Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εισαγγελείς και ξυλοδαρμοί κατά των καταλήψεων στα σχολεία. Δεν έχω χρήματα λέει ο Λοβέρδος (Video)

Στο κύμα καταλήψεων που έχει ξεκινήσει στα σχολεία η κυβέρνηση απάντησε με κατασταλτικά μέτρα, εισαγγελικές παρεμβάσεις, αστυνομικούς στις σχολικές αυλές, προληπτικές προσαγωγές και ξυλοδαρμούς. «Αλλαγές δεν θα κάνω» είπε ο υπ. Παιδείας, εμμένοντας στο νέο Λύκειο και την τράπεζα θεμάτων

Κατερίνα Μπρέγιαννη

Στο κύμα καταλήψεων που έχει ξεκινήσει στα σχολεία η κυβέρνηση απάντησε με κατασταλτικά μέτρα, εισαγγελικές παρεμβάσεις, αστυνομικούς στις σχολικές αυλές, προληπτικές προσαγωγές και ξυλοδαρμούς. Μαθητές, γονείς και καθηγητές εναντιώνονται στο νέο Λύκειο, τα κενά καθηγητών στα σχολεία, την τράπεζα θεμάτων που τους στέλνει απευθείας στα φροντιστήρια. Περίπου 500 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη επικαλέστηκε εγκύκλιο του Ιωάννη Τέντε από το 2011 με σκοπό να σταματήσει τις μαθητικές καταλήψεις παραπέμποντας σε παλαιότερη εγκύκλιο του 2009, όταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν ο Ιωάννης Τέντες. Η οποία συγκεκριμένη εγκύκλιος αναφερόταν ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες. Επιπλέον να ερευνώνται περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Καμία εξεζητημένη εγκληματική συμπεριφορά βέβαια δεν έχουν υποδείξει οι μαθητές που υφίστανται τις εισαγγελικές ή αστυνομικές διώξεις που στην περίπτωση του 1ου Γυμνασίου στον Χολαργό, όπου αστυνομικός χωρίς διακριτικά ξυλοκόπησε μαθητή για το οποίο έχει διαταχθεί ΕΔΕ. Στο Α.Τ. Χολαργού έχουν προσαχθεί προληπτικά 7 μαθητές.

Στη Λαμία προχθές, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, Νικήτας Θεολογίτης, προχώρησε σε συλλήψεις 9 μαθητών και 8 κηδεμόνων στο υπό κατάληψη 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας. Η κατάληψη έλαβε τέλος μετά από επέμβαση της αστυνομίας και του εισαγγελέα κατά τις 4 τα ξημερώματα. Σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος μαθητών και γονιών ενώ τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο γραμματέας της Ν.Δ. Α. Παπαμιμίκος το πρωί στην εκπομπή Πρωινό ΑΝΤ1 έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι όχι μόνο διαφωνεί με τις καταλήψεις, αλλά και με τις σημερινές αρχαιρεσίες για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών που γίνονται στα σχολεία!

Εμμονή στο νέο Λύκειο και την τράπεζα θεμάτων από τον Αν. Λοβέρδο

Τέλος ο Ανδρέας Λοβέρδος νωρίτερα, στην ίδια εκπομπή υποστήριξε ότι έχει σαφή γνώση για το τι γίνεται στα σχολεία και θεωρεί ότι οι λόγοι που οδηγούν τα παιδιά στα φροντιστήρια είναι η ύλη, την οποία υποσχέθηκε να μειώσει, τα κενά και ο ανταγωνισμός των γονιών.  Για την τράπεζα θεμάτων υποστήριξε ότι γεφυρώνει το χάσμα πλούσιων και φτωχών και θα φροντίσει να δοθεί νωρίτερα για να προλάβουν οι μαθητές να διαβάσουν. «Αλλαγές δεν θα κάνω» υποστήριξε ο υπ. Παιδείας ενώ ταυτόχρονα είπε ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις μέτρων τις επόμενες μέρες για να καταλήξει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι δεν μπορεί να καλύψει τα κενά στα σχολεία, ούτε υπάρχουν χρήματα για την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών.

Στην εισήγησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Εθνικό Συμβούλιο για την Παιδεία που πραγματοποιήθηκε στις 11.00 χωρίς τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ και ΟΙΛΕ δήλωσε ότι εμμένει στο νέο Λύκειο και την τράπεζα θεμάτων. Οι εκπαιδευτικοί απέχουν καθώς διαφωνούν συνολικά με την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «τραμπούκους, περαστικούς και μειοψηφίες» τους φοιτητές του ΕΚΠΑ που εναντιώθηκαν στις αυταρχικές μεθόδους του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη. «Οι μειοψηφίες και η προσπάθεια επιβολής των απόψεων τους, τελείωσαν. Όποιος μπαίνει με το έτσι θέλω στο Πανεπιστήμιο για να επιβάλλει τις απόψεις του, προσβάλλει το άρθρο 16 του Συντάγματος» δήλωσε στηρίζοντας απόλυτα τον πρύτανη.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 12 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συμμετοχή και των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ που σε ανακοίνωσή του συλλόγου τους δηλώνουν: «Αντιστεκόμαστε στην πολιτική της διαθεσιμότητας-απολύσεων, υπερασπιζόμαστε τη δουλειά μας και τις ζωές μας και διεκδικούμε να καταργηθεί η διαθεσιμότητα, να επανασυσταθούν οι καταργημένες οργανικές θέσεις και να επανέλθουν όλοι οι εργαζόμενοι διοικητικοί διαθέσιμοι στις θέσεις τους».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο