Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Τα εφιαλτικά σενάρια των τριών πυλώνων επανέφερε ο Ν. Μηταράκης / Εμμονική η προσήλωση της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο "ασφαλιστικό Πινοσέτ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα εφιαλτικά σενάρια των τριών πυλώνων επανέφερε ο Ν. Μηταράκης / Εμμονική η προσήλωση της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο "ασφαλιστικό Πινοσέτ"

Η πρόθεσή της αυτή επανεπιβεβαιώθηκε χθες με τον πιο επίσημο τρόπο, με τον υφυπουργό Εργασίας Νότη Μηταράκη να προαναγγέλλει το νέο ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων.

Όπως ανέφερε για το θέμα αυτό ο Ν. Μηταράκης στον ΣΚΑΪ, η εθνική σύνταξη θα παραμείνει σταθερή. Αναφορικά δε με την επικουρική σύνταξη, το 6,5% για τους νέους εργαζόμενους αντί να καταβάλλεται στην κύρια σύνταξη θα καταβάλλεται στην επικουρική.

Σκιαγραφώντας το νέο σύστημα, πρόσθεσε ότι το Δημόσιο θα παραμείνει ο βασικός πάροχος της νέας επικουρικής, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Οι νέοι εργαζόμενοι θα μπορούν "να πάνε σε επαγγελματικά ταμεία, εταιρείες επενδυτικές που θα πρέπει να έχουν την έγκριση και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές ο υφυπουργός ανέφερε ότι "θα συμμετέχουν επενδυτικές εταιρείες και ασφαλιστικές που θα έχουν την πιστοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΤτΕ για την παροχή επενδυτικών προϊόντων, όπως υπάρχει σήμερα για τα αμοιβαία κεφάλαια".

Προς αναζήτηση μηχανισμού

Όπως ήδη αναρτήθηκε στη "Διαύγεια", ο υφυπουργός Εργασίας αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την επεξεργασία προτάσεων σχετικά με την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση, έργο της ad hoc ομάδας θα αποτελέσει η επεξεργασία και η διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Όπως ορίζει μάλιστα η ίδια υπουργική απόφαση, η ομάδα εργασίας θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της στο Γραφείο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019.

Σ. Ρομπόλης: Ακρωτηριασμός της κοινωνικής ασφάλισης

Ιδιαίτερα διαφωτιστικές είναι οι εξηγήσεις που έδωσε στην "Αυγή" ήδη από τις 18 Μαΐου ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης ως προς το τι εστί το "ασφαλιστικό Πινοσέτ" που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:

"Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για απόσπαση της επικουρικής ασφάλισης από τον δημόσιο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος και παραχώρησή της στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οδηγεί σε ακρωτηριασμό την κοινωνική ασφάλιση και σε δραματική συρρίκνωση τις συντάξεις... Η συγκεκριμένη πρόταση που, αν εφαρμοστεί, θα στοιχίσει 55 δισ. ευρώ, προσκρούει στις προβλέψεις του συντάγματος, ενώ δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πρακτική... Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε πειραματικά και βίαια στη Λατινική Αμερική. Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ εφαρμόστηκε για όλο τον πληθυσμό, με εξαίρεση τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, που παρέμειναν στη βεβαιότητα του αναδιανεμητικού δημόσιου συστήματος".

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας στο ασφαλιστικό οδηγεί σε μείωση της εγγυημένης (από το κράτος) σύνταξης κάτω από το μισό. Από το 70%, που είναι σήμερα, στο 30%, αναφέρει σε άλλη συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής.

"Η ιδιωτικοποίηση και ουσιαστικά η σταδιακή κατάργηση του δεύτερου πυλώνα (ΕΤΕΑΕΠ) του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σημαίνει ότι τα διανεμητικά και εγγυημένα στοιχεία των συνταξιοδοτικών παροχών από το κράτος περιορίζονται στην εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη.

Τα διανεμητικά και εγγυημένα στοιχεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με την πρόταση της Ν.Δ. θα πέσουν από το 70% - 75% στο 25% - 30%, ενώ επιπλέον το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα που προτείνει η Ν.Δ. σημαίνει επιπλέον δαπάνη 1% του ΑΕΠ" τονίζει ο Σ. Ρομπόλης.

Έμφαση ελέγχων αδήλωτης εργασίας

Στιο μεταξύ, στοχευμένους και επιτόπιους έλεγχους ξεκινούν σήμερα οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ κατά των φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του υφυπουργού Νότη Μηταράκη, του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρήστου Χάλαρη και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας που διαχειρίζονται το σύστημα Εργάνη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης επανέλαβε ότι η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του υπουργείου και από τις πλέον κρίσιμες συνιστώσες στη συνολική ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου και έτσι αποφασίστηκε η επέκταση της περιόδου εντατικοποίησης των ελέγχων έως 31.10.2019 με στόχο οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τις 18.000 με έμφαση στους τουριστικούς προορισμούς:

* Παράλιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας Αττικής

* Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο Θάσο και Ικαρία

* Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σκύρος)

* Νησιά Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Νάξος, Κουφονήσια, Πάρος, Αντίπαρος, Άνδρος, Κέα, Σύρος, Τήνος, Κάλυμνος, Λέρος, Κύθνος, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σύμη, Σαντορίνη, Ίος, Μύκονος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος)

* Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία, Χερσόνησο, Μάταλλα, Ελούντα, Μάλια, Στυλίδα, Νεάπολη, Μοίρες, Αγ. Πελαγία, Πλακιάς, Κεραμόκαμπος, Τσούτσουρας, Στάλος, Αγία Μαρίνα, Τυμπάκι, Γούβες, Πάνορμο, Βάϊ, Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πισκοπιανό, Πλακιάς)

* Νησιά Ιονίου (Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Παξούς)

* Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας (παραλιακή ζώνη Λάρισας και Μαγνησίας), Κ. Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία,) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL