Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Υπουργείο Εργασίας: / Έφη Αχτσιόγλου: Αυξήσαμε μισθούς και συντάξεις, ενισχύσαμε τα δικαιώματα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Εργασίας: / Έφη Αχτσιόγλου: Αυξήσαμε μισθούς και συντάξεις, ενισχύσαμε τα δικαιώματα...

Το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων άκουγε για δέκα λεπτά χθες ο νέος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης από την απερχόμενη υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, που τον αποχαιρέτησε (αφού τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του) με ένα... υστερόγραφο: "Θα παρακολουθούμε το έργο σας και θα το αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα, σοβαρά και αποφασιστικά, ασκώντας αντιπολίτευση με βάση τις αρχές και τις θέσεις μας. Σημείο αναφοράς μας ήταν και παραμένει ο κόσμος της εργασίας".

Η απερχόμενη υπουργός Εργασίας, αφού ευχαρίστησε τους άμεσους συνεργάτες της και συναδέλφους της υπουργούς και υφυπουργούς Αν. Πετρόπουλο, Θ. Φωτίου, Ν. Ηλιόπουλο, Κ. Μπάρκα και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Παν. Κορφιάτη στάθηκε ιδιαίτερα... στα παιδιά της ομάδας διαπραγμάτευσης: "Τους νέους και τις νέες επιστήμονες που δούλεψαν στο πλάι μας μερόνυχτα, που κάτω από ασφυκτικές συνθήκες πίεσης, με μισθούς που δεν προσέγγιζαν ούτε στο ένα δέκατο τους μισθούς των Ευρωπαίων τεχνοκρατών και του ΔΝΤ".

Τι παραλάβαμε, τι παραδίνουμε...

"Στεκόμαστε με εντιμότητα απέναντι στην κοινωνία και δεν εξιδανικεύουμε καμία κατάσταση ούτε λέμε ότι όλα έγιναν τέλεια, κάθε άλλο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι καταφέραμε και τι όχι" υπογράμμισε υπενθυμίζοντας τι αποκαταστάθηκε από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο κ. Βρούτσης αποχώρησε τότε μετά από μια τριετή θητεία:

1. “Παραλάβαμε μια αγορά εργασίας με την ανεργία στο 26%, παραδίδουμε μία αγορά εργασίας έχοντας μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, και με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα κατά 296.000 θέσεις”.

2. “Επαναφέραμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων και από τον Αύγουστο του 2018 έχουμε επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε 15 κλάδους, με αυξήσεις μισθών για περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους”.

3. “Παραλάβαμε μια αγορά εργασίας στην οποία ο κατώτατος μισθός είχε περικοπεί κατά 22% και ήταν στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών είχε περικοπεί κατά 32% και ήταν στα 510 ευρώ. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, καταργώντας τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό και ορίζοντας ως ενιαίο κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ”.

4. “Μειώσαμε πάνω από 10 μονάδες την αδήλωτη εργασία. Με ένα ΣΕΠΕ ενισχυμένο σε προσωπικό και εργαλεία, με αναβαθμισμένη τη δράση του στους χώρους δουλειάς. Ενισχύσαμε το Σ.ΕΠ.Ε αυξάνοντας το προσωπικό του κατά 35%. Μέσα σε οκτώ μήνες δηλώθηκαν 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας και 160% περισσότερες ώρες υπερωρίας που πριν δεν δηλώνονταν, αλλά τώρα και δηλώνονται και φυσικά πληρώνονται”.

5. “Επανασχεδιάσαμε τα προγράμματα ένταξης στην εργασία προς όφελος των ανέργων. Από το 2015 έως σήμερα υλοποιήθηκαν προγράμματα εργασίας συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ., στα οποία εργάστηκαν πάνω από 240.000 άνεργοι. Τέλος αυξήσαμε το επίδομα ανεργίας στα 400 ευρώ”.

6. “Παραδίδουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με πλεόνασμα, στο οποίο οι περικοπές των συντάξεων είναι παρελθόν, ενώ από 1.1.2019 ξεκίνησαν οι αυξήσεις για 620.000 χαμηλοσυνταξιούχους μετά από μία δεκαετία. Ένα ασφαλιστικό σύστημα με 13η σύνταξη, που επανήλθε έστω και τμηματική, και ολόκληρη για τις χαμηλές συντάξεις. Παραδίδουμε μειωμένες κατά 70% τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που παραλάβαμε”.

Τέλος το ΚΕΑ;

Τις «επείγουσες» προτεραιότητες έθεσε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εργασίας προαναγγέλλοντας αντικατάσταση του ΚΕΑ από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Όπως τόνισε, προτεραιότητα είναι η επαναφορά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που "θα παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης και όχι μόνο οικονομική στήριξη στους δικαιούχους".

Η συγκεκριμένη αναφορά θεωρείται στοχευμένη, πιθανότατα σημαίνει κατάργηση του ΚΕΑ (σήμερα το λαμβάνουν 470.000 δικαιούχοι) και οικονομική στήριξη μόνο σε όσους διαβιούν σε συνθήκες εντελώς ακραίας φτώχειας. Να θυμίσουμε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είχε προταθεί από το ΔΝΤ το 2012, εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς εφαρμόστηκε για έναν μόνο χρόνο πιλοτικά σε 13 δήμους.

Τέλος ο κ. Βρούτσης εξήγγειλε την ψηφιακή έκδοση συντάξεων και αύξηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ στις τουριστικές περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL