Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο Μητσοτάκη για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων / "Κανονικότητα" για την κυβέρνηση οι απροστάτευτοι εργαζόμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο Μητσοτάκη για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων / "Κανονικότητα" για την κυβέρνηση οι απροστάτευτοι εργαζόμενοι

Απροστάτευτοι από εργοδοτικές αυθαιρεσίες μένουν ξανά οι εργαζόμενοι, καθώς από τις 17 Μαΐου καταργείται αναδρομικά η ρύθμιση περί "βάσιμου λόγου απόλυσης". Πλέον, με τη διάταξη που είχε καταθέσει η κυβέρνηση στις 8 Αυγούστου και τη σχετική εγκύκλιο που υπέγραψε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι εργοδότες μπορούν εκ νέου να διώχνουν όποιον εργαζόμενο θέλουν χωρίς να δίνουν κανέναν λογαριασμό για την αιτία απόλυσης.

Η εγκύκλιος Βρούτση αναρτήθηκε χθες στη "Διαύγεια" και προβλέπει το ελεύθερο του εργοδότη να απολύει εργαζόμενο χωρίς να συμπληρώνει στο "Έντυπο Ε6 - Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση)", το πεδίο στο οποίο θα αναφέρεται ο βάσιμος λόγος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. Η νέα αυτή αντεργατική κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη έρχεται να συμπληρώσει ένα πλέγμα αντεργατικών αποφάσεων που έχει θέσει σε πλήρη εξέλιξη, αρχής γενομένης από τις λεγόμενες "ηλεκτρονικές ψηφοφορίες" στα συνδικάτα που "φακελώνουν" τους εργαζόμενους.

Η ειρωνεία μάλιστα είναι πως ο Γ. Βρούτσης εξέδωσε χθες την εγκύκλιο προβάλλοντας μεταξύ άλλων το επιχείρημα ότι έτσι δεν θα "φακελώνονται" οι εργαζόμενοι ("Υπέγραψα σήμερα (σ.σ.: χθες) την εγκύκλιο με την οποία καταργούνται στην πράξη οι αναχρονιστικού, μεσαιωνικού θα έλεγα, χαρακτήρα προβλέψεις για το ηλεκτρονικό ‘φακέλωμα’ των εργαζομένων που επιχείρησε, λίγες ημέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές, να καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση" δήλωσε σχετικά).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, προστατεύονται οι εργαζόμενοι από τους κινδύνους που συνεπάγονταν οι καταργούμενες ρυθμίσεις, όπως:

* Η ηλεκτρονική καταγραφή των λόγων ενδεχόμενης απόλυσής τους και, "κατά συνέπεια, η βέβαιη υπονόμευση της μελλοντικής επαγγελματικής πορείας τους.

* Η οιαδήποτε μελλοντική αμφισβήτηση σχετικά με το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης, λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους.

* Η εξώθησή τους σε συνεχείς δικαστικές εμπλοκές".

Ο Γιάννης Βρούτσης επικαλέστηκε πάντως κάποια μεμονωμένα περιστατικά για να υποστηρίξει μια ρύθμιση που αποβαίνει σε βάρος εκατομμυρίων εργαζομένων.

Έκανε λόγο για "ηλεκτρονικό φακέλωμα" των εργαζομένων που επιχείρησε η προηγούμενη κυβέρνηση επικαλούμενος περιπτωσιολογικά επιχειρήματα. Όπως λ.χ. λέγοντας πως "στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είχαν καταγραφεί περιπτώσεις λόγων απόλυσης που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν τους απολυμένους σε αδυναμία εύρεσης δουλειάς την επόμενη μέρα. Κάποια παραδείγματα: 'Αργός και οκνηρός, ανεπαρκής, αδικαιολόγητες απουσίες, ιατρικοί λόγοι, κ.λπ.' Όλα αυτά πλέον διαγράφονται και οι εργαζόμενοι αποφεύγουν την υπονόμευση του επαγγελματικού τους μέλλοντος".

"Πλυντήρια" για... μαύρο - άσπρο

Σε δήλωσή της, η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι "κατά παραγγελία δημοσιεύματα - 'πλυντήρια' δεν μπορούν να κάνουν το μαύρο άσπρο".

Τονίζοντας πως με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η "Βραδυνή της Κυριακής" επιχείρησε να διαστρεβλώσει τη ρύθμιση ειδικής αιτιολόγησης των απολύσεων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει και καταργεί η σημερινή κυβέρνηση, δήλωσε σαφώς πως η ρύθμιση προέβλεπε ότι η απόλυση δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη αλλά θα έπρεπε να δικαιολογείται από βάσιμο λόγο, διαφορετικά η καταγγελία της σύμβασης εργασίας θα ήταν άκυρη.

Και εξήγησε ότι ο βάσιμος λόγος απόλυσης είναι αρχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, και πάντως ούτε "παγκόσμια πρωτοτυπία" ούτε "έκτρωμα Αχτσιόγλου" όπως θεωρείται από το δημοσίευμα και τον Γ. Βρούτση. Σχολίασε δε ότι "'φακέλωμα' του εργαζόμενου για τους ίδιους είναι προφανώς η προστασία του από πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας" και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι "καταργεί μέτρα προστασίας των εργαζομένων και αποδεικνύει ποια είναι η 'κανονικότητα' που οραματίζεται για τους εργαζόμενους της χώρας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL