Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε ο ιστορικός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης

Σε ηλικία 97 ετών απεβίωσε στη Βιέννη ο ιστορικός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πρεσβεία στην Αυστρία. Γεννημένος στις 12 Ιουνίου 1917 στην Αμισό του Πόντου, ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών...

Σε ηλικία 97 ετών απεβίωσε στη Βιέννη ο ιστορικός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πρεσβεία στην Αυστρία.

Γεννημένος στις 12 Ιουνίου 1917 στην Αμισό του Πόντου, ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι και τη Βιέννη. Στην αυστριακή πρωτεύουσα, που τότε αποτελούσε μέρος του ναζιστικού Ράιχ, εγκαταστάθηκε από το 1942.

Ο Π. Ενεπεκίδης δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Υπήρξε ένας σπουδαίος αρχειοδίφης και μέσα από τις έρευνές του στα αυστριακά, γερμανικά κ.ά. αρχεία ανέδειξε μια σειρά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων (με τα έργα του Οι διωγμοί των Εβραίων εν Ελλάδι 1941-1944: επί τη βάσει των μυστικών αρχείων των Ες-Ες, 1969, και Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδος, 1941-1944, 1996) και τις πηγές για τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή. Άλλα σημαντικά έργα του αφορούν τον Εθνικό Διχασμό (Η δόξα και ο διχασμός. Από τα μυστικά αρχεία Βιέννης, Βερολίνου και Βέρνης, 1908-1918 και Η βασιλική ανταρσία 1916-1918). Εξέδωσε επίσης σχολιασμένα αρχειακά τεκμήρια που αφορούν τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, καθώς και την Κύπρο.

Από το 1955 ήταν μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Βιέννη, ενώ συνεργάστηκε με πολλές ελληνικές εφημερίδες (Το Βήμα, Καθημερινή, Μακεδονία).

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις