένων

Με άλλη διάταξη η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου πέρα από τους δύο μήνες θα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας και θα προβλέπεται η λύση της σύμβασης εργασίας. Ως άλλοθι προβάλλεται ότι με τον τρόπο αυτόν οι «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, θα έχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης τόσο της αποζημίωσης όσο και του επιδόματος ανεργίας...

Σύμφωνα με τη διάταξη που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 "μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας θεωρείται η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

Η συγκεκριμένη διάταξη, που συμπλήρωνε νόμο του 1920 (άρθρο 7 του Ν. 2112/1920), προέβλεπε ότι "ο εργαζόμενος, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές του, θα μπορεί να θεωρήσει ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ισοδυναμεί δηλαδή με απόλυση, και να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση».

Αλλά ο χρόνος ήταν ελαστικός προκειμένου ο εργαζόμενος να αποφασίσει αν θα λύσει τη σύμβαση εργασίας του διεκδικώντας την αποζημίωση. Τώρα, με τη συγκεκριμένη αλλαγή (που θα προσδιορίζει το σαφές χρονικό διάστημα των δύο μηνών), ο εργαζόμενος οδηγείται αναγκαστικά σε απόλυση!

Τέλος να σημειώσουμε ότι με άλλες διατάξεις ανοίγουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ενώ με ηλεκτρονική ψηφοφορία και με συμμετοχή άνω του 51% θα θεωρείται νόμιμη μια απεργιακή κινητοποίηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL