Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
ΚΕΡΚΥΡΑ / Βασανιστήρια στην κουζίνα του Μποτρίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΕΡΚΥΡΑ / Βασανιστήρια στην κουζίνα του Μποτρίνι

Το θάρρος να καταγγείλει τα βασανιστήρια που υπέστη και τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες εργαζόταν, παρότι είχε δεχτεί απειλές ότι θα του κόψουν την... καριέρα για πολύ πιο ασήμαντες αφορμές, βρήκε 19χρονος μάγειρας, ο οποίος έκανε τη μαθητεία του στο εστιατόριο "Ετρούσκο" του γνωστού στο ευρύ κοινό από τηλεοπτικές εκπομπές Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα.

Όπως τονίζει ο νεαρός εργαζόμενος στην έγγραφη καταγγελία που έκανε στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, ήταν ζήτημα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού για εκείνον να αποκαλύψει όσα βίωσε, αλλά και υποχρέωσή του να μην επαναληφθούν φαινόμενα μπούλινγκ με την τραγική κατάληξη που είχε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Στην καταγγελία υπάρχουν επίσης φωτογραφίες με τραύματά του από καυτό λάδι που έριξε πάνω του ο υπεύθυνος, αλλά και πυρωμένη σπάτουλα.

Επιθέσεις με καυτό λάδι και πυρωμένη σπάτουλα

Ο 19χρονος αναφέρει ότι η ζωή του, από τη στιγμή που προσελήφθη στις 26 Μαΐου μέχρι τις 29 Ιουλίου που έφυγε, ήταν μαρτυρική. Σε καθημερινή βάση δεχόταν προσβολές και προσωπικές απειλές, όπως "κωλόπαιδο, είσαι άχρηστος", "γαμώ την Παναγία σου και το Χριστό σου", "από μένα δεν θα γλιτώσεις, θα σου σπάσω τα κόκαλα". "Καθημερινά ξεσπούσα σε κλάματα" λέει.

Το αποκορύφωμα της "άθλιας, ανάρμοστης, καταχρηστικής και παράνομης εις βάρος του συμπεριφοράς" σημειώθηκε, όπως καταγγέλλει, στις 25 Ιουλίου, ενώ βρισκόταν στην κουζίνα και εργαζόταν. "Με πρόθεση, μου έριξε (σ.σ.: ο υπεύθυνος) με κουτάλι στον δεξιό καρπό μου καυτό λάδι, προκαλώντας μου κατ' αυτό τον τρόπο σοβαρό έγκαυμα". Την ίδια ημέρα, προσθέτει, "με μαγειρική σπάτουλα, την οποία είχε τοποθετήσει ώστε να ζεσταθεί υπερβολικά πάνω στην πλάκα της κουζίνας, με δόλο πίεσε αυτή στο πάνω μέρος του δεξιού μου άκρου προκαλώντας μου, επίσης, εγκαύματα". Οι βιαιότητες εναντίον του συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες.

Καθεστώς εκφοβισμού για όλους τους μαθητευόμενους

Η κακοποίηση ήταν σε γνώση της εργοδοσίας. "Ο σεφ του καταστήματος 'αφεντικό' αυτού, αντί να επιπλήξει τον θύτη μου, το μόνο που σχολίασε ήταν: 'Και λίγα του έκανε'". Η βία συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες με κλωτσιές, γροθιά στο στήθος και χαστούκια. "Σήκω και φύγε να πας στο σπίτι σου" του έλεγαν.

Όπως καταγγέλλει ο 19χρονος, τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλους συνομηλίκους του εργαζόμενους, οι οποίοι όμως "έχουν καταληφθεί από φόβο και τρόμο και δεν τολμούν να αρθρώσουν λέξη απειλούμενοι, όπως και εγώ, ότι όχι μόνο δεν θα λάβουν συστατική επιστολή, αλλά ουδέποτε θα αποκτήσουν υπόσταση τα επαγγελματικά τους όνειρα".

Χαρακτηριστικά, όταν ο ίδιος δήλωσε κάποια στιγμή εξαντλημένος, ο υπεύθυνος του απάντησε: "Δεν θα γίνεις μάγειρας ποτέ. Θα ψήνεις μόνο σουβλάκια. Όπου σε βρίσκω μπροστά μου θα σε γαμάω και δεν πρόκειται να βρεις πουθενά αλλού να εργαστείς". Η απειλή επαναλήφθηκε προς όλους, όταν κατέστη σαφές πως "όποιος τολμήσει να φύγει από την επιχείρηση τον μήνα Αύγουστο (όπου υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας): 'Θα φροντίσει ο ίδιος (ο κ....) προσωπικά να μην βρει κανείς ποτέ δουλειά".

Ο 19χρονος κάνει λόγο για συνολικά άθλιες συνθήκες εργασίας με εξοντωτικά ωράρια εργασίας, τα οποία ξεπερνούσαν τις 10 ώρες, και απαγόρευση στους εργαζόμενους να πιουν νερό, παρότι εργάζονται σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Απάντηση με... σέλφι

Ο Έκτορας Μποτρίνι επιχείρησε με δηλώσεις του στα κανάλια να υποβαθμίσει το συμβάν κάνοντας λόγο για "γελοιότητες" και "ηλιθιότητες", αλλά και να αντιστρέψει τις εντυπώσεις δημοσιεύοντας μία σέλφι στην κουζίνα μαζί με το προσωπικό του μαγαζιού. Μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό μεταξύ δύο ανθρώπων σε σχέση με τα περιστατικά βίας, ενώ ερωτηθείς για τις καταγγελίες σχετικά με τις άθλιες συνθήκες εργασίας απάντησε ότι "όποιος δεν είναι ευχαριστημένος μπορεί να φύγει άμεσα".

Σημειώνεται ότι ο Ε. Μποτρίνι είναι ο ίδιος άνθρωπος που κάποτε προωθούσε τη λεκτική και ψυχολογική βία στην κουζίνα μέσω των τηλεοπτικών του σόου ως κάτι το φυσιολογικό κατορθώνοντας να γίνει δημοφιλής ως μία.. εκκεντρική προσωπικότητα που βρίζει και φωνάζει στους διαγωνιζόμενους.

Αρκετοί ήταν πάντως οι ΣΕΦ που τον στήριξαν. Ανάμεσά τους ο Ηλίας Σκουλάς, ο οποίος έγραψε ότι "η ανεπάρκεια και η ανικανότητα πρέπει επιμελώς να κρυφτούν κατά το θεώρημα Γκεστάλτ", αλλά και ο… Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος αναρωτήθηκε: "Ποιος είπε ότι η κουζίνα έχει ωράριο;".

"Θα αποδειχθούν τα πάντα" δηλώνει ο δικηγόρος του 19χρονου

Αντίθετα στο πλευρό του εργαζόμενου βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι "αυτό το φαινόμενο βασανισμού δεν είναι μοναδικό". Ανακοίνωση στήριξης υπήρξε και από τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο οποίος ανήκει στο ΠΑΜΕ.

"Τον έκαιγαν με καυτό λάδι και με εργαλεία κουζίνας. Έχει εξεταστεί από ιατροδικαστές κι όλα θα αποδειχθούν περίτρανα. Εάν γνωρίζει ή όχι (σ.σ.: ο Μποτρίνι) προκύπτουν μέσα από την έρευνα... Και γνώριζε..." δήλωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος του 19χρονου μιλώντας σε συνέντευξή του στο Open TV.

Έφη Αχτσιόγλου στην "Α": Να μπει τέλος στην απαξίωση του ΣΕΠΕ

Να εγκαταλείψει την πολιτική απαξίωσης του ΣΕΠΕ καλεί την κυβέρνηση, με αφορμή το συμβάν, η Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στην "Αυγή" η τομέαρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας του κόμματος υπογραμμίζει ότι "η καταγγελία του νέου εργαζόμενου για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε επιχείρηση εστιατορίου στην Κέρκυρα μαρτυρά με τον πιο ακραίο τρόπο την έκταση που μπορεί να λάβει η εργοδοτική αυθαιρεσία, αλλά και την τεράστια σημασία της λειτουργίας τους Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που η σημερινή κυβέρνηση ήδη με τις πρώτες κινήσεις της φρόντισε να απαξιώσει".

"Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες αυτές και δεσμευόμαστε ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων από κάθε θέση, για να σπάσουμε τη σιωπή και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα αυτών που για πολλούς είναι αόρατοι" προσθέτει και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση καταπολέμησε έμπρακτα την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και δούλεψε ώστε το υπουργείο Εργασίας να συνιστά σύμμαχο των εργαζομένων.

"Αναμένουμε την αντίδραση του κατά τα λοιπά λαλίστατου σημερινού υπουργού Εργασίας και καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική απαξίωσης του ΣΕΠΕ, που ενθαρρύνει τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας", καταλήγει η βουλευτής.

Αλ. Χαρίτσης: Με ευθύνη Μητσοτάκη οι άθλιες εργοδοτικές συμπεριφορές

"Το περιστατικό του βασανισμού του νεαρού ξενοδοχοϋπαλλήλου στην Κέρκυρα δεν είναι ούτε 'ατυχές' ούτε 'μεμονωμένο'. Φανερώνει πώς κάποιοι εργοδότες αντιλαμβάνονται την εργασία στον 21ο αιώνα" αναφέρει από τη μεριά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως σημειώνει με ανάρτησή του στο Twitter, "το κλείσιμο του ματιού προεκλογικά από τον κ. Μητσοτάκη για χαλάρωση των ελέγχων και η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών μετεκλογικά δημιουργούν το κατάλληλο υπόστρωμα για τέτοιες άθλιες εργοδοτικές συμπεριφορές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL