Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τροπολογίες για τους μικροομολογιούχους: Στήριξη στο αίτημα για αποκατάσταση των ζημιών από το PSI

Ευρύτερη στήριξη λαμβάνει το αίτημα των μικροομολογιούχων να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν από το κούρεμα ομολόγων του PSI τον Μάρτιο του 2012 καθώς στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται αυτήν την εβδομάδα έχουν ήδη κατατεθεί τέσσερις τροπολογίες...

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαγιάννης

 

Ευρύτερη στήριξη λαμβάνει το αίτημα των μικροομολογιούχων να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν από το κούρεμα ομολόγων του PSI τον Μάρτιο του 2012 καθώς στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται αυτήν την εβδομάδα έχουν ήδη κατατεθεί τέσσερις τροπολογίες (πέντε μαζί με αυτήν της Χ.Α.) με τις οποίες ζητείται η αποκατάσταση της ζημιάς των μικροομολογιούχων. Τροπολογίες σχεδόν πανομοιότυπες κατέθεσαν δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜ.ΑΡ., δεκατέσσερις βουλευτές των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδ. Βουδούρης (Κοινωνία Πρώτα), Θ. Παραστατίδης και Θ. Τζάκρη.

Η αποκατάσταση της ζημιάς των μικροομολογιούχων ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Αντ. Σαμαρά που δεν τηρήθηκε προκαλώντας οργή στους μικροομολογιούχους που συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους τονίζοντας ότι τα χρήματα που απώλεσαν ήταν αποταμιεύσεις και κόποι χρόνων. Παρόμοιες υποσχέσεις με αυτήν του Αντ. Σαμαρά έχουν γίνει κι από το ΠΑΣΟΚ και βουλευτές της Ν.Δ. Το τελευταίο διάστημα έχουν κατατεθεί και σχετικές ερωτήσεις από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και την βουλευτίνα της Ν.Δ., Ντ. Μπακογιάννη, στο πλαίσιο του «αντάρτικού» της για φορολογικά κι οικονομικά ζητήματα.

 

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες

Η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Βαλαβάνη, Ν. Βούτσης, Δ. Γάκης, Δ. Γελαλής, Θ. Δρίτσας, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Π. Λαφαζάνης, Αλ. Μητρόπουλος, Στ. Σαμοΐλης, Δ. Στρατούλης) αφορά ομολογιούχους που δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα και δεν είναι επαγγελματίες επενδυτές, ενώ συμπεριλαμβάνονται κι όσοι είχαν εκείνη τη στιγμή τίτλους που μετά πούλησαν.

Για ζημία έως 100.000 ευρώ εκδίδονται ομόλογα ίσης αξίας με τη ζημία με διάρκεια 3-10 ετών ανάλογα με το ποσό της ζημίας, ενώ για ζημία άνω των 100.000 ευρώ εκδίδονται ομόλογα 10ετούς διάρκειας. Τα ομόλογα αυτά έχουν αξία ίση με το 50% της ζημίας για ποσό μέχρι 200.000 ευρώ, το 25% της ζημίας για ποσό μέχρι 300.000 ευρώ, 12,5% της ζημίας για ποσό μέχρι 400.000 ευρώ και 6% της ζημίας για μεγαλύτερο ποσό. Οι υπόλοιπες τροπολογίες, είτε είναι ταυτόσημες με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε διαφοροποιούνται στα όρια αποκατάστασης των ζημιών.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ώστε το αίτημα των μικροομολογιούχων για αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν να πάρει ευρύτερες διαστάσεις, η «Αυγή» μίλησε με τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές ζητώντας τους να σχολιάσουν γιατί το αίτημα αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό.

 

Οδ. Βουδούρης, Β' Αθήνας

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το PSI, χιλιάδες συμπολίτες μας, που είχαν εμπιστευθεί τις αποταμιεύσεις τους στα πάλαι ποτέ ισχυρά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, εξακολουθούν δικαιολογημένα να νιώθουν ως τα «κορόιδα» του περιβόητου «κουρέματος» του κ. Βενιζέλου, εφόσον απ' αυτό χάσανε τα χρήματα που είχαν στην άκρη για μια δύσκολη στιγμή. Η Κοινωνία Πρώτα θεωρεί αυτονόητη την υποχρέωση της Βουλής να αποκαταστήσει επιτέλους μια κατάφωρη αδικία, η οποία επιπλέον πλήττει ανεπανόρθωτα τη σχέση εμπιστοσύνης κράτους - πολίτη.

 

Θ. Παραστατίδης, Κιλκίς

Η τροπολογία αφορά ένα ανθρώπινο αίτημα που θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι πολίτες έχουν υποστεί όλα τα μέτρα που έχει υποστεί και η υπόλοιπη κοινωνία και επιπλέον τους έχουν κλέψει τα χρήματα. Πρόκειται για ανθρώπους της καθημερινότητας, του μόχθου, που εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους στο κράτος. Για τις τράπεζες υπήρξε αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν από το PSI, αλλά όχι για αυτούς τους ανθρώπους.

 

Θ. Τζάκρη, Πέλλα

Το δράμα των μικροομολογιούχων είναι μια συμπύκνωση της κοινωνικής διάλυσης που έχουν αντιμετωπίσει σχεδόν όλοι οι Έλληνες. Αυτή η ομάδα ανθρώπων επλήγησαν ακόμα περισσότερο γιατί εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες και τις αποταμιεύσεις τους στη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους. Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να αποκαταστήσουμε αυτήν την αδικία, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο, έστω και συμβολικά, μια νέα εποχή για οριστική έξοδο της χώρας από τον σφιχτό μανδύα της λιτότητας και της κοινωνικής πίεσης.

 

Ρ. Μακρή, Κοζάνη

Ο Βενιζέλος με το PSI λήστευσε τους ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πανεπιστήμια που δεν έχουν να σιτίσουν τους φοιτητές. Ο Σαμαράς, μεριμνώντας μόνο για τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες για τους οποίους καταθέτει ντροπολογίες φοροαπαλλαγής, αποζημίωσε τους τραπεζίτες με φορολογικό νόμο αναβολής φορολόγησης για 30 χρόνια ή αναγνώριση ισόποσης οφειλής του κράτους. Ως ελάχιστη πράξη στήριξης συνυπέγραψα τροπολογία δέσμευσης προς τους ομολογιούχους παρόλο που γνωρίζω ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τους υπουργούς του συγκυβερνητικού μορφώματος.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις