Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Π. Κορφιάτης: Ενισχύσαμε το ΣΕΠΕ ώστε επιθεωρητές να μπορούν να προστατεύσουν εργαζόμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Κορφιάτης: Ενισχύσαμε το ΣΕΠΕ ώστε επιθεωρητές να μπορούν να προστατεύσουν εργαζόμενους

Για τη συλλογική προσπάθεια που απαιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζόμενων μίλησε Στο Κόκκινο ο Πάνος Κορφιάτης, που είναι ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος αναφέρθηκε στον απορρυθμισμένο φορέα που παρέλαβαν στο έργο που έκανε η κυβέρνηση για να επιτευχθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στις συμβάσεις εργασίας, να καταργηθεί ο ρατσιστικός για τους νέους ανθρώπους υποκατώτατος και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Στη Γεωργία Σαδανά ο κ. Κορφιάτης εξήγησε ότι έχουν στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα 265.000 νέες θέσεις εργασίας από τον Ιανουάριο έως το Μάιο κατέγραψε το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από τότε που νομοθετήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού και αυτή είναι η καλύτερη επίδοση από το 2001 και μετά. Μίλησε και για τη δουλειά που απαιτήθηκε για τον εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών στην εξοικονόμηση πόρων με την κατάργηση π.χ. των εργολαβιών στα νοσοκομεία και αλλού, καθώς από αυτές υπήρχε ζημία για το δημόσιο και για τους εργαζόμενους και αυτοί που κέρδιζαν ήταν μόνο οι εργολάβοι.

O κ. Κορφιάτης τόνισε ότι δεν μιλάμε απλώς για απόψεις, αλλά για γεγονότα που βασίζονται σε στοιχεία και είναι ενάντια στην κινδυνολογία και στην αντίληψη των όσων συμφωνούν με το ΔΝΤ.

Ο κ. Κορφιάτης από την εμπειρία του στο ΣΕΠΕ τόνισε ότι «όσο ξηλώνεις το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των εργαζόμενων τόσο περισσότερο ενθαρρύνεις την παραβατικότητα» των εργοδοτών, αυτό φάνηκε και στην Ελλάδα και ισχύει και διεθνώς.

Εξήγησε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα οι εργοδότες έχουν εμπεδώσει την αντίληψη ότι «κάνω χάρη στον εργαζόμενο που τον έχω στη δουλειά μου» και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έπρεπε να βγούμε και να κάνουμε ελέγχους.

Ο κ. Κορφιάτης θύμισε ένα από τα πρώτα μέτρα που πήρε ο Κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς αν σε δημόσιο υπάλληλο κάποιος κατέθετε μήνυση έμπαινε σε διαθεσιμότητα και δεν έπαιρνε τον μισθό του για έναν χρόνο.

Ο κ. Κορφιάτης εξήγησε ότι αυτό το πρόβλημα είχαν  να αντιμετωπίσουν και οι επιθεωρητές που διενεργούν ελέγχους οι οποίοι συχνά μηνύονται από εργοδότες, οι οποίοι τους καταγγέλλουν για παράβαση καθήκοντος επειδή τους επέβαλαν πχ πρόστιμα για ανασφάλιστους εργαζόμενους κ.ά.

Ο κ. Κορφιάτης εξήγησε γι’ αυτούς τους λόγους έφτιαξαν και ένα πλαίσιο, ένα μηχανισμό προστασίας των ελεγκτών, ώστε να έχουν νομική προστασία στα δικαστήρια, στη συνέχεια φρόντισαν να τιμωρούνται πιο αυστηρά μια σειρά από αδικήματα κατά των επιθεωρητών, αλλά και να προστατεύονται οι επιθεωρητές ώστε να μη συλλαμβάνονται στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Πλέον, όπως εξήγησε, διώκονται και ποινικά και διοικητικά όλοι οι τρόποι παρεμπόδισης του ελέγχου και είναι πια παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/645083058&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL