Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ανοίγει ο δρόμος για δικαίωση των εργαζομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει ο δρόμος για δικαίωση των εργαζομένων

Ανοίγει ο δρόμος για την κύρια δίκη με την προσδοκία της μονιμοποίησης των 17 υπαλλήλων ορισμένου χρόνου στον Δήμο Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι προσφεύγοντες κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα και εκτιμάται ότι άνοιξε ο δρόμος για τη δικαίωσή τους.

Σύμφωνα με την απόφαση το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι ο εργοδότης, δηλαδή η δημοτική αρχή, “όριζε και ήλεγχε μέσω των εκπροσώπων των φορέων τα καθήκοντα των αιτούντων” και πως “μολονότι οι αιτούντες προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που από τη φύση τους συνάπτονται για την κάλυψη πρόσκαιρων και έκτακτων αναγκών που συνδέονται με συγκεκριμένα έργα μέχρι την περάτωση αυτών, στην πραγματικότητα απασχολήθηκαν για την κάλυψη συνήθων, τρεχουσών και απολύτως τακτικών, προβλέψιμων και υπαρχουσών αναγκών μόνιμης, διαρκούς και πάγιας προοπτικής”.

Το δικαστήριο, δηλαδή, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών που κάλυπταν οι συμβασιούχοι, πράγμα που αντίκειται στον ρόλο για τον οποίο προσελήφθησαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Η απασχόληση των συμβασιούχων στα καθήκοντα των μονίμων αποσκοπούσε στην κάλυψη αναγκών, αφού, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, “το προσωπικό δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών του και όχι στην κάλυψη πρόσκαιρων και έκτακτων αναγκών”.

Με βάση τη δικαστική απόφαση κρίνεται ότι “οι αιτούντες συνδέονται με την έννομη σχέση της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (μισθολογικές, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές) του στοιχείου της εξάρτησης και όχι της σύμβασης ορισμένου χρόνου, η οποία καταρτίστηκε με πρόθεση καταστρατήγησης της διάταξης του αρ. 8 παρ. 3 του Ν. 2112/1920”.

Ως εκ τούτου το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή υποχρεώνοντας τον δήμο να κρατήσει στις θέσεις τους τούς 17 μέχρι την εκδίκαση της κύριας δίκης, που θα δείξει εάν τελικώς οι συμβάσεις των εργαζομένων θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL